Burse - Fonduri mutuale

SIF Oltenia, al doilea exit de la Socep

Autor: Andrei Chirileasa

26.09.2010, 23:35 25

SIF Oltenia (SIF5) şi-a vândut vineri participaţia de 10,2% dinacţiunile operatorului portuar Socep Constanţa (SOCP), printr-otranzacţie de 13,87 mil. lei (3,27 mil. euro), după ce a urcatacţiunile companiei cu 80% în doar şase şedinţe detranzacţionare.

La preţul de 0,396 la care s-a derulat tranzacţia, Socep esteevaluată la 136 mil. lei (32 mil. euro), de aproape 3 ori cifra deafaceri din 2009, de 36 mil. lei, şi de 70 de ori profitul de anultrecut, de 1,9 mil. lei.

Creşterea de săptămâna trecută a titlurilor Socep a surprinsîntreaga piaţă, în condiţiile în care nu apăruseră niciun fel deştiri pozitive legate de activitatea societăţii. Pe de altă parte,joi au apărut primele indicii privind o concentrare de acţiuni, SIFOltenia raportând achiziţia unui pachet de 0,2% din capitalulcompaniei şi depăşirea pragului de 10%. A doua zi, SIF5 şi-a vânduttoată participaţia către un investitor care nu a fost încă făcutpublic.

Acesta este al doilea exit al SIF Oltenia de la Socep, după unulparţial în aprilie 2008, când SIF5 a vândut aproape 5% din companiepentru 7 mil. lei. Ulterior, însă, SIF Oltenia şi-a reîntregitparticipaţia, cumpărând acţiuni SOCP în perioada mai-august 2008,când acestea au atins maximele istorice, depăşind pragul de 0,4lei. În acea perioadă s-a dat o adevărată luptă pe Bursă pentrucontrolul Socep, investitori precum Celco Constanţa, controlat defamilia Duşu, şi Stere Samara, cumpărând pachete semnificative deacţiuni de pe Bursă. Celco deţine în prezent 33,1% din Socep, iarfamilia Samara controlează 18% din companie.

Reprezentanţii SIF Oltenia nu au putut fi contactaţi ieri pentrua da detalii despre tranzacţie. SIF Oltenia a intrat prima dată înacţionariatul Socep în 2004, când compania era încă listată pepiaţa RASDAQ. SIF5 a cumpărat atunci 5,5% din operatorul portuar dela fondul de investiţii estonian Trigon pentru 5,8 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO