Burse - Fonduri mutuale

Sedinta in formula completa azi

21.02.2005, 00:00 17



Azi vor reveni la tranzactionare emitentii listati la Categoria a II-a, suspendati in cea mai mare parte a saptamanii trecute pentru transferul lor pe platforma ARENA.



Chiar daca reluarea tranzactionarii titlurilor respective nu va determina poate si o crestere puternica preturilor pe piata, brokerii spun ca in mod sigur vor creste volumele tranzactionate.



"Va fi o lichiditate in crestere, e clar. Se apropie datele de referinta la SIF-uri, deci este posibil sa asistam la evolutii interesante din partea acestor actiuni. Pe SIF-uri, ma astept sa fie oscilatii pe un trend crescator. In ceea ce priveste piata per ansamblu, cred ca saptamana aceasta va fi o perioada de stationare, cu o usoara tendinta de crestere pe unele actiuni", a precizat Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj SSIF Orizont Vest. In ceea ce priveste actiunile pe care Nicolae Rusu mizeaza in urmatoarele cinci sedinte, acesta a enumerat titlurile SIF, Rompetrol Rafinare, Oltchim si Rulmentul.



Brokerii spun ca o eventuala crestere a cererii la nivelul pietei este posibil sa determine mai curand o acumulare pe acele actiuni, si nu tocmai o crestere puternica. "Pe BRD, de exemplu, se vor face probabil volume mari, dar nu cred ca pretul actiunilor va creste cu mult. Nu neaparat pentru saptamana aceasta, dar pe termen mediu si lung, eu mizez pe actiunile Rompetrol Rafinare", a comentat Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj Euro Invest Vision.



Ultima sedinta a saptamanii trecute, chiar daca a fost destul de calma din punct de vedere al evolutiilor bursiere, s-a "remarcat" prin aparitia din nou a unor probleme tehnice de natura hardware, care au determinat suspendarea tranzactionarii pe sistemul Horizon incepand cu ora 11:43. Sedinta de tranzactionare nu a mai fost reluata ulterior. Potrivit reprezentantilor Bursei de Valori, tranzactionarea de azi se va derula conform programului obisnuit.



Oprirea de la tranzactionare a determinat ca rulajul derulat vineri sa se situeze la un nivel de doar 98,6 miliarde de lei (2,5 milioane de euro), un minim pentru acest an. Toti cei trei indici bursieri au inregistrat aprecieri usoare.



Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale SIF Oltenia, cu un rulaj de 16 miliarde de lei (0,4 milioane de euro). Aceste actiuni au fost cotate la inchidere la 15.900 lei/actiune, acelasi pret de joi. Aprecieri intre SIF-uri au continuat sa inregistreze actiunile SIF Muntenia si Banat-Crisana, cu cresteri de 2%, respectiv 0,7%.



Actiunile BRD au inregistrat vineri cel mai mare avans, urcand cu 2,9% pana la 53.500 lei/actiune. Cu aceste titluri s-au realizat tranzactii de 14 miliarde de lei (0,3 milioane de euro).



Carpatica, la Categoria I



Conducerea Bancii Comerciale Carpatica a decis sa inceapa demersurile pentru transferul actiunilor bancii la Categoria I a Bursei de Valori, banca fiind cotata in prezent la categoria a II-a. Conform reprezentantilor acesteia, atragerea de fonduri de pe piata de capital reprezinta una din sursele de finantare a obiectivelor bancii. Reprezentantii Carpatica au mai precizat ca politica de finantare a bancii include si capitalizarea profitului prin distribuirea de actiuni gratuite. (Vlad Nicolaescu)



Piata RASDAQ



Sedinta de tranzactionare de vineri de pe bursa electronica RASDAQ a fost una calma, inregistrandu-se doar 908 tranzactii a caror valoare totala s-a ridicat la 30,6 mld. lei (805.000 de euro).



Cel mai tranzactionat emitent a fost societatea Ductil Buzau, care a realizat un rulaj total de peste 5,6 miliarde de lei (148.000 de euro). Prin cele 8 tranzactii cu titluri Ductil s-au transferat 611.187 de actiuni, reprezentand 0,33% din capitalul social. Pretul de tranzactionare a scazut treptat de la 9.400 lei/actiune la 9.200 lei/actiune, acesta din urma fiind si pretul de inchidere. Cotatia titlurilor Ductil inregistreaza astfel o scadere de 1,78% fata de sedinta anterioara.



Principalul actionar al Ductil este FRO SRL, care a anuntat joi majorarea participatiei la societatea buzoiana de la 70,38% la 70,86%. Este posibil ca FRO sa se afle si in spatele tranzactiilor de vineri. Celalalt actionar important al societatii este fondul de investitii Broadhurst, care detine 11,77% din actiuni.



La categoria I, investitorii au fost atrasi de titlurile operatorului portuar Socep Constanta. Acestea au fost implicate in 111 tranzactii a caror valoare totala s-a ridicat la 4,89 miliarde de lei (128.500 de euro). Pretul mediu de tranzactionare a fost de 4.237 lei/actiune. Cursul de inchidere a coincis cu pretul maxim de 4.300 lei/actiune, inregistrand o crestere cu 3,12% comparativ cu sedinta precedenta.



La categoria a II-a, cel mai mare rulaj a fost realizat de catre producatorul de incaltaminte Flaros Bucuresti. Printr-o singura tranzactie s-au transferat 31.044 de actiuni, reprezentand aproape 3% din capitalul social al societatii, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 2,11 miliarde de lei (55.500 de euro). Pretul de tranzactionare a fost de 68.000 lei/actiune, in scadere cu 15% fata de sedinta anterioara.



Tot vineri, Flaros a facut publice rezultatele financiare preliminare pentru 2004. Conform estimarilor preliminare, societatea a realizat un profit net de 11,5 miliarde de lei (303.000 de euro), in scadere cu 33% fata de 2003. Actionarul majoritar al Flaros este SIF Oltenia, care detine 73,3% din capitalul social al societatii.



In sedinta de vineri s-au inregistrat si doua tranzactii speciale care au avut ca obiect titlurile societatii Sintofarm Bucuresti. Prin cele doua tranzactii s-au transferat doua pachete de actiuni, reprezentand 8,7% si respectiv 8,2% din capitalul social al societatii. Pretul de tranzactionare a fost de 16.286 lei/actiune, cu 25% mai mic fata de cotatia titlurilor Sintofarm la sfarsitul sedintei de tranzactionare de joi. Valoarea totala a tranzactiilor s-a ridicat la 3 miliarde de lei (78.900 de euro).



La ultima raportare, principalii actionari ai societatii erau SIF Muntenia, cu 22,7% din actiuni, Compania Portughesa Higiene, cu 33,7%, Luxfarm si Iberestate Holding, care detineau impreuna 18,6% din actiuni.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO