Burse - Fonduri mutuale

S&P: Listarea poate duce Transgaz la "investment grade"

27.03.2007, 18:24 18

Listarea pe Bursa ar putea aduce companiei de transport de gaze naturale Transgaz Medias intrarea in categoria "investment grade", potrivit agentiei de rating Standard & Poor's.
Standard & Poor's a acordat ieri Transgaz ratingul "BB plus" pentru imprumuturi corporative pe termen lung, cu un nivel sub BBB, care ar incadra compania in categoria de investment grade, cu alte cuvinte cu o treapta sub pragul de intrare in categoria care semnifica un risc scazut.
"Perspectiva pozitiva reflecta sansele unei pozitii imbunatatite in ceea ce priveste lichiditatea ca urmare a ofertei publice planificate. Reflecta de asemenea potentialul Transgaz de a atinge gradul investitional al rating-ului urmare unei perioade de activitate operationala de succes ca si entitate listata public - mentinand in acelasi timp indicatori de credit la nivelurile actuale puternice - si printr-o imbunatatire vizibila a practicilor de management al riscului corporativ", spun reprezentantii Transgaz citand analiza Standard & Poor's.
Autoritatile intentioneaza sa listeze 10% din actiunile Transgaz la Bursa la sfarsitul acestui an, dupa aceasta participatia statului urmand sa scada la 70%.
Standard & Poor's spune ca factorii care ar putea duce la o revizuire negativa a perspectivei includ o crestere semnificativa a cheltuielilor de investitii si sprijin guvernamental insuficient pentru proiectul Nabucco. Oferta publica pe care o va derula Transgaz probabil va intari pozitia Transgaz in ceea ce priveste lichiditatea, desi se anticipeaza ca compania va utiliza parte din castig pentru investitii pe termen mediu.
Ratingul acordat de Standard & Poor's are in vedere profilul favorabil al activitatii firmei, ca unic transportator de gaze licentiat din Romania, fluxul de numerar stabil din activitatile reglementate de transport de gaze, profilul financiar robust si sprijinul guvernamental indirect legat de pozitia strategica a Transgaz in sistemul de aprovizionare cu energie din Romania, spun reprezentantii Transgaz.
Datoriile companiei sunt garantate in mica parte de catre stat, care nu a acordat insa o garantie generala explicita.
Ratingul actual al Transgaz ia in calcul posibilitatea ca guvernul sa garanteze viitoarele angajamente ale Transgaz, conform structurii financiare avute in vedere. Totusi, in situatia in care guvernul nu asigura sau reduce un asemenea sprijin, ratingurile Transgaz ar putea fi supuse unor presiuni.
Unul dintre proiectele majore in care este implicata Transgaz este construirea gazoductului Nabucco din regiunea Marii Caspice si a Orientului Mijlociu inspre Europa de Vest.
Participarea Transgaz la conducta Nabucco va necesita probabil garantii de prefinalizare pe perioada etapei de constructie, mai spun reprezentantii companiei. Costurile de constructie a gazoductului sunt estimate la 4,6 miliarde de euro.
Consortiul desemnat pentru constructia gazoductului este format din companiile Bulgargaz, Transgaz, OMV (Austria), MOL (Ungaria) si Botas (Turcia). Gazoductul Nabucco, cu o lungime de 3.300 de kilometri, va tranzita, potrivit planului de constructii, Turcia, Bulgaria, Romania si Austria si va asigura tranzitul gazelor naturale din Asia Centrala catre Europa, ocolind Rusia.
Ratingul Transgaz nu este legat in mod direct de rating-ul suveran, cu toate acestea compania putand fi influentata in mod pozitiv de orice evolutie a ratingului Romaniei, deoarece acesta ar implica riscuri reglementative si de piata reduse. In mod similar, ar fi influentata in mod negativ prin orice degradare a ratingului de tara.
Conducerea Transgaz a estimat ca societatea va realiza in 2007 o cifra de afaceri de 1,12 miliarde de lei (330 milioane de euro), in crestere cu 33% fata de nivelul prognozat pentru 2006, si un profit brut de 244 milioane de lei (71 milioane de euro), apropiat de cel de anul trecut. Societatea va investi in acest an o suma cuprinsa intre 180 si 200 milioane lei, pentru dezvoltarea retelelor de transport al gazelor naturale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO