Burse - Fonduri mutuale

Septembrie este tradiţional cea mai slabă lună pentru bursă. Se va repeta istoria anul acesta?

Septembrie este tradiţional cea mai slabă lună pentru...

Autor: Adrian Cojocar

02.09.2013, 19:54 554

În ultimii 15 ani BET, principalul indice al bursei, a adus în luna septembrie pe medie un randament negativ de -1% comparativ cu o creştere medie de 2,1% în celelalte 11 luni din an, aceasta fiind de altfel singura lună în care bursa a avut pe ansamblu o evoluţie negativă în ultimul deceniu şi jumătate, potrivit unei statistici a ZF.

Această anomalie a putut fi observată şi pe cea mai importantă bursă din lume, cea din SUA, unde investitorii mai mult au pierdut bani în luna septembrie.

Spre exemplu, din anul 1896 când a fost creat indicele Dow Jones, randamentul adus de acesta în luna septembrie a fost în medie de -1,1%, comparativ cu o creştere de 0,75% înregistrată de indice în medie în celelalte 11 luni.

Ultimii doi ani tind să confirme statistica. În 2011 şi 2012 luna septembrie a adus pentru investitorii de la bursa din Bucureşti corecţii de 9,9% şi respectiv 1,8%, lucru destul de surprinzător având în vedere că de obicei în această perioadă investitorii tind să revină pe bursă după perioada de concedii.

„Deşi «efectul septembrie» poate îndeplini criteriile semnificaţiei statistice, este dificil de identificat o logică economică pertinentă, motiv pentru care îl consider mai curând o curiozitate. Mai mult, în această lună aşteptăm evenimente care pot fie confirma, fie infirma acest efect. În cazul în care în SUA Rezerva Federală va decide o reducere a ritmului de achiziţionare a obligaţiunilor sau alegerile din Germania vor afecta stabilitatea politică a ţării, este posibil să vedem ieşiri de capital din zona pieţelor emergente şi de frontieră. Pe de altă parte România pare bine poziţionată din punct de vedere fundamental (costuri de finanţare în scădere, creştere economică de 2% văzută de FMI, acord cu instituţiile financiare internaţionale), iar piaţa locală aşteaptă cu un optimism moderat prima ofertă publică iniţială a ultimilor 5 ani, cea de la Nuclearelectrica“, spune Vlad Vasilescu, analist la firma de brokeraj NBG Securities.

Analiştii internaţionali cu greu au găsit motive pentru scăderea burselor din luna septembrie.

Potrivit site-ului Investope­dia.com, una din explicaţiile pentru evoluţia slabă a burselor în septembrie ar fi faptul că de obicei lunile de vară au o lichiditate foarte scăzută pentru că mulţi investitori sunt în vacanţă şi mai puţin activi pe piaţă.

Din această cauză unii investitori evită să vândă acţiuni în lunile de vară şi aşteaptă începutul toamnei când volumele de tranzacţionare pe burse cresc pentru a ceda acţiuni din portofoliile proprii. Acest fenomen ar conduce la o presiune mai mare la vânzare şi implicit la o tendinţă de corecţie a preţului acţiunilor imediat după perioada verii.

O altă posibilă explicaţie este că fondurile mutuale îşi încheie anul fiscal în luna septembrie şi administratorii acestora au tendinţa să vândă pe final de an fiscal acţiunile pierzătoare din portofoliu pentru a arăta o evoluţie mai bună de ansamblu a portofoliului existent şi pentru a reduce baza de impozitare, fapt ce ar conduce la o presiune suplimentară la vânzare şi o evoluţie mai slabă a pieţei pe ansamblu.

Vânzarea de acţiuni din portofoli­ile fondurilor americane în decursul lunii septembrie şi prima parte a lunii octombrie ar putea avea legătură şi cu distribuirea profitului către investitorii fondurilor. Anul fiscal pentru fondurile mutuale din SUA (inclusiv pentru fondurile deschise de tip ETF) se încheie pe data de 31 octombrie, iar fondurile tre­buie să distribuie în jurul acestei date profitul către investitori, motiv pentru care vând acţiuni din portofoliu înainte de această dată pentru a face rost de cash.

Luna august a fost surprinzător de bună pentru acţiunile de la bursa din Bucureşti, indicele BET consemnând luna trecută un avans de 7,3%, cea mai bună performanţă lunară din 2013. Creşterea din august a reprezentat mai bine de jumătate din randamentul adus de indice în primele opt luni, care s-a ridicat la 12,6%.

În ultimii trei ani cea mai slabă evoluţie a indicelui BET a fost consemnată în mai, cu o scădere medie de 6,9%. Această scădere se datorează în mare parte faptului că în această perioadă companiile de la bursă au distribuit dividende cu un randament ridicat, iar după data de înregistrare preţul acţiunilor se corectează de obicei cu valoarea dividendului distribuit. În luna aprilie, când încep să fie acordate primele dividende către acţionarii companiilor de la bursă, indicele BET a adus în ultimii trei ani un randament negativ de 2,1%.

Statisticile de la bursa de la Bucureşti arată pe de altă parte că perioada de iarnă (decembrie – ianuarie), este cea mai bună pentru investiţii, în aceste luni indicele BET aducând din anul 1997 şi până în prezent câştiguri lunare în medie de 2,2%, 7,6% şi respectiv 1,7%. Evoluţia medie a ultimilor trei ani este şi mai ridicată, cu câştiguri în aceste luni în medie de 4,4%, 8,9% şi respectiv 4,8%.

Brokerii spun că o explicaţie pentru creşterile mai importante din lunile de iarnă este şi faptul că investitorii îşi fac calcule cu privire la dividendele ce urmează să fie distribuite de companii şi cumpără cu câteva luni înainte de datele de înregistrare ale acestora (perioada aprilie - mai), pentru a putea profita de randamentele importante ale dividendelor.

Alţi investitori cumpără acţiuni înainte de adunările generale din aprilie pentru a-şi impune punctul de vedere în unele societăţi, precum SIF-urile, fapt ce conduce de asemenea la aprecieri ale cotaţiilor pe bursă.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO