Burse - Fonduri mutuale

Hidroelectrica vrea să închirieze 7.500 mp în birouri pe 10 ani, contract a cărei valoare poate fi cuprinsă între 15 şi 20 milioane de euro

Hidroelectrica vrea să închirieze 7.500 mp în birouri...

Autor: Tibi Oprea

13.04.2023, 15:57 841

Hidroelectrica, cel mai mare producător local de energie şi cea mai aşteptată listare pe piaţa românească de capital, intenţionează să preia în chirie un spaţiu de birouri în Bucureşti, prin intermediul unei proceduri de selecţie de oferte. 

Spaţiul trebuie să aibă între 7.070 şi 7.500 de metri pătraţi şi să ofere toate dotările şi utilităţile necesare, inclusiv 80 de locuri de parcare, conform unei comunicări remise ZF. Viitorul spaţiu va găzdui sediul social al Hidroelectrica şi trebuie să poată să asigure cele mai bune condiţii pentru desfăşurarea activităţilor. Procedura de selecţie este deschisă, iar criteriul de atribuire este calitate-preţ. Contractul va fi încheiat pe o perioadă de 10 ani, iar ofertele calificate vor fi evaluate în funcţie de criteriile tehnice şi financiare specificate în caietul de sarcini. Şedinţa de deschidere a ofertelor de închiriere va avea loc în data de 8 mai 2023, ora 11:00, la sediul Hidroelectrica din bd. Ion Mihalache, Bucureşti. „Hidroelectrica invită toţi ofertanţii interesaţi să participe la această procedură de selecţie şi să ofere cele mai bune soluţii pentru îndeplinirea cerinţelor tehnice şi financiare specificate în caietul de sarcini”, notează compania. Tibi Oprea

Potrivit informaţiilor ZF, chiria pe birouri în Bucureşti este cuprinsă între 18 şi 20 de euro pe metru pătrat cu tot cu taxe, ceea ce la 7.500 de metri pătraţi, înseamnă undeva la 150.000 de euro pe lună, deci circa 1,8 milioane de euro pe an, aşadar un contract de aproximativ 20 de milioane de euro, arată calculele ZF. 

Hidroelectrica a încheiat anul 2022 cu cu venituri de 9,1 mld. lei, în creştere cu 40%, şi cu un profit net de 4 mld. lei, plus 32,7%, potrivit raportului acţionarului minoritar Fondul Proprietatea. Pe baza acestor rezultate, şi luând în calcul evaluarea de 55 mld. lei pe care KPMG o acordă companiei, Hidroelectrica s-ar tranzacţiona la de 14 ori profitul net. 

Pentru 2023, Hidroelectrica are în plan un profit net de 3,66 mld. lei, cu 8,5% sub rezultatul net al anului trecut, la venituri de 11,63 mld. lei, cu 27,8% mai mari. Cheltuielile companiei ar ajunge la 7,17 miliarde de lei. În BVC, la capitolul „dividende cuvenite bugetului de stat” este inclusă suma de 2,5 miliarde de lei, în timp ce 622 de milioane de lei merg la „dividende cuvenite altor acţionari”. 

Recent, cea mai mare companie de stat din România a încheiat brusc mandatele conducerii, de la Bogdan Badea la Cristian Vlădoianu, care ar fi trebuit să expire în iunie după o perioadă de patru ani, şi a ales să le transforme în unele provizorii de patru luni, începând cu data de 7 aprilie 2023. 

Cu alte cuvinte, Hidroelectrica – perla energiei româneşti, care se pregăteşte de listare într-o ofertă de 2 miliarde de euro în vară şi care şi-a schimbat recent Consiliul de Supraveghere după expirarea mandatelor – a făcut schimbări inclusiv la consiliul director prin transformarea unor mandate depline într-unele provizorii. 

În prezent, între Fondul Proprietatea – cu sindicatul de intermediere din care fac parte bănci de calibru precum JPMorgan, Citi şi Jefferies – şi ASF se discută pe marginea prospectului de listare a Hidroelectrica şi se lucrează atât la birourile de la Londra, cât şi la cele din Bucureşti. Conform informaţiilor ZF, una dintre casele de avocatură din procesul de listare este Dentons.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels