Burse - Fonduri mutuale

Seful Ceramica Iasi: Nu ne mai intalnim cu marjele din trecut

22.08.2008, 20:03 16

Producatorul de placi ceramice Ceramica Iasi (CERE) a inregistrat in primele sase luni un profit net de
7 mil. lei (1,9 mil. euro), in crestere cu 9,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Afacerile companiei au avut insa o dinamica mai importanta, urcand in primul semestru cu 40%, pana la 30,6 mil. lei (8,3 mil. euro).
In aceste conditii, marja din exploatare a companiei a ajuns la 23% fata de nivelul de 33% consemnat cu un an in urma. Compania a inregistrat in anii precedenti unele dintre cele mai mari marje de profit din industrie.
"Nu se vor mai atinge ratele de profitabilitate din trecut pentru ca acele rezultate s-au obtinut cu pretul neefectuarii unor investitii cu mentenanta utilajelor. Costul de productie a crescut", spune Iulian Mangalagiu, directorul general al Ceramica Iasi.
El este de parere ca marjele de profitabilitate se vor reduce in continuare, din cauza costurilor mai mari cu materiile prime, a celor cu salariile, pentru ca sindicatul cere majorari ca urmare a cresterii salariului minim si inflatiei, respectiv costurile cu investitiile noi care sunt in derulare.
"Productivitatea liniilor de productie a urcat cu 15-20% fata de aceeasi perioada a anului trecut ca urmare a reorganizarilor pe care le-am efectuat si investitiilor pentru reparatii. La cresterea afacerilor a contribuit si faptul ca in primul semestru din 2007 de-abia fusese pusa in functiune o linie de productie care necesita timp pentru a functiona la capacitate maxima", a explicat Iulian Mangalagiu.
El a mai precizat ca preturile la tigla si caramizi s-au majorat de la inceputul acestui an cu circa 10%, in conditiile in care compania a inregistrat costuri mai mari cu materialele si materiile prime. Acestea din urma au urcat cu 44% in primele sase luni din 2008, peste avansul veniturilor din exploatare ale companiei, care s-au majorat in aceeasi perioada cu 32%.
Ceramica a investit in primul semestru 8 mil. euro, in principal in noile capacitati de productie care urmeaza sa fie puse in functiune incepand cu primavara anului viitor. Pentru 2008, Ceramica si-a propus sa investeasca in total 20 mil. euro intr-o linie de productie a materialelor de zidarie, banii provenind din surse proprii in cea mai mare parte.
Conducerea societatii spune ca Ceramica nu poate sa satisfaca in prezent cererea care exista pe piata si asteapta sa fie puse in functiune din primavara noile capacitati de productie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO