Burse - Fonduri mutuale

SIF Muntenia, venituri duble, profit cu 5% mai mare

SIF Muntenia, venituri duble, profit cu 5% mai mare
08.02.2009, 19:25 25

SIF Muntenia a obtinut anul trecut un profit net de 91,5 mil. lei (24,9 mil. euro), in crestere cu 5% fata de anul precedent, in conditiile in care societatea de investitii financiare a incasat 112,9 mil. lei (circa 31 mil. euro) pe participatiile vandute anul trecut, suma de aproape doua ori mai mare decat cea realizata in 2007.

Totodata, valoarea dividendelor incasate anul trecut de SIF Muntenia de la banci si alte companii la care este actionar s-a majorat in aceeasi perioada cu 16,4%, la aproape 45 mil. lei (12,2 mil. euro).
Profitul inregistrat de societatea de investitii financiare nu a crescut pe masura lichidarilor de participatii si avansului veniturilor obtinute din dividende din cauza cresterii puternice a cheltuielilor cu amortizarile si provizioanele inregistrate de SIF Muntenia.
Acestea din urma s-au majorat anul trecut de 5,5 ori, ajungand la 63,5 mil. lei (17,4 mil. euro) si reprezentand circa 70% din totalul cheltuielilor, fata de o cota de 29% in 2007.
Vanzarile de participatii au reprezentat principala sursa de venituri pentru SIF Muntenia anul trecut, cu o pondere de aproape doua treimi in totalul veniturilor societatii.
SIF Muntenia a renuntat anul trecut la o serie de participatii minoritare in companii din domeniul energetic, cum ar fi Upetrom, Rompetrol Vega si Atlas Gip. In luna septembrie a anului trecut, SIF Muntenia si-a lichidat participatia de 22% pe care o detinea la producatorul de utilaj energetic Upetrom 1 Mai Ploiesti pentru 60 mil. lei (16,2 mil. euro), pachetul fiind inregistrat anterior in contabilitatea societatii la doar 11,9 mil. lei (3,2 mil. euro).
SIF4 a mai vandut pe Bursa in 2008 un pachet de 4,6% din actiunile Rompetrol SA (VEGA), divizia de servicii a grupului cu acelasi nume, pe care a incasat 17 mil. lei (4,9 mil. euro) si a luat circa 8 mil. lei (2,2 mil. euro) dupa ce a renuntat la detinerea de 14,5% din actiunile firmei de carotaj Atlas Gip (ATGJ).
Valoarea mai mare a participatiilor cedate de SIF Muntenia in 2008 a ridicat si cheltuielile cu comisioane si onorarii, acestea majorandu-se cu 17,4% si ajungand la 20,6 mil. lei (circa 5,6 mil. euro).
SIF Muntenia a mai realizat anul trecut speculatii pe termen scurt cu actiuni Erste Bank din care a obtinut profituri de pana la un mil. euro.
La capitolul profit, SIF Muntenia s-a situat pe locul doi in randul celor cinci SIF-uri, dupa cel inregistrat de SIF Transilvania, care a obtinut in 2008 un castig de 94,7 mil. lei (25,8 mil. euro), si continua sa ocupe prima pozitie in functie de activul net.
Valoarea activului net detinut de SIF Muntenia se cifra la finele anului trecut la 1,39 mld. lei (circa 384 mil. euro), in scadere cu 35,8% fata de valoarea acestuia din urma cu un an.
Scaderea considerabila a activelor societatii de investitii a fost cauzata aproape integral de corectiile inregistrate de actiunile la care aceasta detine participatii pe Bursa, in conditiile in care la finele anului trecut ponderea lor in valoarea totala a activelor era de 46,2%.
Indicele general al Bursei, BET-C, s-a depreciat in 2008 cu 70,3%, cel mai mare declin din istoria de peste 10 ani a institutiei.
Actiunile SIF Muntenia au castigat vineri 0,9%, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la un pret de 0,457 lei/actiune. La acest nivel, valoarea de piata a societatii este de 86,7 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO