Burse - Fonduri mutuale

SIF Moldova ii cere explicatii miliardarului Mittal pentru pierderile de la Iasi si Roman. Cum comentati?

SIF2 cere explicatii privind pierderile Mittal la Iasi si Roman
22.07.2009, 00:00 64

SIF Moldova (SIF2) a convocat pentru data de 11 august Adunarea Generala a Actionarilor combinatelor ArcelorMittal Tubular Products din Iasi (TPRO) si din Roman (PTRO), companii specializate in productia de tevi sudate, cerand rapoarte detaliate privind managementul, activitatea, contractele si situatia economico-financiara a societatilor.

Cele doua combinate, care sunt controlate de grupul ArcelorMittal condus de miliardarul indian Lakshmi Mittal si la care SIF Moldova detine pachete semnificative de actiuni, au raportat afaceri cu pana la 60% mai mici in primul trimestru si pierderi substantiale, in conditiile in care pretul si cererea de otel au scazut puternic pe pietele internationale.

"Noi am solicitat premergator AGA a ArcelorMittal Tubular din primavara mai multe materiale necesare discutiilor care se aflau pe ordinea de zi de atunci, pe care insa conducerea companiei nu le-a furnizat la timp. Astfel, in calitate de actionari, am solicitat o noua convocare a AGA, in care sa primim o serie de clarificari cu privire la angajamentele societatii, perspectivele pentru primul semestru al acestui an, precum si planuri de masuri pentru redresare", a declarat presedintele SIF Moldova, Costel Ceocea.

La sfarsitul primului trimestru al acestui an, ArcelorMittal Iasi a raportat o cifra de afaceri de 27,1 mil. lei (5,1 mil. euro), in scadere cu aproape 60% fata de perioada similara a 2008, si pierderi de 30 mil. lei. (7,1 mil. euro). O situatie asemanatoare se intalneste si in cazul fabricii din Roman, care in primele trei luni ale acestui an a inregistrat o cifra de afaceri de 120 mil. lei (28,5 mil. euro), in scadere cu 49%, iar pierderile au depasit nivelul de 116 mil. lei (27,6 mil. euro). Rezultatele raportate au determinat prabusirea actiunilor celor doua companii pe Bursa RASDAQ, in conditiile in care si lichiditatea acestora este extrem de scazuta.

"Avem rezerve in ceea ce priveste completitudinea rapoartelor financiare pe care le-am primit. Pe baza acelor rapoarte, compania nu pare ca se afla intr-o situatie tocmai buna, iar din aceasta cauza cerem conducerii ArcelorMittal o mai buna comunicare. Nu suspectam nimic si nici nu suntem de rea credinta, vrem doar sa primim unele lamuriri", a adaugat Ceocea.

Reprezentantii celor doua combinate ale ArcelorMittal nu au putut fi contactati pentru comentarii.

Potrivit ultimelor raportari, grupul ArcelorMittal detine 81,4% din participatia fabricii de tevi din Iasi, in timp ce SIF Moldova controleaza 15,2% din actiuni, capitalizarea companiei fiind de 4,4 mil. euro. In cazul fabricii de la Roman, evaluata pe Bursa la 7,5 mil. euro, ArcelorMittal Tubular Products Holding detine 69,7%, iar SIF Moldova 14%.

In plus fata de cele doua fabrici de tevi de la Iasi si Roman, grupul indian mai detine in Romania combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati si ArcelorMittal Hunedoara, subsidiara ArcelorMittal Construction, precum si operatorul portuar Romportmet din Galati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO