Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile ar putea fi printre cei mai mari acţionari ai Erste

SIF-urile ar putea fi printre cei mai mari acţionari ai Erste

Foto Silviu Matei

Autor: Andrei Chirileasa

15.09.2011, 00:07 868

SIF-urile ar putea primi pachete de peste 1% din Erste şi circa 20 mil. euro cash fiecare pentru pachetele de câte 6% pe care le deţin la BCR, cea mai mare bancă locală, în cea mai mare tranzacţie din România din ultimii ani, potrivit unor surse din piaţă. Valoarea totală a tranzacţiei, prin care Erste urmăreşte să preia 30% din BCR, s-ar ridica astfel la circa 600 mil. euro.

Dacă toate SIF-urile vor accepta oferta Erste şi-şi vor schimba pachetele de acţiuni BCR, cele mai valoroase active pe care le au în portofolii, cu acţiuni Erste şi cash, atunci ar putea deveni împreună al treilea acţionar al Erste, cu o participaţie cumulată de peste 5%.

Acţiunile deţinute la Erste vor avea cea mai mare pondere în portofoliile SIF-urilor, iar investitorii va trebui să stea cu ochii mai mult pe bursa din Viena. SIF-urile nu vor putea să-şi vândă imediat acţiunile Erste primite, astfel că profitul efectiv pe care-l vor obţine în urma tranzacţiei depinde de evoluţia acţiunilor băncii austriece.

Pentru finalizarea tranzacţiei, SIF-urile trebuie să ceară şi acordul acţionarilor.

Detaliile ofertei Erste pentru participaţiile SIF-urilor la BCR urmau să fie anunţate aseară, după închiderea ediţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO