Burse - Fonduri mutuale

Românii au tranzacţionat acţiuni Daimler de 155.000 de lei

Românii au tranzacţionat acţiuni Daimler de 155.000 de lei

Valerian Ionescu, şeful Departamentului de tranzacţionare din cadrul BCR

Autor: Andrei Chirileasa

23.11.2010, 23:52 77

Tranzacţiile cu acţiunile companiei germane Daimler AG (DAI) -producătorul automobilelor Mercedes - s-au ridicat ieri la 155.000de lei (36.000 de euro), la debutul acestora pe sistemul alternatival BVB.

Preţul acţiunilor a oscilat între 213 lei şi aproape 220 de lei,închizând la 217 lei (echivalentul a 50,3 euro).

Titlurile Daimler au fost aduse pe ATS de brokerii de laBCR-Erste, care vor fi şi furnizori de lichiditate, asigurândcontrapartidă investitorilor care vor să cumpere sau să vândă.

"Nu este vorba de o listare a acţiunilor Daimler la BVB, ci maidegrabă noi oferim un serviciu de intermediere pentru investitoriicare vor să cumpere acţiunile, dar nu au acces pe pieţeleinternaţionale. Noi avem totdeauna pachete de acţiuni atât lavânzare, cât şi la cumpărare la preţul la care sunt tranzacţionateacţiunile pe piaţa principală, din Germania, şi pentru a ne acoperipoziţiile tranzacţionăm titlurile pe extern", a explicat ValerianIonescu, şeful Departamentului de tranzacţionare din cadrulBCR.

El a spus că BCR va introduce ordine de cumpărare şi vânzareastfel încât să fie încontinuu disponibile pachete de câte 200 deacţiuni.

"Investitorii pot cere orice pachet şi, probabil, vom avea şivolume mai mari, pentru că am văzut în cazul produselor structuratecă volumele mari sunt mai atractive."

Acţiunile Daimler sunt tranzacţionate la fel ca titlurile Erste(EBS), respectiv prin intermediul conturilor globale.

Operaţiunile pe ATS cu acţiunile Daimler sunt realizate în lei,astfel că investitorii au un risc valutar mai redus decât dacă arfi tranzacţionat direct pe bursele externe, în euro. Titlurile suntpăstrate în conturile investitorilor deschise la DepozitarulCentral.

BCR poartă discuţii cu brokeri şi investitori de pe bursă pentrua identifica alte companii internaţionale ale căror acţiuni arputea fi tranzacţionate în secţiunea internaţională a sistemuluialternativ de tranzacţionare (ATS) al bursei.

"Avem discuţii cu investitori şi brokeri pentru a vedea ceacţiuni am mai putea aduce. Intrarea acţiunilor Daimler a fost maidegrabă iniţiativa bursei, pentru că a lansat ATS-ul şi pentru căau avut loc discuţii, cred că nu numai cu noi, pentru a-i convingepe intermediari că este o idee bună", a declarat Ionescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO