Burse - Fonduri mutuale

Raiffeisen Zentralbank detine actiuni de 9,1 mil. euro la SIF-uri

23.11.2009, 23:07 17

Banca austriaca Raiffeisen Zentralbank a anuntat ca detine peBursa participatii de peste 1% la toate cele cinci societati deinvestitii financiare (SIF), a caror valoare cumulata se ridica inprezent la 38,8 mil. lei (circa 9,1 mil. euro).

Potrivit informatiilor din piata, detinerile raportate deRaiffeisen Zentralbank pe Bursa sunt cel mai probabil investitiirealizate de clienti ai bancii in SIF-uri, prin sistemul dedepozitare si custodie pe care Raiffeisen il ofera acestora.

De altfel, declaratiile de pe Bursa realizate de banca austriacavin sub semnatura lui Martin Hofer si Gabriel Seiser,vicepresedinti ai diviziei de servicii de custodie si fonduri dincadrul Raiffeisen.

Potrivit raportarilor de pe Bursa, Raiffeisen Zentralbank detine1,16% din SIF Banat-Crisana (SIF1), 1,25% din SIF Moldova (SIF2),un pachet de 1,18% din SIF Transilvania (SIF3), iar la SIF Munteniasi SIF Oltenia are participatii de 1,26% si respectiv 1,22% dincapitalul acestora.

Banca austriaca raportase in luna aprilie a anului trecut cadetine 1,01% din SIF Muntenia, participatie pe care si-a redus-oinsa in urmatoarea luna la sub 1%, respectiv 0,99%, aceasta fiindsi ultima raportare a Raiffeisen Zentralbank.

Legislatia pietei de capital prevede ca un investitor nu poatedetine mai mult de 1% din actiunile unei societati de investitiifinanciare, iar, in cazul depasirii acestui prag, este obligat savanda detinerile care depasesc acest nivel in termen de treiluni.

"Interesul este clar legat de posibilitatea unui vot pozitiv incadrul proiectului legislativ de majorare a pragului la SIF-uricare va da un imbold actiunilor. Probabil se mizeaza ca in treiluni de zile, termenul in care trebuie sa vanda, pragul de detinerela SIF-uri va fi majorat si acest lucru va iesi din discutie",spune Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al societatii debrokeraj Estinvest.

Brokerii mai spun ca tranzactiile de custodie nu garanteazanimanui ca in spatele achizitiilor se afla cetateni straini, dar cacel mai probabil sunt fonduri de investitii straine care speculeazaridicarea pragului la SIF-uri sau vor sa-si intareasca pozitia inaceste societati.

Potrivit brokerilor din piata, o majorare a pragului de detinereal SIF-urilor de la 1% la 5% ar conduce la aprecieri semnificativea preturilor acestora. In luna iunie, un grup de senatori sideputati din cadrul principalelor partide politice a sustinut unproiect care prevederea eliminarea pragului de detinere la SIF-uri,proiect care mai apoi a fost avizat de catre Comisia de buget dinSenat in forma ridicarii pragului la 5%, de la nivelul actual de1%.

La adunarea generala din luna aprilie a acestui an, RaiffeisenZentralbank nu era raportata cu detineri de peste 1% in cadrulSIF-urilor.

Un alt investitor strain important pe SIF-uri este grupulolandez ING, care detinea in aprilie peste 1,4% din SIF Moldova, sifondul de investitii Eastern Eagle, care avea 1,1% din SIFTransilvania. Fondul american Broadhurst detinea de asemeneaparticipatii cuprinse intre 1% si 1,5% la trei SIF-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO