Burse - Fonduri mutuale

Se redeschide sezonul rezultatelor pe bursă: cum a fost T3?

Se redeschide sezonul rezultatelor pe bursă: cum a fost T3?

Autor: Monica Juganaru - Mediafax

24.10.2011, 00:05 1072

Banca Transilvania (TLV), So­cep Constanţa (SOCP), Retrasib Sibiu (RTRA) şi Tur­bo­me­ca­nica Bu­cu­reşti (TBM) sunt primele com­panii mai importante de la bursă care-şi vor prezenta la finele acestei săp­tă­mâni rezultatele aferente pri­melor nouă luni ale anului, care vor da indicii in­vesti­torilor privind pers­pectivele viitoa­re. Un alt punct de interes pentru investitori sunt discuţiile pe care miniştrii finanţelor din zona euro le-au purtat weekendul acesta, ei ajungând la o înţelegere privind recapitalizarea băncilor cu circa 100 miliarde de euro şi summitul care va avea loc miercuri al liderilor Uniunii Europene.

Apatia şi lichiditatea redusă de la Bucureşti sunt explicate de şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR Mihai Iulian Căruntu prin lipsa capitalului străin, care poate găsi oportunităţi de plasament pe pieţele mature în condiţii de rentabilitate potenţială sau risc percepute ca fiind mai atractive.

Bursa de la Bucureşti a avansat vineri cu 1,2%, susţinută de evoluţia burselor europene, însă lichiditatea a atins un nivel minim din luna mai de 10 milioane de lei.

"Bursa noastră ar fi fost mult mai stabilă în cazul în care am fi avut fonduri mutuale şi de pensii puternice. Astfel, după calculele noastre, fondurile mutuale şi de pensii româneşti deţin în jur de 5% din valoarea free float-ului BVB, de 3,5 mi­liarde euro, adică aproximativ 25% din capitalizarea totală a BVB şi Rasdaq fără Erste Group Bank. Ca atare, fără investitori instituţionali puternici autohtoni care să controleze o bună parte din free float-ul BVB, este clar că mişcările acţiunilor sunt induse de capitalul străin, care în această perioadă de turbulenţe are la rândul său dubii referitoare la poziţionarea faţă de acţiuni. Trebuie ţinut cont şi de faptul că acţiunile selectate în perioadele mai tulburi sunt cele de pe bursele mari", a spus Căruntu.

Astfel, atunci când capitalul străin se îndreaptă pe pieţele mai mari şi mai eficiente informaţional, bursa locală înregistrează volume mici.

"Cu toate inconvenientele refe­ritoare la vizibilitatea şi lichiditatea BVB, cred că profilul de risc de ţară al României se va îmbunătăţi în 2011, iar rezultatele financiare pe 2011 ale companiilor la BVB ar justifica o expunere pe acţiuni, în special Fondul Proprietatea, la preţurile actuale", consideră analistul BCR.

La finalul sesiunii, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, era în urcare cu 1,2%, iar primele zece acţiuni în funcţie de lichiditate plasau indicele BET cu 1,4% peste închiderea de joi.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au închis ziua la 0,4401 lei, cu 0,52% sub referinţă.

Căruntu consideră că titluri precum Petrom, Transgaz sau Biofarm sunt foarte interesante la preţurile actuale. În plus, el consideră că pentru majoritatea companiilor importante listate nivelul serviciului datoriei este sustenabil raportat la profitabilitatea operaţională.

"În afara unor evenimente excep­ţionale şi de nedorit care să tulbure şi mai mult pieţele, logica ar fi că actualele preţuri pot reprezenta oportunităţi de intrare, îndeajuns de atractive pentru investitorii cu apetit pentru risc", a mai spus Căruntu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO