Burse - Fonduri mutuale

Proprietarul Unirea: Acţiunea AVAS este un abuz

Autor: Andrei Chirileasa

09.12.2010, 23:48 61

The Nova Group (TNG) Invest­ments România, firma controlată deomul de afaceri Dan Adamescu, care deţine pachetele majoritare deacţiuni ale Astra Asigurări (ATRA) şi Unirea Shopping Center(SCDM), consideră că "acţiunea AVAS de indis­ponibilizare aacţiunilor (pachetele de­ţinute de TNG Investments la Unirea Sh.Center şi Astra Asigurări - n. red.) consti­tuie un grav abuz allegii şi a creat o confuzie con­si­derabilă în rândul par­tenerilorde afaceri, în mediile financiar-ban­care şi în piaţaasigu­rărilor".

Aceasta este prima reacţie oficială a TNG Investments după ceAVAS a obţinut indis­po­nibilizarea pachetelor de acţiuni deţinutede firmă la cele două companii, în cadrul unui dosar de executare.AVAS susţine că are de recuperat circa 21 mil. lei (4,9 mil. euro)de la proprietarul magazinului Unirea, reprezentând penalizăripentru nerea­lizarea la timp a investiţiilor asumate în contractulde privatizare. Reprezentanţii AVAS au precizat că au obţinut înacest sens o sentinţă definitivă şi irevocabilă de la Înalta Curtede Casaţie şi Justiţie în luna martie. Judecătoria Sectorului 3 aadmis la sfârşitul lunii noiembrie cererea AVAS şi a încuviinţatexecutarea silită a The Nova Group Investments, decizia fiindirevocabilă, potrivit repre­zentanţilor instanţei, citaţi deMediafax.

"Demersul AVAS este de natură să producă grave prejudicii deimagine şi prejudicii materiale, atât societăţii noastre, cât şicelor două companii Societatea Comercială de Asigurare Reasi­gurareASTRA şi Unirea Sho­p­ping Center, prejudicii pe care le vom cerede la AVAS în instanţă", au precizat reprezentanţii TNGInvest­ments România. Ei spun că litigiul dintre TNG Iinvestments(fosta Nova Trade) şi AVAS, cu privire la această sumă, nu estefinalizat, pe rolul instanţelor judecă­to­reşti existând mai multedosare aflate în diferite stadii de soluţionare.

"Precizăm că The Nova Goup Investments România a efectuatinves­ti­ţia stabilită din contractul de privatizare de 58 demilioane de lei în Unirea Shopping Center. Deşi susţinem că nu sedato­rează penalităţi aferente acestei investiţii, TNG InvestmentsRomânia a efectuat plata presupuselor penalităţi în valoare de 17,5milioane de lei către Unirea Shopping Center conform legislaţiei deprivatizare aplicabilă contractului", au precizat reprezentanţiifirmei, care susţin că AVAS încearcă să execute de două ori aceeaşisumă.

"În plus, măsura indisponibilizării acţiunilor deţinute desocietatea noastră este abuzivă din cauza existenţei uneidisproporţii majore între valoarea sumei pretinse de AVAS şivaloarea pache­telor de acţiuni indisponibilizate. Valoarea depiaţă a pachetelor indispo­nibilizate este de 87 milioane de euro,iar suma pretinsă de către AVAS - de mai puţin de 5 milioane deeuro", explică repre­zentanţii TNG Investments Ro­mânia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO