Burse - Fonduri mutuale

SIF Transilvania: THR Marea Neagra valoreaza 500 mil. euro

19.07.2007, 18:44 14

Hotelurile si terenurile pe care le detine THR Marea Neagra (fosta Eforie) duc valoarea reala a companiei in jurul a 500 milioane de euro, potrivit conducerii SIF Transilvania, actionarul majoritar al THR.
Ieri pe Bursa valoarea companiei hoteliere a trecut de pragul de 100 de milioane de euro, dupa ce pretul a crescut cu 14,6% pe fondul unor tranzactii mari. Valoarea tranzactiilor a fost de peste 6 milioane de euro.
SIF Transilvania a mai renuntat ieri la un pachet de peste 5% din actiunile societatii, dupa ce in ultimele luni mai vanduse alte pachete cu scopul de a creste lichiditatea titlurilor si a permite astfel investitorilor mari sa intre in societate, potrivit reprezentantilor SIF. Inainte de ultimele vanzari, SIF Transilvania mai detinea circa 83% din actiunile THR.
"Chiar daca am vandut la un pret apropiat de maximul zilnic posibil, consideram ca pretul corect pentru titlurile THR este mult mai mare fata de nivelul actual. Noi am vandut pentru a crea lichiditate titlurilor, cresterile care ar putea aparea urmand sa se reflecte si in activul nostru", a declarat Floriean Firu, directorul general adjunct al SIF Transilvania.
Potrivit acestuia, un pret "real" al actiunilor THR se apropie de 4-5 lei/actiune.
"Poate estimarea pare a fi foarte optimista si se poate argumenta ca societatea are, prin natura ei, o perioada scurta de activitate, o analiza putand sa ia in considerare acest lucru si sa dilueze valoarea corespunzator. Totusi, trebuie sa se aiba in vedere si activele pe care le are compania", considera Firu. "THR are peste 60 de hoteluri evaluate de la o stea pana la trei stele plus si patru stele. Valoarea acestora variaza intre 1-2 milioane de euro si 25-30 milioane de euro. La o medie de 5 milioane de euro, ar rezulta peste 300 milioane de euro.
In acelasi timp, societatea are aproape 80 de hectare de teren, care valoreaza alte 200 de milioane de euro. Avand in vedere ca THR mai are si alte 100-200 de active mai mici, diverse cladiri, restaurante, o valoare de 500 de milioane de euro pare justificata", a adaugat Firu.
Conducerea SIF Transilvania spune ca a purtat discutii cu mai multe fonduri de investitii interesate de preluarea THR, fara insa ca discutiile sa avanseze.
"Am fost curtati de mai multe fonduri de investitii pentru a vinde tot pachetul. Au fost tatonari. Nu am avut oferte cu un pret ferm", a precizat Firu. El a mai spus ca strategia SIF Transilvania s-a concentrat pe consolidarea pozitiilor in societatile importante din portofoliu, pentru a creste valoarea acestora.
SIF Transilvania deruleaza la THR un program de reabilitare si modernizare a hotelurilor, care se va intinde pe o durata de trei ani si va implica investitii de cel putin 15 milioane de euro. Pentru a atrage o parte din finantarea necesara acestor investitii, THR va realiza si o majorare de capital prin aport in numerar.
"Majorarea de capital mai trebuie sa fie aprobata in consiliul de administratie, apoi va fi supusa spre aprobare actionarilor", a spus directorul SIF Transilvania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO