Burse - Fonduri mutuale

Rasturnarile de situatie de pe scena politica s-au mutat la Bursa

20.04.2007, 17:46 13

Bursa a avut ieri parte de o evolutie agitata cu caderi bruste ale cotatiilor si reveniri pe masura, volatilitatea ridicata manifestandu-se pe titlurile societatilor de investitii financiare, dar si pe cele mai lichide titluri din piata RASDAQ. Piata a fost puternic influentata de miscarile de pe scena politica, sedinta fiind deschisa de indici pe rosu, datorita ordinelor de vanzare din debut.
Cotatiile au revenit in a doua parte a sedintei, ordinele de vanzare sub impulsul situatiei disparand din piata.
"In debutul sedintei s-au vandut actiuni pe baza emotionala, sub impulsul momentului. Nu cred ca eventuala suspendare a presedintelui va afecta investitorii la Bursa. Intr-o economie functionala economicul influenteaza politicul, si nu invers", spune Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.
De altfel, si agentia de rating Moody's a anuntat ieri ca ratingul de tara al Romaniei nu va fi modificat in cazul in care presedintele Traian Basescu va fi suspendat.
Si indicii europeni au avut o evolutie negativa ieri, la ora inchiderii Bursei de la noi acestia aflandu-se in majoritate pe rosu. Indicele bursei londoneze, FTSE 100, se afla in scadere cu 0,51%, in timp ce principalul indice al Frantei, CAC pierdea 0,76%.
Indicele BET a pierdut ieri 1% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 17,94 mil. euro (59,73 mil. lei).
Actiunile companiei petroliere Petrom au cazut ieri cu 4,5% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 1,13 milioane de euro (3,77 milioane de lei), imediat sub rulajul societatilor de investitii financiare. Evolutia negativa vine dupa ce Autoritatea pentru Valorificarea activelor Statului a propus ca fiecare salariat al Petrom sa primeasca un numar egal de actiuni, in mod direct, acest drept nefiind transferabil.
Salariatii ar urma sa primeasca un pachet care acum valoreaza pe Bursa 759 mil. euro, in schimbul a doar 235 mil. euro, profitul eventual fiind de 515 milioane de euro.
Indicele BET-FI a scazut in ultima sedinta cu 1,22%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de 12,4 mil. euro (41,33 mil. lei), aproape 70% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete.
"Ma astept ca in urmatoarele sedinte piata sa isi revina. Cel putin asa ar fi normal intr-o economie de piata", spune Molnar.

Actiunile SIF Muntenia au urcat ieri cu 0,55% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 1,37 milioane de euro (4,58 milioane de lei), fiind ultima ca rulaj din randul celor mai mari cinci societati de investitii financiare. SIF Muntenia a fost de altfel si singura societate de investitii financiare al carei titlu a inregistrat ieri o urcare. Societatea a raportat pe primele trei luni un profit de 3,21 milioane de euro (10,7 milioane de lei). Desi se situeaza pe locul trei in topul profitabilitatii dintre cele trei SIF, rezultatul este de cinci ori mai redus fata de aceeasi perioada a anului trecut. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 1,84 lei/actiune.

Actiunile companiei petroliere Rompetrol Rafinare Constanta (Petromidia) au urcat ieri cu 2,97%, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri fiind de 0,33 milioane de euro (1,12 milioane de lei). Actiunile rafinariei au inregistrat in ultima perioada o volatilitate crescuta, variatiile zilnice fiind de +/- 2-3 % in fiecare sedinta. Proprietarul grupului Rompetrol a facut luna trecuta o declaratie conform careia rezultatele rafinariei s-au imbunatatit, dupa ce anul trecut societatea a raportat o pierdere de peste 22 de milioane de euro. Ultima tranzactie cu titlurile Rompetrol Rafinare s-a perfectat la maximul zilei de 0,104 lei/actiune, in timp ce minimul a fost de 0,1 lei/actiune.

Actiunile producatorului de hartie si carton Vrancart Adjud au cazut in ultima sedinta cu 2,38% pe fondul unei valori a tranzactiilor de sub 20.000 de euro. Compania a alocat anul acesta 9,5 mil. lei (31,6 mil. euro) pentru investitii, in urma carora estimeaza sa obtina venituri totale de 84 milioane de lei, in urcare cu 24% fata de cele din 2006. Vrancart estimeaza in acest an un profit brut de 6,5 mil. lei, in crestere cu 5%. Producatorul a hotarat sa-si capitalizeze cea mai mare parte din profitul pe anul trecut si sa realizeze o majorare de capital cu 1,7 mil. euro (5,7 mil. lei). Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,123 lei/actiune.

Titlurile Albalact Alba Iulia, companie care se ocupa cu fabricarea produselor lactate, au pierdut in sedinta de ieri 2,92%, valoarea tranzactiilor fiind de sub 100.000 de euro (0,3 mil. lei). Compania a realizat anul acesta o majorare a capitalului social la 5,8 mil. euro (19,4 mil. lei), mai mult decat dublu fata de nivelul initial. Societatea din Alba Iulia a reusit sa atraga prin aceasta operatiune fonduri in valoare de 3 mil. euro (10 mil. lei). Vanzarile companiei s-au dublat in primele doua luni ale acestui an, fata de aceeasi perioada a lui 2006, si Albalact intentioneaza sa inceapa si productia de branzeturi. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 1,66 lei/actiune.

Actiunile constructorului de conducte Condmag Brasov au pierdut ieri 1,11% pe fondul unei valori a tranzactiior de 0,3 mil. euro (1 mil. lei), fiind cel mai mare rulaj de pe piata RASDAQ. Condmag se afla in plin proces de transfer la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti. Actiunile societatii ar urma sa inceapa tranzactionarea la sfarsitul lunii mai, conform ultimelor date din partea reprezentantilor Broker Cluj, societatea de brokeraj care se ocupa cu operatiunea de transfer. Valoarea tranzactiilor totale pe RASDAQ a fost ieri de 1,36 mil. euro (4,54 mil. lei). Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 1,78 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO