Burse - Fonduri mutuale

Scaderile SIF-urilor au fost pana la urma doar fluctuatii

05.05.2006, 00:00 7

SIF-urile au inceput prima sedinta de tranzactionare dupa AGA din acest an cu scaderi care in cazul SIF Transilvania au depasit 4%, dar si-au revenit ulterior pe parcursul sedintei, ajungand la nivelul ultimelor preturi cu variatii considerate "normale" de brokeri.

Indicele BET-FI care urmareste evolutia actiunilor SIF a pierdut ieri 1,1%, cel mai mult dintre aceste titluri scazand cele ale SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania, societatile care au avut pe ordinea de zi a AGA si propunerea de majorare a capitalului social. Aceste propuneri nu au putut fi insa adoptate din cauza lipsei de cvorum. Scaderea SIF-urilor la care s-a adaugat o noua cadere cu aproape 4% a actiunilor Rom-petrol Rafinare (Petromidia) au tras toata piata in jos, Bursa pierzand la nivelul indicelui de referinta BET 0,9%.

"Probabil unii investitori se asteptau ca SIF-urile sa scada mai mult si s-au grabit sa vanda la inceputul sedintei. Dar lipsa cvorumului la SIF-uri era deja inclusa in preturile actiunilor, in conditiile in care cea mai mare parte a pietei se astepta sa nu se poata intruni acel cvorum, astfel ca preturile si-au revenit ulterior pe parcursul zilei, ajungand in final la oscilatii pe care eu le consider normale pentru perioada prin care trece piata", spune Adrian Manaila, directorul societatii de brokeraj Eldainvest.

Brokerii nu se asteapta totusi la cresteri importante nici pentru SIF-uri si nici pentru piata per ansamblu in perioada urmatoare.

"Piata nu e incurajata sa cumpere de informatiile existente in prezent. Pe SIF-uri ramane in continuare problema cu limita de 1% si pentru investitorii care actioneaza in mod concertat si pana nu se va confirma in piata din nou interesul investitorilor straini pentru aceste actiuni in conditiile reglementarilor actuale nu poate fi vorba de cresteri. Totodata, piata asteapta in continuate reglementarile CNVM pentru aplicarea legii privind detinerile la SIF-uri", a precizat Manaila.

Directorul de la Eldainvest spune ca probabil si in aceasta luna Bursa va avea o evolutie similara celei din ultimele saptamani, cu fluctuatii de cateva procente in ambele sensuri si cu volume modeste de tranzactionare.

Cele mai tranzactionate actiuni ieri au fost cele ale Sicotub, cu transferuri de peste 7 milioane de euro, dar in acest caz a fost vorba de operatiuni "negociate" de mai mult timp - potrivit surselor din piata - intre actionarii principali ai societatii: Tenaris, care a cumparat, si SIF Banat-Crisana, care a vandut.



Actiunile SIF Transilvania au inceput sedinta de ieri la preturi de pana la un minim de 2,13 lei/actiune, pe fondul vanzarilor realizate mai ales de investitorii care se asteptau la scaderi puternice pentru aceste titluri din cauza dezamagirii ca propunerea de majorare de capital nu a putut fi adoptata. Ulterior, totusi, cursul si-a revenit treptat, actiunile inchizand ziua la un pret de 2,18 lei/actiune. Titlurile SIF Transilvania au pierdut ieri 1,8%, o scadere mai mare de aceasta suferind SIF Banat-Crisana, care a pierdut 2,1%. Lichiditatea SIF-urilor a fost mai ridicata decat tranzactiile din ultima perioada, cu actiunile SIF Transilvania realizandu-se transferuri de circa 5 mil. lei (1,4 mil. euro).



Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au coborat din nou sub pragul de 0,9 lei/actiune, la inchidere titlurile fiind cotate la un minim zilnic de 0,0885 lei/actiune. "Cei care mai recomandau actiunile Rompetrol Rafinare, tinand cont de toate evenimentele din jurul companiei, faceau acest lucru datorita rezultatelor financiare ale societatii, care reusise sa raporteze date tot mai bune. Bugetul pe 2006 a dezamagit insa si, probabil, unii investitori au ales sa iasa de pe acest emitent", spune Adrian Manaila. De la inceputul saptamanii, cursul actiunilor a pierdut peste 10%. Tranzactiile realizate ieri cu aceste actiuni au insumat 1,6 milioane de lei (0,4 milioane de euro).



Titlurile Petrom au inregistrat o scadere importanta, de aproape 3%, ultima tranzactie perfectandu-se pe minimul zilei de 0,54 lei/actiune. Nici lichiditatea acestor actiuni nu a fost ridicata, in conditiile unor tranzactii de aproximativ 1,6 milioane de lei (0,4 milioane de euro). Brokerii spun ca scaderea suferita de aceste titluri a venit in contextul general existent pe o piata dominata de lipsa informatiilor pozitive. Mai mult, in cazul Petrom exista in continuare perspectiva vanzarilor realizate de salariati odata ce vor primi pachetul de 8% de la stat, vanzari care ar putea determina scaderi puternice pentru aceste actiuni.



Titlurile constructorului de elicoptere IAR BraSov au crescut ieri cu peste 5% pe fondul unor tranzactii de 0,11 milioane de lei (30.000 de euro). De la inceputul anului, aceste actiuni inregistrasera aprecieri puternice, intrerupte ocazional de corectiile datorate marcarilor de profit realizate de unii investitori. Cresterea de pret venise pe fondul rezultatelor in crestere raportate pana in acele momente de IAR si a perspectivei de privatizare a societatii. Totusi, IAR a raportat recent pentru 2005 un profit net de 0,7 milioane de euro (2,5 milioane de lei), de peste cinci ori mai redus in euro comparativ cu castigul din 2004.



Actiunile Avicola BuzAu au inregistrat o revenire de pret dupa corectia recenta, cursul titlurilor urcand ieri cu 4% pana la un pret de 0,052 lei/actiune. Pe parcursul sedintei, pretul actiunilor urcase pana la un maxim de 0,054 lei/actiune, in timp ce minimul atins a fost de 0,0516 lei/actiune. Lichiditatea titlurilor a fost similara celei inregistrate cand pretul suferise cresteri importante, odata cu raportarea unor rezultate financiare bune pe 2005. Valoarea tranzactiilor realizate cu aceste actiuni a fost de circa 20.000 de euro, volumul transferat depasind 1,3 milioane de titluri. Avicola este furnizor unic in Romania pentru lantul de restaurante KFC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO