Burse - Fonduri mutuale

Scenariul scăderilor din luna mai de anul trecut nu se va mai repeta

Scenariul scăderilor din luna mai de anul trecut nu se va mai repeta

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

04.05.2011, 23:45 802

Bursa a închis şedinţa de ieri cu variaţii scăzute, ascensiuneaindicelui BET-C fiind de doar 0,14%, susţinut de titlurile FonduluiProprietatea (FP) care au crescut cu 1,3%, după ce în prece­denteletrei sesiuni au scăzut cumulat cu peste 7% şi au atins cel mairedus nivel de după listare.

Gabriel Morariu, broker la BT Securities, nu exclude ca petermen scurt acţiunile Fondului să mai înregistreze unele corecţii,ca urmare a presiunii la vânzare pe care ar putea să o punăpersoanele care primesc acţiuni FP în urma conversiei titlurilor dedespăgubire.

"Totuşi, pe termen mediu-lung mă aştept la o stabilizare apreţului, urmată de o creştere, deoarece în piaţă ar putea să intrecumpărători mai importanţi. Nu trebuie uitate societăţile dinportofoliul FP, întrucât acestea ar putea trezi in­te­re­sul unorfonduri de investiţii im­por­tan­te, care să îşi dorească achiziţiila aceste preţuri reduse", a declarat Mo­ra­riu.

Majoritatea acţiunilor au deschis ziua la preţuri uşor subultimele cotaţii de marţi, însă după primele două ore pia­ţa atrecut pe creştere uşoară. Deşi cota­ţiile au revenit, volumele detitluri tranzacţionate au fost mai reduse decât în şedinţeleprecedente.

Titlurile FP au fost primele care au re­venit pe creştere, dupăce încă de mar­ţi ordinele de cumpărare s-au echilibrat cu oferta.În şedinţele de vineri şi luni unii investitori au pus presiune lavân­za­rea acţiunilor Fondului, în condiţiile în care de luni s-areluat procesul de conversie a titlurilor de despăgubire în acţiuniemise de Fond, ceea ce înseamnă că la vânzare ar urma să intre noipachete de acţiuni la preţuri mai mici.

Ultima tranzacţie de miercuri cu ac­ţiunile Fondului a fostrealizată la 0,545 lei, preţ în creştere cu 1,3%. Titlu­rile FP aucontinuat să conducă topul lichi­dităţii cu operaţiuni de 9,7 mil.lei.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zeceacţiuni, era în creş­tere cu 0,31%. Revenirea acţiunilor FP s-areflectat şi în evoluţia indicelui BET-FI, care a încheiat ziua încreştere cu 0,5%. Per ansamblul pieţei, Morariu crede că preţurilese vor stabiliza în urmă­toa­rele şedinţe, după corecţiile dinultimele sesiuni, însă această aşezare se va realiza probabil pefondul unor volume mai reduse de tranzacţionare.

"Nu mă aştept să se repete scenariul de anul trecut din luna mai(când piaţa a scăzut cu peste 13% - n.red.), deoarece nu tre­buiesă uităm că în 2010 cam în această perioadă a apărut în presă crizada­toriilor din zona euro, fapt care a tras în jos cotaţiileacţiunilor. Dacă nu vor mai apărea şi în acest an modificări deordin fiscal, precum şi dacă va continua îm­bunătăţirea condiţiiloreconomice în ur­mătoarea perioadă, mă aştept să asistăm la un anpozitiv pe piaţa de ca­pi­tal", a conchis Morariu.

Investitorii au tranzacţionat mier­curi acţiuni de 29,3 mil. lei(7,1 mil. euro), sumă cu 37% sub rulajul din şe­din­ţa anterioară,de 46,5 mil. lei (11,3 mil. euro). La finalul şedinţei de la BVB,bur­sele vest-europene înregistrau corecţii de până la 1,1%, liniafiind urmată şi de majo­ri­ta­tea pieţelor din Europa Centrală şide Est.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile Aerostar Bacău (ARS), care-şi va publica astăzirezultatele financiare aferente primelor trei luni ale anului.Titlurile companiei s-au corectat puternic în ultimele şedinţe şiieri au pierdut încă 0,7% din valoare. Ultima tranzacţie s-aefectuat la un preţ de 0,945 lei/unitate.

  • Titlurile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), care va raporta astăziindicatorii financiari din primul trimestru aferent anului în curs.Acţiunile combinatului chimic au închis ziua de ieri cu o aprecierede 2,7% şi un preţ de 0,426 lei/unitate.

  • Evoluţia burselor externe, după ce piaţa americană a deschisieri cu scăderi uşoare, indicele Dow Jones pierzând 0,2% , iarprincipalele burse europene înregistrau la aceeaşi oră corecţii depeste 0,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO