Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au susţinut revenirea bursei de la Bucureşti, cu creşteri de până la 7,7%

 SIF-urile au susţinut revenirea bursei de la Bucureşti, cu creşteri de până la 7,7%

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

14.09.2011, 17:24 697

Bursa a avansat cu 1,29%, după patru sesiuni de scădere, revenirea fiind susţinută de pieţele europene, iar acţiunile celor cinci SIF au înregistrat creşteri cuprinse între 4,94% şi 7,75%, după ce ZF a anunţat o ofertă pe care Erste ar putea-o prezenta SIF-urilor pentru participaţiile lor la BCR.

În precedentele patru sesiuni, piaţa locală a coborât cumulat cu 5,83%, iar raportat la nivelul de la finalul anului trecut indicele general BET-C era la finalul şedinţei de marţi cu 12,84% mai jos.

Puţinii investitori care au intrat miercuri la tranzacţionare la BVB nu au reacţionat vizibil la reîntoarcerea burselor vest-europene şi a celor din Asia pe scădere, astfel că au introdus ordine pentru volume reduse de acţiuni, la preţuri foarte apropiate de ultimele cotaţii de marţi. Pieţele vest-europene au revenit pe creştere după prima jumătate de oră, astfel că şi piaţa de la Bucureşti a început să urce uşor.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 4,94%. Titlurile SIF-urilor au înregistrat creşteri cuprinse între 4,94% şi 7,75%.

Erste ar putea anunţa în zilele următoare oferta pentru 30% din BCR, în valoare de 600 milioane euro. Suma ar putea fi acordată sub formă de bani şi un schimb de acţiuni BCR cu titluri Erste.

"Creşterile înregistrate de acţiunile SIF-urilor sunt determinate, cred, de o primă estimare cu privire la modalitatea de exit din BCR, care după părerea mea este foarte proastă. Orice schimb mai slad decât cel din 2007 te-ar putea duce cu gândul la un slab management din partea Erste la BCR. Am putea spune că informaţiile prezentate despre oferta pe care Erste ar urma să o facă SIF-urilor au reaprins scânteia, deşi nu este nimic sigur şi nimeni nu garantează că SIF-urile vor accepta", a declarat directorul general al Rombell Securities, Adrian Tod.

Şi analistul Tradeville, Dragoş Dărăbuţ, crede că creşterile titlurilor SIF au fost determinate de ştirile cu privire la negocierile SIF-urilor cu Erste pentru vânzarea pachetelor de la BCR, dar spune că au fost alimentate şi de liniştirea temporară a pieţelor externe.

"Când şansele ca Grecia să dea faliment cresc de la o zi la alta, este normal ca investitorii să fie prudenţi şi să se gândească de două ori până să intre în piaţă, mai ales dacă luăm în considerare că efectele unei eventuale intrări a Greciei în incapacitate de plată sunt foarte greu de estimat. Unele bănci internaţionale au profitat probabil de tergiversarea situaţiei din Grecia şi şi-au majorat provizioanele sau au marcat la piaţă o parte din titlurile de stat greceşti, însă este dificil de estimat câte au făcut lucrul acesta şi în ce măsură", a spus analistul de la Tradeville.

Rulajul pieţei, de 33,7 milioane lei (7,7 milioane euro), a fost cu 69% peste valoarea cumulată a transferurilor din şedinţa precedentă, de 19,9 milioane lei (4,6 milioane euro).

Lichiditatea era asigurată în proporţie de 42% de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea, de 14 mil. lei. Preţul titlurilor FP a crescut cu 1,76%, la 0,4508 lei.

Titlurile SIF Transilvania (SIF3), SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Moldova (SIF2) au consemnat creşteri cuprinse între 7,11% şi 7,75%, iar acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Oltenia (SIF5) au avansat cu 4,94% şi, respectiv, cu 5,73%.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) şi Erste (EBS) au fost printre puţinele acţiuni care au încheiat ziua în scădere, cu 0,33% şi, respectiv, cu 0,57%. Corecţia titlurilor băncii austriece a fost cauzată de scăderea de pe piaţa de la Viena, unde la finalul şedinţei de la Bucureşti, aceste acţiuni coborau cu 1,17%, la 20,29 euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO