Burse - Fonduri mutuale

Ruşii încasează dividende de 34 mil. € de la Alro

no title

Autor: Andrei Chirileasa

29.03.2011, 23:57 142

Grupul Vimetco, deţinut de omul de afaceri rus Vitali Maşiţki,va încasa în acest an dividende de 141 mil. lei (34 mil. euro, lacursul de 4,1 lei/euro) de la producătorul de aluminiu Alro Slatina(ALR), pe care-l controlează, în contextul în care combinatulbeneficiază de energie ieftină de la Hidroelectrica.

Alro a realizat anul trecut un profit net de 160 mil. lei (38mil. euro), dublu faţă de 2009, iar conducerea companiei a propusdistribuirea întregului profit către acţionari, conformconvocatorului AGA publicat pe Bursă. Cea mai mare parte adividendelor va reveni ruşilor, care controlează 88% din Alro, iarFondul Proprietatea, care deţine 10%, va încasa 3,4 mil.euro.

Creşterea profitului combinatului a venit pe fondul majorării cu28% a cifrei de afaceri, la 1,8 mld. lei (425 mil. euro), încondiţiile creşterii preţului aluminiului pe pieţeleinternaţionale.

Pe de altă parte, Alro beneficiază de un contract pe termen lungcare-i asigură întregul necesar de energie electrică încheiat cuHidroelectrica, producătorul celei mai ieftine energii electricedin România. Prin acest contract, Alro a plătit în ultimii ani unpreţ sub preţul de pe piaţa OPCOM, singura piaţă liberă de energiedin România. Cheltuielile cu energia ale Alro reprezintă circa 30%din costurile totale.

Atât reprezentanţii Alro, cât şi cei ai Hidroelectrica spun însăcă Alro nu beneficiază de reduceri nejustificate şi că preţul pecare îl plăteşte pentru energia electrică este mai ridicat decâtcel plătit de alţi producători din Europa.

Mai mult, reprezentanţii Hidroelectrica spun că în 2010încasările din contractul cu Alro au crescut cu circa 50 mil. leifaţă de 2009, după ce contractul dintre cele două părţi a fostrenegociat, în sensul că formula de calcul al preţului ia înconsiderare evoluţia preţului aluminiului pe bursa de laLondra.

Contractul anterior dintre Alro şi Hidroelectrica era mult maiavantajos pentru compania controlată de ruşi. În perioada2006-2009, Alro a obţinut profituri de peste 1,1 mld. lei, iarruşii au încasat dividende de 910 mil. lei. Contractul a fostanchetat de procurori, iar în dosar apar inclusiv numele unorpoliticieni influenţi, însă dosarul a fost închis de Înalta Curtede Casaţie şi Justiţie la începutul anului.

"Înainte era o formulă care nu avea legătură cu piaţa, iarpreţul nu putea creşte cu mai mult de 2-3% pe an. Acum formula sebazează pe preţul aluminiului. Astfel, în ianuarie Alro a ajuns săplătească 129 de lei pe MWh, iar în februarie preţul a fost decirca 132 lei pe MWh", a declarat Mihai David, fostul directorgeneral al hidroelectrica, în prezent membru în consiliul deadmi­nis­tra­ţie al companiei.

Pe piaţa OPCOM, preţul mediu al energiei electrice pentru ziuaurmătoare este de circa 170 de lei pe MWh, însă acest nivel nu esteconsiderat relevant de către reprezentanţii Hidroelectrica.

"Nu poţi lua ca referinţă o piaţă pe care se tranzacţionează9-10% din energia din România. OPCOM este o piaţă de completare. Nupoţi cere acelaşi preţ de la Alro, care este cel mai mareconsumator din România, ca în cazul celor care cumpără un MWh.Contractul cu Alro este singurul de acest gen de pe piaţă, dar nuexistă niciun fel de condiţii preferenţiale. Preţul plătit de Alroa fost întodeauna peste costurile noastre de producţie şi am făcutnişte profituri foarte mari din acest contract. Anul trecut,încasările din contractul cu Alro au fost cu 50 mil. lei mai maridecât în 2009, iar în 2011 probabil că vor creşte faţă de 2010",explică Mihai David.

El mai spune că preţul plătit de Alro este mult peste preţulfixat de ANRE pentru energia livrată de Hidroelectrica pentruconsumatorii casnici, dar că preţul final plătit de miciiconsumatori este influenţat de faptul că în coş intră şi energietermo, care este mai scumpă, şi de costurile de transport şidistribuţie.

"Dacă Hidroelectrica ar vinde pentru consumatorii casnici laacelaşi preţ la care vinde către Alro, preţul final ar creşte",conchide David.

Alro are contract cu Hidroelectrica până în 2018 pentru 3TWh deenergie pe an, care reprezintă peste 5% din consumul de energie alRomâniei. Alro ia energie în bandă, adică are acelaşi consum şi întimpul zilei şi noaptea, ceea ce reprezintă un avan­taj pentruproducător.

Reprezentanţii Alro declarau recent că dacă preţul aluminiuluiva ajunge la 3.000 de dolari pe tonă, preţul pe care-l va plăticătre Hidroelectrica va ajunge la nivelul de pe OPCOM.

Cotaţia aluminiului a fluctuat anul trecut între 1.800 şi 2.450de dolari pe tonă, cu o medie de circa 2.200 de dolari/tonă, iar înprezent o tonă de aluminiu este cotată pe bursa din Londra la unpreţ de aproape 2.600 de dolari.

Alro a reuşit să-şi reducă costurile anul trecut şi prinrepornirea rafinăriei de alumină Alum Tulcea (BBGA), care-i asigurămateria primă pentru producerea aluminiului. Alum Tulcea va fialimentat cu bauxită produsă la minele din Sierra Leone alegrupului Vimetco, asigurând astfel integrarea completă pe verticalăa lanţului de producţie. Pe de altă parte, Alro a investit înultimii ani pentru creşterea producţiei de aluminiu procesat(tablă, benzi, plăci şi profiluri), care-i asigură valorificareaproducţiei la preţuri superioare şi marje mai mari.

Ruşii au preluat controlul Alro în anul 2002 cumpărând de lastat 10% din acţiuni pentru 11,4 mil. dolari. Privatizarea Alro afăcut de asemenea obiectul unei anchete, însă fără rezultat.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24