Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au dat inapoi dupa saltul de marti

27.04.2006, 00:00 10

Dupa miscarile de marti, care au urcat SIF-urile cu cateva procente, sedinta de ieri a adus pentru aceste actiuni o scadere in medie de aproape 0,9%.

Ieri a fost ultima zi in care actiunile la toate cele cinci SIF-uri s-au putut tranzactiona, azi titlurile SIF Transilvania urmand sa fie suspendate de la tranzactionare pentru derularea Adunarii Generale Extraordinare (prima convocare), care va avea pe ordinea de zi si propunerea de majorare a capitalului social. Celelalte SIF-uri au convocat AGA pe 28/29 aprilie.

Brokerii se asteapta ca sedintele de tranzactionare imediat urmatoare sa consemneze evolutii calme pe piata.

"Va urma o perioada de acalmie cu lichiditate foarte redusa si cu oscilatii mici de pret, in asteptarea hotararilor de la Adunarile Generale", considera Rares Nilas, directorul BT Securities.

Pentru evolutia pe termen scurt a SIF-urilor, brokerii considera ca foarte important va fi daca propunerile de majorare a capitalului de la cele doua SIF-uri vor fi adoptate. Parerile brokerilor de pe piata privind sansele reale pe care le au aceste propuneri sunt destul de impartite. "Efortul pe care trebuie sa-l faca SIF-urile pentru ca sa se intruneasca cvorumul este foarte mare", considera Nilas.

Printre actiunile care au scazut ieri au fost si cele ale SIF Banat-Crisana, cealalta societate de investitii financiare care intentioneaza sa-si majoreze capitalul social. Unii dintre analistii de la Bursa au precizat ca pe SIF-uri ar fi trebuit sa fie o piata puternica in aceste momente, daca investitorii ar fi considerat ca sunt sanse mari ca majorarile de capital propuse de SIF-uri sa se realizeze.

Brokerii cred totusi ca scaderile suferite de SIF-uri sunt doar fluctuatii normale prin care trece piata in perioada actuala.

"Ce s-a intamplat pe SIF-uri le consider variatii normale pentru faza prin care trece piata?", spune Daniel Tepes, presedintele HTI Valori Mobiliare.

"Daca se aproba majorarile de capital, acest lucru va da un impuls puternic SIF-urilor. Daca nu se aproba, ma astept la o stabilitate a preturilor, pentru ca o astfel de stire ar fi de genul celei care a anuntat ca presedintele Basescu a promulgat legea privind detinerile la SIF-uri. Cu alte cuvinte, la preturile la care sunt evaluate acum, actiunile SIF-urilor nu sunt de vanzare si numai o informatie pozitiva ar putea sa mai miste pretul", a adaugat Tepes.



Actiunile SIF Banat-Crisana au pierdut ieri 1,2%, pe fondul unei lichiditati in crestere fata de sedinta precedenta. Valoarea tranzactiilor derulate cu aceste titluri a depasit 3,1 milioane de lei (0,89 milioane de euro), ultimul transfer realizandu-se la pretul de 2,38 lei/actiune. Pretul actiunilor urcase in prima parte a sedintei pana la un maxim zilnic de 2,46 lei/actiune. "Scaderea actiunilor a fost determinata probabil de unii investitori care au preferat sa-si marcheze profitul si sa nu mai astepte hotararile AGA?", a precizat Rares Nilas, directorul BT Securities. Dintre SIF-uri, doar actiunile SIF Transilvania si Moldova nu au scazut ieri, aceste titluri inchizand sedinta in stagnare.



Actiunile BRD au crescut ieri cu 0,6%, inchizand sedinta de tranzactionare la cotatia de 17,4 lei/actiune. Transferurile realizate ieri cu aceste titluri au insumat 2,37 milioane de lei (0,68 milioane de euro). BRD a anuntat ca va distribui circa 39% din profitul net obtinut in 2005 sub forma de dividende. Dividendul brut va fi de 0,3089 lei/actiune, in crestere cu circa 23% fata de anul trecut. Cu toate acestea, randamentul dividendului raportat la pretul actual al actiunilor este foarte redus, sub 1,8%. Actiunile BRD sunt urmarite, in special, de investitorii institutionali straini, care se uita mai putin la rezultate si au in vedere mai mult ritmul ridicat de crestere din domeniul bancar.



Actiunile Siretul au castigat 5,8%, continuand seria evolutiilor pozitive din ultima perioada. "Pe Siretul s-au observat constant fluctuatii pozitive in apropierea finalului de luna, generate de un investitor care are anumit interes in inchideri lunare cat mai ridicate?", spune Rares Nilas. Pretul acestor actiuni a urcat ieri pana la un maxim de 0,0792 lei/actiune, inchiderea facandu-se usor mai jos. Cresterile recente inregistrate de titlurile Siretul au venit dupa ce societatea si-a prezentat bugetul pentru acest an, conducerea societatii propunandu-si tinte ambitioase pentru 2006. Siretul estimeaza ca va realiza in acest an un profit brut de 1,84 milioane de lei, de aproape cinci ori mai ridicat ca profitul din 2005.



Actiunile Ardaf Cluj au castigat ieri 4,1%, ultima tranzactie cu acestea realizandu-se la pretul de 0,38 lei/actiune. In ultima perioada, titlurile companiei au inregistrat o evolutie oscilanta, insa de la inceputul anului, acestea au castigat peste 35%. "Evolutiile din ultima perioada ale titlurilor Ardaf sunt legate cu zvonurile de preluare a societatii?", a declarat Daniel Tepes, presedintele HTI Valori Mobiliare. Banca austriaca Raiffeisen Zentralbank a fost raportata recent ca detine 10% din actiunile Ardaf, alimentand speculatiile privind o posibila preluare a companiei de catre Uniqa, o companie austriaca de asigurari, care are printre actionarii principali pe Raiffeisen.



Titlurile Prodplast Bucuresti au inregistrat de la inceputul anului o crestere de aproape 36%, insa pe fondul unei lichiditati destul de reduse. Ultimul pret de tranzactionare pentru actiunile producatorului de mase plastice a fost, marti, de 3,41 lei/actiune. Prodplast a obtinut in 2005 un profit net de 3,79 mil. lei (peste 1 mil. euro), din care circa 10,7% va fi distribuit sub forma de dividende, iar restul a fost repartizat pentru rezerve si surse proprii de finantare. Dividendul brut care va fi platit actionarilor este de 0,035 lei/actiune, reprezentand doar 1% din pretul actiunilor. Pentru 2006, Prodplast si-a propus obtinerea unui profit brut de 3,3 mil. lei (circa 0,94 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO