Burse - Fonduri mutuale

Scaderi pe toata linia

08.03.2005, 00:00 9



Reluarea tranzactionarii societatilor de la Categoria I nu a insemnat ieri si revenirea investitorilor straini pe piata, asa cum anticipau unii dintre brokeri.



In condiTiile in care nu au mai fost sustinute de ordine mari de cumparare, principalele actiuni, si o data cu ele, piata per ansamblu, au inregistrat scaderi importante.



Actiunile Petrom au pierdut 5,7%, titlurile BRD au coborat cu aproape 8%, in timp ce cotatia Bancii Transilvania a fost la inchidere cu peste 3% sub pretul anterior. Alte companii, precum Azomures sau Amonil au avut scaderi de 9%, respectiv 5,5%, in timp ce titlurile apartinand unor societati ca Turbomecanica sau Oltchim au pierdut cate 3,8%, respectiv 3%.



Piata nu a scazut pe volum, investitorii retragandu-si treptat ordinele de cumparare, in timp ce vanzatorii au aratat ca nu sunt dispusi sa accepte preturile actuale. Lichiditatea a fost in scadere comparativ cu sedinta precedenta, tranzactiile de ieri cu actiuni insumand 246,9 mld. lei(6,7 mil. euro).



Printre putinele actiuni care au rezistat valului de scaderi au fost titlurile Rompetrol Rafinare (Petromidia), care, de altfel , au si castigat 2,7%, sau actiunile SSIF Broker, care au stagnat in jurul pretului anterior.



"Recomandarea mea in aceasta perioada pentru investitorii mici este o repliere, o retragere a ordinelor pe niveluri de pret, deoarece se pot face bani si pe scadere. Eu cred ca aceasta scadere se va mentine si in perioada imediat urmatoare. Investitorii mici trebuie sa investeasca in actiunile companiilor care au raportat rezultate financiare cel putin pe masura asteptarilor, iar in cazul emitentilor mai putin buni, sa astepte pana cand datele financiare vor fi mai bune ori pana cand pretul va scadea pana la niveluri ale PER rezonabile", a comentat Nicolae Ghergus, directorul executiv al societatii de brokeraj Confident Invest.



Brokerii spun ca este foarte important in aceasta perioada ca investitorii mici sa nu se panicheze. "Ei trebuie sa-si analizeze portofoliile si acolo unde au profiturile pe care le consi-dera multumitoare sa-si inchida pozitiile si sa incerce ulterior sa cumpere la preturi mai reduse. Cei care nu au profituri care sa-i multumeasca ar trebui sa mai astepte si in acelasi timp sa incerce sa cumpere la preturi mai scazute. E posibil ca piata sa o ia in jos si in sedintele urmatoare, dar nu cred ca scaderile vor mai fi atat de importante ca astazi (ieri - n.red.)", a precizat Marcel Murgoci, director de operatiuni la societatea de brokeraj Estinvest.



Cele mai tranzactionate actiuni din piata au fost cele ale Bancii Transilvania, cu un rulaj de 42,9 mld. lei (1,1 mil. euro). Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 14.600 lei/actiune.



Ieri s-au facut si trei tranzactii speciale, cate una cu actiunile Rompetrol Rafinare, SIF Muntenia si Petrom. Mai ridicata dintre acestea ca valoare a fost operatiunea care a implicat actiunile Petromidia, prin care s-a transferat un pachet de 19 milioane de actiuni la pretul de 1.150 lei/actiune, egal cu pretul de inchidere din piata.



Tranzactia speciala cu actiunile SIF Muntenia s-a realizat la 10.700 lei/actiune, peste pretul la care titlurile au fost tranzactionate in piata. Operatiunea derulata cu actiunile Petrom s-a facut la 4.760 lei/actiune. Valoarea acestor tranzactii nu a depasit, in fiecare caz, 5 mld. lei (0,1 mil. euro).



Piata RASDAQ



Sedinta de tranzactionare de ieri de pe Bursa Electronica RASDAQ a fost una dintre cele mai slabe din ultima perioada, in conditiile unui rulaj de doar 18,9 mld. lei (522.000 de euro).



EvoluTia slaba a pietei s-a extins si la nivelul celor trei indici, care au scazut fara exceptie. Indicele RASDAQ-C, care monitorizeaza evolutia tuturor societatilor listate pe aceasta piata, s-a depreciat cu 0,82%, apropiindu-se de pragul de 2.000 de puncte.



Activitatea redusa de pe piata inregistrata in ultima perioada poate sa sugereze o perioada de acalmie. "Este de asteptat sa apara si astfel de perioade de acalmie, in care investitorii mari se retrag de pe piata pentru o saptamana sau doua pentru a lasa piata sa respire", a declarat Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction. "Bursa a dat semnalul printr-o activitate mai scazuta in ultima perioada si este posibil ca aceasta stare sa se fi transferat si pe RASDAQ", a mai precizat el.



Cocor Bucuresti a realizat din nou cel mai mare rulaj in cadrul sedintei de tranzactionare de ieri. De aceasta data, titlurile Cocor au facut obiectul unei tranzactii speciale, prin care s-a transferat un pachet de 6.051 actiuni, reprezentand 2% din capitalul social al societatii bucurestene. Tranzactia s-a realizat la pretul de 850.000 lei/actiune, pret cu 22,7% mai mic decat cotatia de inchidere a sedintei precedente, valoarea pachetului transferat depasind 5,1 miliarde de lei (140.000 de euro).



"Tranzactiile semnificative care s-au realizat in ultimele doua zile cu titluri Cocor ar putea avea legatura cu anuntul societatii de a repartiza intreg profitul obtinut in 2004 sub forma de dividende", a declarat Brendea.



Un rulaj important au relizat si titlurile societatii Bega Minerale Industriale, printr-o singura tranzactie majora, in valoare de peste 2,7 miliarde de lei (74.000 de euro). Pachetul care a fost transferat se ridica la 109.500 actiuni si reprezinta peste 2,5% din capitalul social al intreprinderii. Pretul de tranzactionare a fost de 25.000 lei/actiune, acelasi din sedinta precedenta.



La categoria I, cele mai tranzactionate au fost actiunile operatorului portuar Socep Constanta, insa lichiditatea acestora a fost mult mai scazuta decat in precedentele sedinte. Valoarea totala a tranzactiilor cu titluri Socep a fost de 1,35 mld. lei (36.500 de euro).
catalin.ciocan@zf.ro ; andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO