Burse - Fonduri mutuale

Seful EFAMA: Pietele de actiuni isi vor reveni din a doua jumatate a anului, la fel si apetitul pentru risc

Seful EFAMA: Pietele de actiuni isi vor reveni din a doua jumatate a anului, la fel si apetitul pentru risc

Mathias Bauer: Actuala criza financiara va duce la renasterea produselor simple, transparente

04.01.2009, 17:46 16

Mathias Bauer, presedintele Asociatiei Europene a Fondurilor si Administratorilor (European Fund and Asset Management Association-EFAMA), spune ca actuala criza financiara va duce la renasterea produselor simple si traditionale, in timp ce importanta produselor complexe si netransparente va scadea drastic.

"Anul 2008 a fost cel mai greu an pentru pietele internationale de capital incepand de la Marea Depresiune din anii '30. Nimeni din industria fondurilor de investitii nu a mai trecut printr-o asemenea criza. Actuala criza financiara va duce la renasterea produselor simple, oneste si transparente, in timp ce importanta produselor complexe va scadea drastic", a declarat pentru ZF Mathias Bauer, presedintele EFAMA.
Bauer se afla la conducerea EFAMA din luna iunie 2007, Asociatia Europeana reunind 24 de asociatii nationale ale administratorilor de fonduri din Europa. Romania si Bulgaria au fost primite in calitate de membri observatori in vara anului trecut.
Primul an la conducerea Asociatiei a coincis cu una dintre cele mai grele perioade din istoria industriei de asset management. Fondurile mutuale din Europa au inregistrat in trimestrul al treilea cele mai mari iesiri nete din istorie, de 92 mld. euro, ducand astfel volumul iesirilor nete din primele noua luni ale anului la 193 mld. euro, in comparatie cu anii 2007 si 2006 care au fost incheiati cu intrari nete de 47 mld. euro, respectiv de 348 mld. euro.
"Sunt optimist in ceea ce priveste viitorul industriei, ce a fost mai greu a trecut. Masurile luate de bancile centrale si de guvernele statelor europene vor avea un impact pozitiv asupra economiei. Impactul nu va fi imediat, insa pe parcursul a doua sau trei trimestre vom incepe sa vedem efectele masurilor anticriza", a continuat oficialul EFAMA.
Infuziile de capital in sectoarele bancar si auto, reducerea ratelor dobanzii, incurajarea consumului, nationalizarea bancilor sau a societatilor aflate in pragul falimentului au fost principalele masuri anticriza luate de statele lumii si care, in opinia lui Bauer, "necesita timp pentru a fi absorbite de piata".
"Incepand din a doua jumatate a lui 2009, vom asista la o revenire a pietelor de actiuni sub impactul pachetului de masuri anticriza. Vom asista si la o revenire a apetitului pentru risc, manifestat in principal pentru obligatiuni corporative si actiuni. Stim bine ca evolutia actiunilor reflecta sentimentul privind dezvoltarea viitoare a economiei, cu o anticipare de trei pana la sase luni. Nu cred ca nu vom mai asista la corectii abrupte, pentru ca economia Europei va da treptat semne de insanatosire", a continuat presedintele EFAMA.
Revenirea pietelor de actiuni va fi sprijinita si de reducerea ratelor de dobanda.
"Revenirea investitorilor pe Bursa si in fondurile de actiuni este o chestiune de alternative. Atat timp cat depozitele bancare sunt remunerate cu dobanzi ridicate, superioare randamentelor aduse de fondurile de actiuni, investitorii vor prefera depozitele, insa dobanzile nu vor ramane la nivelurile din 2008 prea mult timp. Cred ca piata de actiuni va aduce oportunitati mai mari de castig pentru urmatorii doi sau trei ani", a spus Bauer.
Scaderea dobanzilor va fi un avantaj pentru fondurile de actiuni si un dezavantaj pentru fondurile monetare care vor pierde puternic din atractivitate.
"Anul 2009 va marca un transfer al interesului investitorilor catre produsele mai riscante, precum fondurile care investesc in obligatiuni corporative si in actiuni. In urmatorii doi-trei ani, obligatiunile corporative vor fi printre cele mai performante clase de instrumente, pentru ca companiile vor avea tot mai greu acces catre finantarea bancara si vor prefera astfel sa emita obligatiuni pentru a-si acoperi necesarul de lichiditati", a spus Bauer.
La inceputul anului trecut, oficialul EFAMA anticipa ca fondurile de investitii cu expunere doar pe piata monetara vor fi castigatoare in 2008 si ca cererea pentru fondurile de actiuni va depinde de masura in care pietele internationale isi vor reveni. Estimarea lui Bauer a fost corecta: in primele noua luni ale anului fondurile monetare din Europa au atras un volum net de 72 miliarde de euro, in timp ce fondurile de actiuni au pierdut 134 mld. euro, fondurile de obligatiuni au pierdut 106 mld. euro si cele diversificate 16 mld. euro, in contextul uneia dintre cele mai puternice deprecieri a burselor internationale.
Pentru anul 2009, lista de castigatori incepe cu fondurile de obligatiuni si se termina cu fondurile monetare care vor pierde din atractivitate in contextul reducerii dobanzilor.
"Castigatoarele anului viitor vor fi fondurile de obligatiuni, urmate de fondurile de actiuni, pe ultimul loc situandu-se fondurile monetare", a estimat Bauer.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO