Burse - Fonduri mutuale

Scumpirea cuprului şi aluminiului a înjumătăţit profitul Iproeb

25.08.2010, 23:49 42

Producătorul de cabluri Iproeb Bistriţa (IPRU) a înregistrat înprimele şase luni un profit net de circa 1,43 mil. lei (circa338.000 de lei), în scădere de aproape două ori faţă de aceeaşiperioadă din 2009, când câştigul se cifra la 2,7 mil. lei (0,63mil. euro).
În primele trei luni din acest an Iproeb consemnase un profit netde 1,42 mil. lei, astfel că în trimestrul al doilea câştigulsocietăţii a fost aproape de zero.
Rezultatul în scădere a venit în ciuda avansului afacerilor Iproebîn aceeaşi perioadă cu 33%, la 49,6 mil. lei (11,7 mil. euro).Totuşi cheltuielile din exploatare ale societăţii au urcat la unritm mult mai alert, în principal ca urmare a majorării cu 58% acosturilor cu materiile prime şi materiale, a căror pondere încheltuielile totale a ajuns la circa 72%, faţă de 64% în perioadaianuarie - iunie din 2009.
Şi anul trecut profitul Iproeb a fost afectat de avansul preţurilorla materiile prime de bază, cupru şi aluminiu, preţul cupruluiurcând pe parcursul lui 2009 cu 227%, iar cel la aluminiu s-amajorat cu 46% în acelaşi interval, potrivit raportuluisocietăţii.
Principalii furnizori ai Iproeb sunt Cord Buzău (CORZ), preluatărecent de fondul austriac Donau Finanz, Alro Slatina (ALR) şiTeraplast Bistriţa (TRP).
Producătorul de cabluri a dispo­ni­bilizat în ultimul an un sfertdin angajaţi pentru a reduce costurile şi a menţine companiaprofitabilă, lucru care s-a văzut în reducerea cu 22,6% acostu­rilor cu personalul, până la 7,4 mil. lei (1,7 mil.euro).
În luna iunie, Iproeb s-a confruntat pentru prima dată în 2010 culipsa comenzilor şi a fost nevoită să trimită o parte din angajaţiîn şomaj tehnic, situaţie care s-a menţinut şi pe par­cursul luniiiulie.
Titlurile Iproeb se tranzacţionau ieri la un preţ de 1,3lei/acţiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 14,6mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO