Burse - Fonduri mutuale

Rusu, Orizont Vest: Piata va creste, insa nu putem spune in ce ritm

25.02.2008, 19:24 19

Bursa a incheiat saptamana trecuta in forta, cu cresteri pe SIF-uri si o lichiditate cu mult peste nivelurile din ultimele doua luni, tranzactiile depasind 15 mil. euro.
"Am avut o lichiditate mult mai mare in sedinta de vineri decat in cele trecute, ceea ce este un semn bun. Stirile negative s-au cam terminat, iar investitorii incep sa revina in piata", spune Nicolae Rusu, directorul general al societatii de brokeraj Orizont Vest.
Indicele general al pietei, BET-C, a inchis sedinta de vineri la acelasi nivel ca si joi, in vreme ce indicele celor mai lichide zece companii din piata, BET, a pierdut circa 0,4%. SIF-urile au evoluat in sedinta trecuta contrar celorlalti indici, indicele BET-FI apreciindu-se cu circa 0,9%.
"In momentul de fata trendul este de crestere, datorita preturilor mici precum si rezultatelor financiare care au determinat investitorii sa prinda curaj si sa reintre in piata. Daca in piata ar fi continuat sa existe sentimentul de panica, investitorii nu ar fi cumparat indiferent de rezultatele financiare", spune Rusu.
Bursa a inregistrat vineri tranzactii totale in valoare de 17 milioane de euro (63 milioane de lei), in conditiile in care nivelul tranzactiilor cu actiuni de la bursa s-a ridicat la circa 15,5 milioane de euro (57 milioane de lei). Piata RASDAQ a inregistrat un rulaj de
1,6 mil. euro (5,8 milioane de lei).
Ziua de vineri a fost caracterizata si de numeroase tranzactii deals, prin care partile negociaza direct nivelul pretului. Deal-urile s-au ridicat la circa 4,7 milioane de euro (17,1 milioane de lei), reprezentand aproape 30% din totalul tranzactiilor din piata. Cea mai mare tranzactie de acest gen a fost inregistrata pe titlurile Flamingo International (FLA), in valoare de
0,4 mil. euro (1,4 milioane de lei), alte deal-uri importante fiind facute si pe actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), Socep (SOCP), Mecanica Ceahlau (MECF) sau Vrancart (VNC).
"Piata va continua sa creasca, insa nu putem specifica ritmul in care aceasta o va face. Este posibil sa mai avem parte de cateva sedinte de acumulari, insa per ansablu cred ca piata va intra pe un trend ascendent. Bursa poate recupera in acest an pierderile inregistrate in ultimele doua luni", spune Rusu.
Cele mai cautate actiuni din piata au fost vineri actiunile Petrom (SNP), cu un rulaj de 1,8 milioane de euro
(6,5 milioane de lei)

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au inchis sedinta de vineri la acelasi nivel de joi. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii s-a ridicat in sedinta trecuta la circa 1,5 milioane de euro (5,6 milioane de lei), reprezentand al doilea rulaj din piata. Dintre SIF-uri, SIF Banat-Crisana (SIF1) va propune actionarilor sa distribuie o parte din profitul realizat anul trecut pentru a dubla valoarea capitalului social, la 109,7 mil. lei (30,2 mil. euro). In acest scop, societatea de investitii financiare intentioneaza sa acorde o actiune gratuita pentru fiecare actiune detinuta anterior. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Oltenia s-a perfectat la pretul de 3,26 lei/actiune.

Actiunile Socep ConstanTa (SOCP) s-au apreciat vineri cu 2,1%, pe fondul unui rulaj de circa 13.000 de euro (48.000 de lei). Titlurile Socep au facut in sedinta trecuta si obiectul unei tranzactii pe piata deal, unde partile negociaza direct pretul, in valoare de circa 0,4 milioane de euro (1,3 milioane de lei). Tranzactia s-a efectual la un pret de 0,281 lei/actiune. Pachetul tranzactionat, de circa 4,8 milioane de actiuni, reprezinta aproximativ 1,4% din capitalul social al companiei. Printre actionarii importanti ai Socep Constanta se afla compania Celco, cu o detinere de 11,78%, SIF Oltenia (SIF5), cu un pachet de 8,23%, si Samara Stere, cu 5,3% din capitalul companiei.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au pierdut vineri 1,4%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile bancii s-a ridicat in sedinta trecuta la circa 1,2 milioane de euro (4,5 milioane de lei), reprezentand al treilea rulaj din piata. Actiunile Bancii Transilvania au inchis sedinta de vineri la acelasi pret ca si cel din prima sedinta a lunii, acesta atingand un maxim de tranzactionare de 7,4 lei/actiune pe 4 februarie. Cel mai mare rulaj al lunii a fost atins pe 11 februarie, acesta ridicandu-se la circa 1,8 milioane de euro (6,5 milioane de lei). Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) se afla printre actionarii importanti ai bancii, cu o detinere de 14,98% din capitalul social.

Titlurile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au pierdut vineri 1,2%, pe fondul unui rulaj de 40.000 de euro (150.000 de lei). Actiunile Rompetrol Rafinare au facut vineri si obiectul unei tranzactii pe piata deals, in valoare de
0,4 mil. euro (1,4 mil. lei), pe fondul unui volum de circa 17 milioane de actiuni. Tranzactia s-a perfectat la un pret de 0,081 lei/actiune, cu 1,82% sub pretul de referinta, de 0,0825 lei/actiune. Actiunile rafinariei au pierdut de la inceputul lunii circa 6,7%, in vreme ce luna trecuta a adus pentru titlurile RRC o pierdere de aproximativ 23%. Ultima tranzactie cu titlurile Rompetrol Rafinare s-a perfectat vineri la un pret de 0,0815 lei/actiune.

Actiunile Albalact Alba-Iulia (ALBZ) s-au apreciat vineri cu 2,64%, pe fondul unui rulaj de circa 200.000 de euro (0,7 milioane de lei), al doilea de pe piata RASDAQ. Cea mai mare lichiditate din piata a fost atinsa de titlurile Dafora Medias (DAFR), in valoare de 0,4 milioane de euro (1,3 milioane de lei), in vreme ce al treilea rulaj a fost atins de actiunile Iproeb Bistrita (IPRU), cu tranzactii de 177.000 de euro (0,6 milioane de lei). RASDAQ-C, principalul indice al pietei care include toate companiile listate, s-a apreciat vineri cu 0,1%. Piata RASDAQ incepe sa atraga investitorii, volumul tranzactiilor ridicandu-se in sedinta trecuta la circa 11,4 milioane de actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO