Burse - Fonduri mutuale

Romcarbon va incasa 9,1 mil. euro dintr-un schimb de terenuri

08.12.2008, 19:50 52

Producatorul de mase plastice Romcarbon Buzau (ROCE) a incheiat un precontract de schimb cu Iasi Logistic Parc, prin care societatea urmeaza sa cedeze terenuri si constructii situate in municipiul Iasi, in valoare totala de 23,4 milioane de euro, in schimbul unui teren in comuna Miroslava, judetul Iasi, evaluat la circa 7,9 milioane de euro.

Diferenta de valoare de 15,5 milioane de euro va fi acoperita de catre Logistic Parc prin plata a 9,1 milioane de euro si oferirea unui pachet de 30% din capitalul societatii catre Romcarbon, ca urmare a conversiei creantelor in actiuni.
Suma de 9,1 milioane de euro urmeaza sa fie platita de catre Logistic Parc in decursul unui an de zile, societatea platind deja circa 0,9 milioane de euro la sfarsitul saptamanii trecute, odata cu intrarea in vigoare a precontractului de schimb incheiat de cele doua companii. Logistic Parc urmeaza sa mai plateasca o transa in valoare de 3,6 milioane de euro pana la sfarsitul lunii mai, in vreme ce restul sumei, de aproape 4,6 milioane de euro, va fi achitat pana la sfarsitul anului.
Conform conditiilor de schimb impuse de catre Romcarbon, compania Logistic Parc urmeaza sa modifice destinatia terenului pe care il va ceda din teren agricol in teren pentru constructii.
Semnarea contractului de schimb in forma autentica si a contractului de asociere se va efectua dupa aprobarea conditiilor de catre actionarii ambelor companii.
Terenul cedat de Romcarbon, impreuna cu constructiile aferente, are o suprafata totala de aproximativ 90.000 de metri patrati, in vreme ce suprafata terenului primit se ridica la 143.500 de metri patrati.
Romcarbon a cumparat la finele anului trecut de la Autoritatea Nationala pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) activele Terom Iasi pentru suma de 36,1 milioane de lei (10 milioane de euro). Compania intentiona sa construiasca o unitate de reciclare pe platforma Terom, insa problemele de mediu au obligat compania sa considere un schimb de terenuri cu Logistic Parc. Conform raportului emis ieri de Romcarbon, costurile totale de decontaminare a terenului nu vor depasi un milion de euro.
Romcarbon a anuntat saptamana trecuta ca intentioneaza sa rascumpere 5% din actiunile proprii, la un pret cuprins intre 0,3 lei si 1,5 lei pe actiune, valoarea pachetului ce urmeaza sa fie rascumparat fiind cuprinsa intre 2,8 si 14 milioane de lei. Durata maxima pentru derularea operatiunilor este de 12 luni.
Profitul producatorului de placi si profiluri din plastic a scazut cu 46% in primele noua luni, de la 3,15 milioane de lei la 1,7 milioane de lei (circa 0,5 milioane de euro), in vreme ce veniturile companiei au crescut cu 10%, pana la 80,16 milioane de lei (22 milioane de euro). Pentru acest an, societatea estimeaza afaceri totale in valoare de 90,6 milioane de lei, la acelasi nivel cu cifra de afaceri realizata anul trecut, in vreme ce profitul previzionat de societate se ridica la 9 milioane de lei, fata de pierderile de circa un milion de lei din 2007.
Cel mai important actionar al Romcarbon este firma cu actionariat taiwanez Living Plastic Industry, cu 32,52% din capital. In acelasi timp, Unitai International Corporation detine 20,63%, Eastern Eagle Fund 18,87%, iar MEI Roemenie En Bulgarije controleaza 6,02% din companie.
Actiunile Romcarbon au fost transferate in luna mai a acestui an de pe piata RASDAQ la categoria a doua a Bursei de Valori. La pretul de tranzactionare de ieri, de 0,53 lei/actiune, capitalizarea societatii se ridica la circa 25,6 milioane de euro (98,8 milioane de lei).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO