Burse - Fonduri mutuale

SIF Muntenia: SIF-urile ar trebui sa se concentreze pe finantarea firmelor mici, care sunt neglijate de fondurile de investitii straine

SIF Muntenia: SIF-urile ar trebui sa se concentreze pe finantarea firmelor mici, care sunt neglijate de fondurile de investitii straine

Petre Szel: O valoare corecta a SIF-urilor ar fi cu 50-100% mai mare fata de preturile actuale

08.03.2007, 20:08 15

Investitiile in societati nelistate pentru a le pregati apoi in vederea listarii la Bursa ar putea fi una dintre solutiile pe care le au SIF-urile la variantele reduse de investitii de pe piata de capital romaneasca. SIF Muntenia a fost, de altfel, prima SIF care a iesit cu investitii pe pietele straine, miscare determinata tocmai de faptul ca nu prea exista oportunitati pe Bursa locala, dupa cum spun reprezentantii societatii.
"Credem ca SIF-urile ar trebui sa se concentreze pe investitii in societatile nelistate care au nevoie de finantari mici, pentru ca fondurile de investitii straine nu se uita in general la investitii mai mici de 5-10 milioane de euro si cineva nebancar trebuie sa finanteze si astfel de firme. Iar segmentul acesta a fost pana in prezent neglijat de SIF-uri", considera Petre Szel, presedintele Muntenia Invest, societatea care administreaza portofoliul SIF Muntenia.
El nu a dorit sa ofere detalii despre societatile in care SIF Muntenia intentioneaza sa investeasca in acest an, dar a spus ca unul dintre proiectele de acest gen este Casa de Bucovina, hotelul de 3 stele plus de la Gura Humorului, care va fi listat in acest an.
In pofida investitiilor pe care SIF-urile le vor face in continuare, evolutia actiunilor acestora va urma in general cam aceeasi tendinta inca 2-3 ani de acum incolo, crede Petre Szel.
"Cam 70% din portofoliile noastre sunt identice. SIF-urile vor depinde de BCR si BRD inca 2-3 ani de-acum incolo si in aceste conditii inca mult timp actiunile grupului de SIF-uri vor merge impreuna", considera seful Muntenia Invest.
Potrivit acestuia, SIF-urile se tranzactioneaza pe Bursa cu discount fata de valoarea lor "reala", daca se are in vedere pretul platit de Erste pentru actiunile BCR si evaluarea societatilor din portofoliul SIF-urilor avand la baza preturile actuale de pe piata imobiliara. SIF-urile au in portofoliu cateva sute de societati, unele dintre ele amplasate pe terenuri de zeci sau chiar sute de hectare, care pot deveni tinta unor investitori interesati in dezvoltarea de proiecte imobiliare.
"Pe baza discountului fata de BCR si a preturilor imobiliare, o valoare corecta a SIF-urilor ar fi cu 50-100% mai mare fata de preturile actuale", crede Petre Szel.
Chiar daca pretul la Bursa al actiunilor SIF Muntenia este cel mai mic dintre SIF-uri ca valoare, o actiune fiind cotata ieri la inchidere la 1,73 lei, in timp ce celelalte SIF-uri au preturi de peste 2,5 lei/actiune, Szel spune ca situatia este normala, ca urmare a faptului ca SIF Muntenia are cel mai mare numar de actiuni dintre aceste societati. SIF Muntenia a putut sa-si majoreze capitalul in perioada 1997-2000 cu valoarea dividendelor neridicate de actionari, ceea ce a determinat ca numarul de actiuni al societatii sa fie mai mare de circa 1,6 ori comparativ cu restul SIF-urilor. Pretul actual al actiunilor inmultit cu 1,6 aduce cursul SIF Muntenia in jurul celorlaltor SIF-uri.
Szel spune ca se indoieste ca SIF-urile vor reusi sa intruneasca in acest an cvorumul necesar pentru derularea Adunarii Generale Extraordinare, iar in aceste conditii nu da mari sanse de realizare propunerii SIF Transilvania de majorare a capitalului social si acordarii de actiuni gratuite.
"Conform datelor pe care le aveam la finalul anului trecut, cuponarii mai detineau 70% din actiunile SIF Muntenia, iar la celelalte SIF-uri procentul este de peste 50%. Fondurile de investitii straine detineau la finalul lui 2006 circa 12-15% din actiunile fiecarui SIF", spune Petre Szel.
"Eu ma indoiesc ca SIF Transilvania va putea strange cvorumul necesar. Oricum, acordarea de actiuni gratuite este o chestie absolut speculativa, iar modul in care de regula aceste operatiuni influenteaza pretul titlurilor in piata arata ineficienta pietei romanesti", a mai spus Szel. SIF Transilvania este singura dintre SIF-uri care a propus actionarilor aprobarea capitalizarii profitului si acordarea de actiuni gratuite.
Potrivit sefului Muntenia Invest, SIF Muntenia va propune in acest an acordarea de dividende in numerar actionarilor.
"La anul sau poate in doi ani, lucrurile poate vor deveni mai interesante. In momentul cand vom putea sa tinem Adunare Generala Extraordinara, vom propune repartizarea profitului sub forma de dividende in numerar si apoi vom face majorare de capital prin apor in numerar", a precizat seful Muntenia Invest.
SIF Muntenia se afla in prezent intr-un litigiu cu Dan Paul, unul dintre actionarii sai, care in acelasi timp este si seful societatii de brokeraj Finaco Securities si presedintele Asociatiei Brokerilor. Paul a cerut in instanta in principal constatarea nulitatii unor hotarari adoptate in Adunarea Generala Ordinara din aprilie 2005, prin care s-au ales administratorii societatii. Curtea de Apel Bucuresti a constatat nulitatea hotararilor referitoare la alegerea administratorilor, SIF Muntenia hotarand sa formuleze recurs.
Petre Szel este de parere ca, daca in final Dan Paul va castiga litigiul printr-o hotarare definitiva si irevocabila, acest lucru nu va produce nici un efect asupra administrarii SIF-ului, Consiliul de Administrare ales atunci devenind intre timp Consiliul Reprezentantilor Actionarilor, iar administrarea SIF Muntenia a fost preluata de Muntenia Invest, care este inregistrata in aceasta calitate la Registrul Comertului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO