Burse - Fonduri mutuale

Şeful SIF5, condamnat la 4 ani de închisoare pentru fraudarea BIR

Şeful SIF5, condamnat la 4 ani de închisoare pentru fraudarea BIR
17.06.2010, 00:00 79

Dinel Staicu, preşedintele SIF Oltenia (SIF5) şi administratorulunei averi de 400 mil. euro care cuprinde participaţii de 6,1% dinBCR şi 5,5% din BRD, a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 4la 4 ani de închisoare cu executare pentru fraudarea BănciiInternaţionale a Religiilor (BIR) cu circa 5 mil. euro.

Staicu, care şi-a obţinut titlul de doctor în economie cu odisertaţie pe tema economiei subterane, a fost condamnat alături dedoi dintre foştii conducători ai BIR şi la plata sumei de 8 mil.lei (1,9 mil. euro) la care se adaugă dobânzi cumulate în ultimii10 ani şi cheltuieli de judecată de 40.000 de lei. Deşi decizia nueste definitivă, el ar putea pierde funcţia de preşedinte al SIFOltenia. Staicu a anunţat că a depus apel împotriva deciziei.

"Acţionarii SIF Oltenia au votat, în 2008, pentru menţinerea meaîn funcţiile de director general şi preşedinte până la pronunţareaunei hotărâri definitive a instanţei pe acest dosar. Până la ohotărâre definitivă sentinţa judecătoriei nu se poate pune înpractică", a declarat Staicu, citat de Mediafax. Având în vedere căprima instanţă a avut nevoie de 4 ani de la punerea sub acuzarepână la emiterea unei sentinţe, ar mai putea trece ani buni până lao decizie definitivă.

Acesta este primul caz în care şeful unei companii listate laBursă este condamnat de o instanţă. Ştirea nu a afectat acţiunileSIF Oltenia, care au câştigat ieri aproape 5%.

Dinel Staicu a preluat conducerea SIF Oltenia în iunie 2006, înurma unei "lovituri de palat", prin care l-a îndepărtat pe fostulpreşedinte Vasile Şalapă, iar mandatul său a fost marcat de maimulte scandaluri. Primul a venit chiar la câteva luni de lapreluarea mandatului, în noiembrie 2006, când Staicu a fost trimisîn judecată de DNA pentru fraudarea BIR. El a fost acuzat că a luatde la BIR, prin intermediul mai multor firme pe care le controla,credite în valoare de circa 5 mil. euro pe care nu le-a maireturnat. Potrivit procurorilor, o parte din bani ar fi fostfolosiţi pentru cumpărarea de acţiuni la SIF Oltenia, unde potrivitinformaţiilor din piaţă de la cea vreme, Staicu ar fi controlatcirca 10% din capital.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) s-a autosesizatşi a cerut Consiliului de Administraţie al SIF Oltenia să convoaceadunarea generală a acţionarilor (AGA) pentru a vota dacă-lpăstrează său nu pe Staicu în funcţia de preşedinte. Conducerea SIFOltenia a contestat decizia CNVM, însă Staicu a ajuns în cele dinurmă în faţa acţionarilor în septembrie 2008, după ce în noiembrie2007 a fost pus sub acuzare într-un al doilea dosar privindfraudarea Transgaz Mediaş cu circa 11 mil. euro.

El a reuşit să-şi păstreze însă mandatul, deşi Cătălin Chelu,unul dintre cei mai influenţi investitori în SIF-uri a încercatsă-l îndepărteze de la conducere, suspendând drepturile de vot alefirmelor lui Chelu. Mai mult, în noiembrie, Staicu a fost reales înfuncţia de preşedinte pentru un nou mandat de cinci ani, folosindaceeaşi strategie.

Implicat în tranzacţii de zeci de milioane deeuro

În calitate de preşedinte al SIF Oltenia, Staicu a fost implicatîn unele dintre cele mai mari tranzacţii de pe Bursă, precumvânzarea participaţiei de la Automobile Craiova către Ford. Dupăprivatizarea Automobile Craiova, el a încercat să obţină un preţmai mare decât cel pe care americanii l-au plătit statului român,în 2007, purtând negocieri atât cu AVAS pentru un schimb deacţiuni, cât şi cu fonduri străine de investiţii. În cele din urmă,după un an şi jumătate de negocieri, a fost nevoit să semulţumească cu acelaşi preţ oferit iniţial de americani, încasândcirca 18 mil. euro pentru 22% din companie. Anul trecut, SIFOltenia şi-a vândut şi participaţia la Bancpost, pentru circa 12,7mil. euro. Iniţial însă, SIF5 bătuse palma cu grecii de la EFGpentru 12 mil. euro, încasând ulterior o diferenţă de circa 750.000de euro, după ce celelalte SIF-uri au negociat un preţ maimare.

Staicu a anunţat în dese rânduri pe parcursul mandatului său căvrea să facă curăţenie în portofoliul SIF Oltenia, prin vânzareaparticipaţiilor neprofitabile şi achiziţia de acţiuni în companiilichide, însă principalul responsabil cu strategia SIF estevicepreşedintele Tudor Ciurezu, cel care se află de peste 10 ani laconducerea societăţii.

SIF Oltenia administrează în prezent un portofoliu în valoare de1,68 mld. lei (400 mil. euro), care cuprinde participaţii de 6,12%din BCR şi 5,47% din BRD, cele mai mari bănci de pe piaţa locală,dar şi aproape 1% din Petrom sau 20% din Biofarm Bucureşti. Înultimii patru ani, SIF Oltenia a făcut profituri de 460 mil. lei şia dat cele mai mari dividende dintre SIF-uri, însă numai lapresiunea acţionarilor.

Mai poate rămâne preşedinte?

Condamnarea lui Dinel Staicu pentru infracţiuni de naturăeconomică ar putea determina CNVM să ceară din nou suspendarea sauchiar revocarea sa din funcţia de preşedinte al SIF Oltenia,existând precedente în acest sens.

În 2008, CNVM a cerut revocarea lui Cătălin Chelu din funcţia depreşedinte al SIF Moldova (SIF2), pentru că acesta fusesesancţionat anterior de CNVM pentru depăşirea pragului maxim dedeţinere de 1%.

În plus, Staicu ar putea fi obligat să-şi vândă acţiunile la SIFOltenia pentru a plăti despăgubirile cerute de instanţă. În prezentnu există date certe privind participaţia pe care el o mai deţineîn cadrul societăţii. Oficial, el deţine în nume propriu 261.000 deacţiuni, în valoare de circa 80.000 de euro.

"Palmaresul" lui Dinel Staicu

  • Născut în 1956 în comuna Leu din judeţul Dolj, Dinel Staicu aintrat în afaceri la 14 ani, ca fotograf la nunţi şi botezuri,potrivit propriilor declaraţii.
  • A urmat apoi cariera de miliţian, după ce a absolvit cursurileŞcolii de subofiţeri de la Câmpina. În 1992 a revenit la afaceri,înfiinţându-şi mai multe firme.
  • Este cunoscut pentru pasiunea pentru "Epoca de aur" şi pentrucă a construit un parc tematic şi un muzeu în memoria lui Nicolaeşi Elena Ceauşescu. Parcul Republicii Socialiste România ocupă 200de hectare pe malul râului Jiu, iar Muzeul Comunismului este situatîn comuna Scorniceşti, locul de naştere al lui NicolaeCeauşescu.
  • În anul 2000 a devenit doctor în economie, cu o disertaţie petema economiei subterane, iar în 2001 Parchetul a început urmărireapenală împotriva sa pentru o serie de infracţiuni economice.
  • Tot în 2002 a preluat clubul de fotbal Universitatea Craiova dela Gigi Neţoiu pentru circa 400.000 de dolari. Ca şef alUniversităţii Craiova a fost aproape în permanenţă în război cufanii, a rulat mai mulţi antrenori şi a ocupat chiar el poziţia dedirector tehnic pentru scurt timp. În 2005, Craiova a retrogradatîn Divizia B pentru prima dată în istorie, iar Staicu i-a cedatechipa gratis lui Adrian Mititelu.
  • În iunie 2006 a fost ales preşedinte al SIF Oltenia, iar înnoiembrie acelaşi an a fost pus sub acuzare pentru fraudarea BIR cucirca 5 mil. euro. În 2007 a fost pus sub acuzare într-un alt dosarprivind fraudarea Transgaz cu 11 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO