Burse - Fonduri mutuale

Rompetrol Rafinare a adus 50 mil. dolari la Petrochemicals

03.07.2008, 19:13 13

Rompetrol Rafinare, principala companie a grupului petrolier Rompetrol, condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, a participat la o majorare de capital la Rompetrol Petrochemicals, divizia de petrochimie a grupului, cu suma de 117,4 milioane de lei (32,6 milioane de euro).
Ca urmare, valoarea noulul capital social a urcat de la 432,1 mil. lei la 540,6 mil. lei. Decizia a fost aprobata pe 29 mai, informeaza Rompetrol.
Cea mai recenta majorare de capital anuntata la care ar putea participa Rompetrol Rafinare este cea din cadrul Rompetrol Downstream, divizia de retail a grupului, in valoare de aproximativ 45 de milioane de euro. Aceasta decizie urmeaza sa fie discutata in cadrul unei adunari generale programata pentru data de 7 iulie. Majorarea de capital a fost solicitata de Rompetrol Downstream pentru sustinerea programelor de investitii in dezvoltarea retelei de carburanti.
In ceea ce priveste Rompetrol Petrochemicals, in luna octombrie a anului trecut compania anunta ca in perioada 2008 - 2009 va investi peste 170 de milioane de dolari in activitatea de petrochimie, printre proiecte numarandu-se repornirea instalatiei de piroliza a rafinariei Petromidia.
La finele primului trimestru, cifra de afaceri a Rompetrol Petrochemicals a crescut cu 65%, de la 60,1 mil. dolari la 99,1 mil. dolari, in timp ce pierderile companiei au avansat la 13,5 mil. dolari, de la 3,4 mil. dolari din primul trimestru din 2007.
Compania estimeaza ca va inregistra in acest an o cifra de afaceri de 420 de milioane de dolari, in crestere cu aproape 50% fata de nivelul de anul trecut.
Grupul Rompetrol este controlat, din august 2007, de KazMunaiGaz, companie de stat din Kazahstan care a cumparat intr-o tranzactie evaluata la 2,7 miliarde de dolari 75% din actiunile grupului Rompetrol. La acea data, tot grupul care cuprinde 40 de companii si este prezent in 13 tari a fost evaluat la 3,6 miliarde de euro. Pentru anul acesta, reprezentantii grupului estimeaza afaceri totale de 10-12 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO