Burse - Fonduri mutuale

Profitul de 82 mil. euro al Azomureş a propulsat acţiunile pe bursă cu 8%

Profitul de 82 mil. euro al Azomureş a propulsat acţiunile pe bursă cu 8%

Autor: Adrian Cojocar

16.02.2012, 00:05 567

Titlurile combinatului chimic Azomureş Târgu-Mureş (AZO) au închis şedinţa de ieri cu un avans de 7,7%, până la un maxim istoric de 1,715 lei/unitate, după ce compania a raportat un profit record de aproape 82 mil. euro în 2011, dublu faţă de câştigul din 2010, care s-a cifrat la 36 mil. euro.

Aprecierea titlurilor Azomureş a venit în ciuda tendinţei generale de scădere consemnată pe bursă, indicii închizând pe minus cu peste 1% fiecare, iar tranzacţiile cu titluri ale companiei au fost printre cele mai mari din piaţă, depăşind 2,1 mil. lei.

Chiar şi după avansul de ieri de aproape 8%, analiştii Swiss Capital sunt de părere că titlurile Azomureş mai pot creşte cu încă 50%, până la un nivel de 2,55 lei/unitate, în condiţiile în care aceştia spun că titlurile combinatului chimic sunt ieftine faţă de preţurile la care se tranzacţionează alte companii din regiune.

"La preţul din piaţă acţiunile Azomureş se tranzacţionează la un indicator EV/EBITDA (valoarea companiei raportată la profitul operaţional estimat pentru 2011 - n.r.) de 1,4, ceea ce implică un discount de 45% faţă de media din sector", spun analiştii Swiss Capital.

Aceştia consideră că elveţienii de la Ameropa, care au preluat recent compania de la acţionarii turci, vor fi obligaţi să ofere acţionarilor minoritari un preţ de exit situat între 2,06 lei/titlu şi 2,55 lei/titlu.

La sfârşitul anului trecut capitalurile proprii ale Azomureş, care ar putea fi luate în calcul la calculul preţului din ofertă, se cifrau la 1,08 mld. lei (2,05 lei/acţiune), peste valoarea actuală de pe bursă a companiei, de 902 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO