Burse - Fonduri mutuale

Profitul Mittal Galati s-a dublat, ajungand la 97 mil. euro

20.06.2008, 19:59 18

Combinatul siderurgic Arcelor Mittal Galati (fostul Sidex), controlat de grupul indian cu acelasi nume, a inregistrat anul trecut un profit net de 97 mil. euro, dublu fata de cel obtinut in 2006, potrivit unor surse din industrie.
Afacerile companiei au avansat in 2007 cu 24,8%, ajungand la peste 2,1 mld. euro.
Profitul inregistrat de combinatul de la Galati anul trecut depaseste de peste doua ori suma pe care in urma cu sase ani Mittal a platit-o pentru pachetul majoritar de actiuni al companiei, respectiv 70,6 mil. dolari (45,6 mil. euro). Indienii au inceput din nou sa faca profit la Galati, dupa ce in perioada 2005-2006 castigurile combinatului au fost aproape nule.
Compania este singura din cele patru combinate siderurgice detinute de grup in Romania care a reusit anul trecut sa-si majoreze castigul comparativ cu anul 2006.
Mai mult, celelalte trei combinate ale Arcelor Mittal, de la Roman, Hunedoara si Iasi, au inregistrat in 2007 pierderi cumulate de 35,9 mil. euro, comparativ cu un profit net de 6,1 mil. euro obtinut cu un an in urma, toate pe fondul unor afaceri in scadere.
Cifra de afaceri cumulata a celor trei combinate a scazut anul trecut cu 5%, pana la 504,4 mil. euro. Profitabilitatea combinatului de la Galati s-a imbunatatit in ciuda faptului ca cei mai multi producatori de otel s-au confruntat anul trecut cu pretul in crestere al principalelor materii prime, dar si la energie, avans care s-a situat peste cel la otel.
De la preluarea companiei in 2001, Mittal a investit 533 mil. dolari (circa 344 mil. euro) la Galati, castigurile obtinute de combinat de la acea data si pana in prezent fiind mai mari, acestea ridicandu-se la 465 mil. euro, daca excludem anul privatizarii.
Arcelor Mittal si-a propus sa investeasca in acest an la Galati 155 mil. euro, iar in urmatorii 5-6 ani intentioneaza sa aduca in companie circa un miliard de euro, sume destinate retehnologizarii si modernizarii combinatului in vederea cresterii productivitatii si productiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO