Burse - Fonduri mutuale

Profitul Transelectrica, mâncat de clienţii rău-platnici

Autor: Adrian Cojocar

14.02.2011, 23:54 40

Transportatorul naţional de electricitate TranselectricaBucureşti (TEL) a realizat anul trecut un profit net preliminat de9,9 mil. lei (2,3 mil. euro), în creştere cu 61% faţă de celconsemnat în 2009, care s-a cifrat la 6,1 mil. lei (1,4 mil.euro).

Afacerile companiei au urcat uşor în 2010 cu 1,1%, la 2,5 mld.lei (597 mil. euro) pe fondul creşterii volumului de energietransportată cu 5,7% în acelaşi interval.

Profitabilitatea companiei a fost semnificativ afectată anultrecut de constituirea unor provizioane în valoare de 56,7 mil. lei(13,5 mil. euro) în contul creanţelor neîncasate de pe piaţa deechilibrare ale căror întârzieri au depăşit 270 de zile, se aratăîn raportul companiei.

Valoarea creanţelor neîncasate reprezintă 72% din profituloperaţional al Transelectrica pe anul trecut, care s-a diminuat cu21%, până la 78,5 mil. lei (18,6 mil. euro).

Reprezentanţii Transelectrica spun că unii clienţi au preferatsă-şi dizolve companiile sau să intre în insolvenţă decât săplătească respectivele creanţe către transportator, iar companiaurmăreşte recuperarea lor în instanţă.

"Avem demersuri legale şi până se judecă am fost nevoiţi săconstituim aceste provizioane. În mod normal instanţa ar trebui săne dea câştig de cauză, însă chiar în situaţia cea mai rea, dacă sevor epuiza toate căile legale, ANRE va recunoaşte aceste creanţeneîncasate în tariful pentru serviciul de transport. Dacă nutrebuia să constituim provizioanele respective, profitulTranselectrica pe anul trecut era chiar spectaculos", a declaratRăzvan Purdilă, director pieţe de capital în cadrulTranselectrica.

El a precizat că o parte din creanţele neîncasate şi pentru careau fost constituite anul trecut provizioane provin de dinainte caANRE să implementeze un sistem de garanţii pe piaţa de echilibrarecare diminuează substanţial riscurile de pierderi pe acest segmentastfel că Transelectrica ar putea fi mai ferită pe viitor de astfelde neplăceri.

"Rezultatele pe anul 2010 au fost aproape de estimările noastrecare s-au aflat la limita cea mai de jos a estimărilor din piaţă. Afost cel mai slab an operaţional pentru Transelectrica, aşa cumprevedeam. Cred totuşi că 2011 şi 2012 vor fi ani mult mai buni înprimul rând pentru că ANRE a majorat tariful de transport laînceputul anului, consumul de energie va creşte anul acesta şi 2012este ultimul an în care compania îşi poate recupera diferenţele dinanii precedenţi pentru că este ultimul din perioada de reglementare2008 - 2012", consideră Mihai Căruntu, şeful departamentului pieţede capital din cadrul BCR.

El mai spune că se aşteaptă ca Transelectrica să beneficieze dinaceastă cauză de o majorare de tarif de peste 7% şi în 2012 după cela începutul anului tariful de transport al Transelectrica a fostmajorat cu 10,4%, până la 18,77 lei/MWh.

Analistul BCR consideră că ANRE nu are altă cale decât sămajoreze tariful de transport al companiei cu 4 procente pe an înperioada 2012 - 2017 pentru ca Transelectrica să-şi poată pune înaplicare planurile de investiţii în valoare de 1,2 miliarde de eurofără să-şi crească îndatorarea.

"Transelectrica rămâne o companie volatilă, cu profitabilitategreu de estimat şi există un risc de netransparenţă al ANRE, carenu specifică ce factori conduc la modificarea tarifului. Companianu este o sursă de dividende ca alte companii reglementate dinVest, însă spre deosebire de acestea gradul de îndatorare este mairedus", spune Căruntu.

O altă lovitură dată profitabilităţii companiei a fost dată anultrecut de schimbările de reglementare la nivel internaţional careau făcut ca Transelectrica să înregistreze venituri mult mai micidin alocarea capacităţilor de interconexiune, acestea reprezentândîn trecut o sursă importantă de profit.

Statul va scoate în 2011 la vânzare un pachet de 15% dinacţiunile Transelectrica, fapt ce ar putea îmbunătăţi semnificativfree-floatul companiei, care în acest moment este mai mic de13%.

"O ofertă publică din partea statului pică bine după aceastămajorare de tarif pentru că dă un semnal pozitiv privind riscul dereglementare", a conchis Mihai Căruntu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO