Burse - Fonduri mutuale

Romgaz estimează venituri în scădere, dar vrea profit mai mare în 2015

Romgaz estimează venituri în scădere, dar vrea profit...

Autor: Radu Bostan

22.05.2015, 00:00 384
Producătorul de gaze naturale Romgaz (simbol bursier SNG) şi-a bugetat un profit net de 1,5 miliarde de lei anul acesta, cu 7,2% mai mare decât rezultatul de anul trecut, care a fost un record pentru companie şi în general pentru societăţile controlate de stat. Veniturile totale ar urma să scadă cu 7%, la 4,63 miliarde de lei, veniturile din exploatare urmând să înregistreze un regres de 6,5%, la 4,58 miliarde de lei. Pe de altă parte, cheltuielile ar urma să se situeze la 2,78 miliarde de lei, mai mici cu 13% faţă de anul trecut, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat de Ministerul Energiei. Practica obişnuită în cadrul companiilor de stat este să-şi fixeze ţinte prudente de venituri şi cheltuieli, fiind un lucru curent ca acestea să anunţe depăşirea indicatorilor bugetaţi. În consecinţă, Romgaz ar putea avea la finalul anului un rezultat mai bun.
 
Producătorul de gaze naturale şi-a propus pentru 2015 cheltuieli de investiţii de 1,32 miliarde de lei. Anul trecut, Romgaz a cheltuit puţin peste un miliard de lei pe investiţii. Compania îşi propune să distribuie trei sferturi din profit ca dividende, adică 1,14 miliarde de lei în total, după ce în 2014 a alocat cea mai mare parte din profitul anului, plus o sumă din rezerve. Fiecare acţionar al Romgaz ar urma să primească un dividend brut de 2,97 lei/titlu, dacă se adeveresc prognozele companiei. Dividendul ar aduce un randament de 8,3% la preţul actual al titlurilor Romgaz, care însă este „umflat“ în acest moment deoarece acţionarii aşteaptă distribuirea dividendului pe anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO