Burse - Fonduri mutuale

SIF Transilvania: Aducem inca doua companii pe Bursa

SIF Transilvania: Aducem inca doua companii pe Bursa

Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania

22.03.2007, 18:15 17

SIF Transilvania intentioneaza sa aduca pe Bursa in a doua parte a acestui an doua societati din portofoliul propriu, ca parte a strategiei din programul de restructurare a portofoliului inceputa acum doi ani.
Cele doua societati in cauza sunt compania hoteliera Aro Palace si Transilvania Leasing, cu activitati in principal in domeniul leasingului auto. "Vrem sa listam cat mai multe dintre societatile unde detinem pachete majoritare, daca se poate pe toate. Aro Palace si Transilvania Leasing ar putea ajunge pe Bursa in a doua parte a acestui an", spune Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania.
Ponderea societatilor listate pe Bursa in totalul celor detinute de SIF Transilvania este de aproximativ 60%.
Aro Palace, cu un portofoliu de cinci hoteluri din Brasov, are o valoare contabila de 5 mil. euro, dar valoarea sa reala este de circa 2,5 ori mai mare, potrivit conducerii SIF Transilvania.
Transilvania Leasing dispune de un capital social de 5 mil. de euro, iar prin oferta publica initiala de listare, societatea de investitii financiare vrea sa-i dubleze capitalul. Compania are o valoare contabila de circa 16 milioane de euro (57 milioane de lei).
SIF Transilvania controleaza aproape 86% din actiunile Aro-Palace si detine un pachet de peste 58% din titlurile Transilvania Leasing.
SIF Transilvania este singura dintre SIF-uri care a propus acordarea de actiuni gratuite in acest an.
"Vom continua procesul de restructurare a portofoliului, restructurare care necesita investitii de anvergura, si care reprezinta unul din motivele pentru care am propus acordarea de actiuni gratuite anul acesta", spune Mihai Fercala.
El a mai precizat ca societatea de investitii financiare va "abuza" de toate metodele legale pentru a convinge actionarii societatii sa ia parte la adunare pentru a acorda actiuni gratuite. Astfel, actionarii SIF Transilvania vor putea sa voteze la Adunari prin corespondenta sau prin mandatarea altor persoane.
"Sunt in proportie de 95% sigur ca anul acesta se va strange cvorumul necesar acordarii de actiuni gratuite, pentru ca acest lucru este atat in favoarea actionarilor cat si a noastra. Prin aceasta masura vom stimula concentrarea de capital care ne va ajuta sa luam mai usor decizii in viitor, pentru ca acest lucru ii va face pe actionarii mici sa vanda din participatii", a declarat Mihai Fercala.
El mai precizeaza ca vizeaza dublarea capitalului SIF Transilvania prin acordarea de actiuni gratuite din rezervele constituite din profitul aferent anilor precedenti, excluzand profitul pe anul trecut.
"Daca acordam gratuite in loc de dividende ne raman 11-12 milioane de euro in plus pentru investitii din profitul pe anul precedent, care in caz contrar ar fi fost repartizat pentru dividende", a adaugat Fercala.
Alaturi de listari, societatea de investitii a anuntat ca va cere actionarilor sa aprobe vanzarea de participatii minoritare la 200 de societati inchise, cu scopul de a creste procentul societatilor listate din portofoliu.
SIF Transilvania va scoate la vanzare, incepand cu luna mai, toate pachetele minoritare pe care le detine in societati inchise, exceptand cele din domeniul financiar-bancar. Conducerea societatii de investitii estimeaza ca va obtine intre 50 si 80 milioane de euro pe aceste participatii.
SIF Transilvania va continua sa investeasca anul acesta puternic in sectorul de turism si Spa, segment care are o cota de circa 15% din portofoliul societatii de investitii, investitiile vizand in principal modernizarea si reabilitarea hotelurilor. Investitiile SIF Transilvania vor viza in principal sectoare cu perspective de crestere, precum cel financiar-bancar, tehnologic-informatic, cel al medicamentelor, al constructiilor si petrochimiei.
Principala "avere" a SIF Transilvania, reprezentanta de participatia de 6% din BCR, ar putea aduce anul acesta venituri mai mari, daca propunerea de acordare a unui dividend de 55% din profitul pe anul trecut va fi adoptata la urmatoarea adunare din cadrul bancii. In 2006, BCR a obtinut un profit net de 214,5 milioane de euro (756,3 milioane de lei).
Presedintele SIF Transilvania a declarat ieri ca aceasta propunere "are sanse de 99%" de a se concretiza, dupa ultimele discutii pe care acesta le-a avut cu reprezentantii BCR.
Pentru acest an, SIF Transilvania previzioneaza o crestere a profitului cu 30%, pana la circa 19,63 mil. euro (69 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO