Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au ajuns sa fie evaluate sub pretul primelor cinci detineri de pe Bursa

SIF-urile au ajuns sa fie evaluate sub pretul primelor cinci detineri de pe Bursa
16.10.2008, 20:12 36

Scaderile puternice inregistrate in ultima luna pe Bursa au lovit din plin societatile de investitii financiare (SIF), care au ajuns sa se tranzactioneze la preturi cu mult sub valoarea activelor pe care le detin.

La sfarsitul sedintei de tranzactionare de miercuri, 15 octombrie, cele cinci SIF-uri erau evaluate pe Bursa la preturi mai mici decat valoarea la zi a celor mai importante cinci participatii listate ale acestora. Asta in conditiile in care SIF-urile detin participatii la zeci de companii listate si la unele societati nelistate importante, cum ar fi BCR si Bancpost.
De exemplu, SIF Oltenia (SIF5) avea o capitalizare de circa 130 mil. euro, in conditiile in care cele mai valoroase cinci detineri ale societatii valorau aproape 190 mil. euro. Acestea cuprind un pachet de 5,5% din BRD si 0,89% din Petrom (SNP), doua companii care au inregistrat la randul lor scaderi puternice pe Bursa in ultima luna, de peste 40%. Cele doua participatii insumate se ridicau miercuri la aproape 125 mil. euro, adica cu putin sub valoarea de piata a SIF5. La acestea se adauga un pachet de 5% din Banca Transilvania (TLV), care si-a pastrat valoarea, din cauza ca actiunile au fost suspendate de la tranzactionare pentru consolidarea valorii nominale, dar si o participatie de 22% din Automobile Craiova, pe care SIF Oltenia cere cel putin 20 mil. euro. De altfel, reprezentantii SIF5 au anuntat ca negociaza vanzarea acestui pachet cu trei fonduri de investitii. SIF Oltenia a obtinut in primele noua luni un profit de 21,7 mil. euro.
In cazul SIF Transilvania (SIF3), primele cinci detineri valorau miercuri 185 mil. euro, in conditiile in care capitalizarea societatii era de 137 mil. euro. Pe langa participatia de la BRD, SIF3 se mai bazeaza pe pachetele majoritare la companiile hoteliere Turism Felix (TUFE) si THR Marea Neagra (EFO), si pe Comcm Constanta (CMCM) si Casa Alba Independenta Sibiu (CAIN) din sectorul imobiliar.
La celelalte trei SIF-uri, diferenta dintre capitalizare si valoarea de piata a primelor cinci detineri era ceva mai mica.
Activele nete ale SIF calculate conform reglementarilor CNVM au scazut cu pana la 30% in primele noua luni ale anului, potrivit datelor publicate pentru sfarsitul lunii septembrie. In comparatie, capitalizarea SIF-urilor pe Bursa s-a redus cu peste 75% de la inceputul anului.
Din punct de vedere operational, activitatea SIF-urilor nu a fost afectata semnificativ de criza financiara, cel putin pana acum. In primele noua luni ale anului, acestea au obtinut profituri cumulate de 113 milioane de euro. Asta deoarece SIF-urile detin in portofolii participatii importante la companii nelistate, mai putin afectate de scaderile de pe Bursa.
Cele mai mici profituri le-au raportat SIF3 (19,1 mil. euro) si SIF2 (19,6 mil. euro), care chiar si asa au ajuns sa se tranzactioneze la niveluri ale PER (pret raportat la profit net pe actiune) de 7, comparativ cu PER-uri de 25 in urma cu un an.
In cazul SIF Muntenia (SIF4), profitul net la noua luni a urcat la 30 mil. euro, iar indicatorul PER era ieri de circa 4,5.
 
Cuzman: Ne pare rau ca nu avem mai multi bani
 
Presedintele SIF Banat-Crisana (SIF1), Ioan Cuzman (desen), spune ca preturile actiunilor listate au ajuns la niveluri foarte atractive pentru investitii pe termen mediu si lung. SIF Banat-Crisana a cumparat de la inceputul lunii septembrie actiuni BRD si Biofarm (BIO) in valoare de peste 5 mil. lei (1,4 mil. euro).
"Este un moment bun de cumparare. Ne pare rau ca nu avem mai multi bani pentru investitii", a declarat Cuzman.
SIF Banat-Crisana dispunea la sfarsitul lunii septembrie de lichiditati in valoare de 7,4 mil. euro, in depozite bancare. Societatea a obtinut in primele noua luni ale anului un profit de 23 mil. euro.
Seful SIF1 sustine ca bancile romanesti nu sunt foarte vulnerabile in contextul crizei financiare si se asteapta la o echilibrare a pietei de capital in perioada urmatoare.
"Cred ca prima data se va produce o echilibrare relativa a pietei, care nu mai functioneaza in acest moment pe baza unor procese normale. Mult nu cred ca poate sa mai scada. Pe termen mediu, preturile actuale sunt foarte atractive", a precizat Cuzman.
Seful SIF Banat-Crisana a cumparat saptamana aceasta actiuni SIF1 si Biofarm in valoare de 49.000 de euro, apreciind ca preturile la care se tranzactioneaza in prezent titlurile SIF sunt foarte mici in raport cu valoarea activelor acestora. Actiunile SIF1 au scazut cu 80% de la inceputul anului. Ieri acestea au inchis cu o scadere de 4,7%, la 0,8 lei/actiune. Capitalizarea SIF a ajuns astfel la 116 milioane de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO