Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au crescut cu până la 7% în deschidere, după anunţul acordului cu Erste

Autor: Andrei Chirileasa

15.09.2011, 11:50 214

Acţiunile celor cinci SIF-uri au înregistrat creşteri cuprinse între 3,3% şi 7,4% în deschidere, investitorii reacţionând la anunţul privind încheierea acordului de principiu de Erste cu patru dintre SIF-uri pentru preluarea pachetelor deţinute la BCR.

Entuziasmul iniţial s-a temperat însă pe parcurs, astfel ca la 11:35, avansul SIF-urilor a scăzut în intervalul 2-5,3%. Deşi acest acord încheiat cu Erste ar avea un impact pozitiv asupra portofoliului SIF, faţă de evaluările oficiale existente în acest moment, condiţiile tranzacţiei sunt mai curând la nivelul de jos al aşteptărilor investitorilor. În plus, tranzacţia este condiţionată de aprobarea acţionarilor.

Erste a anunţat miercuri seara că a încheiat un acord de principiu cu patru dintre cele cinci SIF-uri - SIF Banat Crişana, SIF Transilvania, SIF Munteania şi SIF Oltenia - pentru preluarea unui pachet reprezentând 24,12% din acţiunile BCR, prin mai multe operaţiuni care presupun plata în numerar şi schimb cu titluri emise de Erste Bank. SIF Moldova poate subscrie la acelaşi acord, în cazul în care optează pentru acest lucru.

Grupul austriac a propus SIF-urilor să emită acţiuni proprii pentru 80% din titlurile pe care le preia la BCR şi să plătească în numerar doar pentru o cincime din pachetul reprezentând 24,12% din capital, la cotaţia de luni valoarea tranzacţiei plasându-se la 435 milioane euro.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO