Burse - Fonduri mutuale

Românii au cumpărat 400 de kilograme de aur în 2013, la jumătate faţă de achiziţiile de anul trecut, deşi preţul a scăzut cu 27% de la începutul anului

Românii au cumpărat 400 de kilograme de aur în 2013,...

Autor: Roxana Pricop

11.12.2013, 21:17 836

Achiziţiile de aur în formă fizică, lingouri şi monede, făcute de români au scăzut la jumătate faţă de anul trecut, până la o cantitate de 400 kilograme de aur, potrivit informaţiilor furnizate de cei mai mari jucători din piaţă, băncile BCR şi Piraeus Bank.

Scăderea preţului aurului cu 27% în acest an şi revenirea încrederii în economie au mai temperat achiziţiile de aur, care au atins maximul de circa 900 de kilograme în 2011, când preţul era mai sus.

Românii deţin în prezent circa 3.000 de kilograme de aur în lingouri pe care le-au cumpărat de la bănci în ultimii ani pentru a-şi proteja economiile sau pentru a-şi diversifica investiţiile, potrivit estimărilor făcute de ZF în baza datelor publicate de Piraeus Bank şi BCR, bănci care vând aur în formă fizică.

Piraeus a fost prima bancă ce a vândut aur către clienţii de masă, în timp ce BCR a lucrat până de curând doar cu clienţii bogaţi de private banking. Începând din această săptămână, BCR a început să vândă aur către popu­laţie la 15 ghişee ale unităţilor sale din ţară.

În primele 11 luni din an, Piraeus a vândut 54 de kilograme de aur, mai puţin de jumătate din cantitatea vândută în acelaşi interval al anului trecut, în timp ce BCR a vândut 350 de kilograme către clienţii bogaţi de private banking în acest an, faţă de 700 de kilograme de vândute în 2012. „În 2013 aurul nu a mai fost vedeta investiţiilor ca în anii anteriori, aspect care s-a materializat în volumele tranzacţionate. Primele 11 luni ale anului au adus vânzări de 54 de kilograme de aur, ceea ce reprezintă 42% din cantitatea vândută în aceeaşi perioadă a lui 2012. Cea mai mare tranzacţie a constat în vânzarea a 3,5 kilograme. În termeni de răscum­părări, cantitatea a fost de 8 kilograme, adică doar 30% faţă de cât am răscumpărat anul trecut“, a spus Iuliana Anchidin, treasury sales manager la Piraeus Bank.

În acest an, aurul s-a depreciat cu 27% până la un preţ de 1.255 dolari/uncie pe bursa de la Londra. O uncie este echivalentă cu 31,1 grame. La Bucureşti, BNR a fixat ieri un curs pentru gramul de aur de 130,5 lei, în scădere cu 28% faţă de începutul anului.

Paradoxal, în 2011, când preţul aurului a atins maximul istoric de 1.900 dolari/uncia, achiziţiile românilor au fost de circa 900 de kilograme. În 2012, când cotaţia aurului a crescut cu 8%, achiziţiile românilor au fost de asemenea ridicate, de circa 800 de kilograme. Altfe spus, românii au cumpărat intens aur când cotaţia metalului galben a fost la maxime istorice. În 2011, temerile investitorilor privind o prăbuşire a zonei euro erau la cote maxime, aşteptările cele mai negre erau privind un posibil default al Greciei şi la o propagare a crizei în întreaga zonă euro. Tot în 2011, francul elveţian, un alt activ considerat adăpost sigur, a atins cote maxime, aproape de paritate cu euro.

Deprecierea înregistrată în acest an le va aduce pierderi investitorilor care au cumpărat în 2011 dacă îşi lichidează acum lingourile de aur. Totuşi, achiziţia de aur este o investiţie pe termen lung, puţini dintre cei care cumpără aur aleg să vândă după un an sau doi. „Cele 350 de kilograme vândute în acest an au fost cumpărate de clienţi de private banking care nu sunt îngrijoraţi de scăderea preţului la aur pentru că acest tip de investiţie este făcut pe termen lung“, a spus Laura Hexan, şef departament pieţe financiare la BCR.

Deţinerile de aur ale clienţilor BCR reprezintă mai puţin de 5% din portofoliile de investiţii ale acestora, potrivit oficialilor băncii.

 

BCR vrea să vândă 400 de kilograme de aur la ghişeu

Din această săptămână, BCR vinde aur direct de la ghişeele unităţilor sub formă de monede şi lingouri către populaţie. Pentru următorul an, banca estimează vânzări de 400 de kilograme, cantitate apropiată de cea vândută în acest an clienţilor de private banking. Aurul vândut are 24 de karate şi este furnizat de către monetăria statului austriac.

Vânzările se fac la ghişeele a 15 unităţi, din care cinci sunt în Bucureşti, iar restul în oraşele mari din ţară. Cea mai mică monedă pusă în vânzare de BCR are o greutate de 3,121 grame şi costă 541,08 lei, iar cea mai mare are 31,103 grame şi costă 4.635,91 lei. Cel mai mic lingou ce poate fi cumpărat direct de la ghişeu are o greutate de 2 grame şi costă 368,36 lei, iar cel mai mare are un kilogram şi costă de 143.424,62 lei.

Pentru aurul depozitat la bancă, BCR asigură şi serviciul de cumpărare, însă dacă clientul cumpără un lingou pe care alege să îl ţină acasă nu îl poate vinde tot la bancă, ci va trebui să îl vândă la casele de bijuterii sau la amanet. „Aurul vândut la ghişeu este destinat populaţiei care este interesată fie să îşi tezaurizeze averea, fie să o ofere un cadou valoros“, a spus Laura Hexan, şef departament pieţe financiare la BCR.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.12.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO