Fonduri mutuale

Raiffeisen vrea sa atraga investitorii cu frica de actiuni printr-un fond cu capital protejat

19.04.2010, 23:06 11

Societatea de administrare a investitiilor Raiffeisen AssetManagement, cu active totale in gestiune de peste 1,4 mld. lei (340mil. euro), va lansa al doilea fond deschis de investitii cucapital protejat, numit Raiffeisen Confort Seria 2.

Fondul Raiffeisen Confort Seria 2 va fi administrat in baza uneide strategii de protectie a capitalului. La fiecare doi ani,strategia se reseteaza. Mai exact, investitorii care au intrat infond in aprilie 2010 si au platit 100 de lei pe o unitateRaiffeisen Confort Seria 2 au protejat capitalul investit lavaloarea unitatii de fond din aprilie 2010 pana in aprilie 2012.Dupa ce se incheie ciclul investitional de doi ani, investitoriinoi, dar si cei vechi ai fondului au capitalul protejat la valoareaunitatii de fond din aprilie 2014, ulterior octombrie 2016. Fondulva incepe prima perioada investitionala pe 21 aprilie si in primelepatru saptamani administratorul va orienta investitiile exclusivcatre instrumente cu risc redus.

"In contextul scaderii dobanzilor bonificate pentru monedanationala, noul fond se adreseaza investitorilor care isi propunobtinerea unor castiguri mai mari si sunt atrasi de randamentelepietei de actiuni, insa in acelasi timp nu doresc sa isi asumepierderile care pot sa apara in conditiile unei evolutii adverse acotatiilor actiunilor", a spus Mihail Ion, presedintele societatiiRaiffeisen Asset Management.

Raiffeisen Confort, primul fond cu capital protejat, a fostlansat de Raiffeisen in toamna anului 2007 si detine in prezentactive nete de 27,16 mil. lei (6,55 mil. euro) de la un numar de omie de investitori. In ultimul an fondul a inregistrat un randamentde 17,8%, iar de la lansare pana in prezent a inregistrat operformanta de circa 19%.

La finele lunii martie 2010, aproape o treime din activeleRaiffeisen Confort erau investite in plasamente monetare, cele maiimportante detineri fiind obligatiuni denominate in lei emise deKBC, Erste Bank si RBS. Fondul a mai investit in actiuni si fonduride actiuni, precum si in titluri de stat.

"Pe parcursul perioadei investitionale se poate opta pentruplasamente pe piata locala, dar daca asteptarile privind evolutiaaltor piete sunt mai bune, atunci expunerea pe actiuni poate lua inconsiderare integral sau partial aceste piete considerate maiatractive", a conchis presedintele Raiffeisen Asset Management.

Alaturi de cele doua fonduri cu capital protejat, dinportofoliul administratorului mai fac parte un fond monetar, douafonduri de actiuni, un fond diversificat si un fond de plasamentemonetare denominate in euro, cele cinci produse cumuland active decirca 1,4 mld. lei, reprezentand o treime din valoarea totala aactivelor la nivelul pietei fondurilor mutuale. Erste ocupa primulloc, cu o cota de piata de 44%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO