Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au făcut un deal mai slab decât salariaţii BCR

Autor: Andrei Chirileasa

15.09.2011, 11:09 602

Tranzacţia pentru care patru SIF-uri au bătut palma cu Erste, pentru 24,12% din BCR, este mai slabă decât oferta pe care austriecii o pregătesc pentru salariaţii BCR, care mai au circa 0,5%.

Cele patru SIF-uri au primit cash şi acţiuni Erste în valoare de circa 435 mil. euro (la preţul actual al acţiunilor Erste pe bursa din Viena), deal-ul evaluând cea mai mare bancă locală la 1,8 mld. euro.

În schimb, Erste i-a asigurat pe ceilalţi acţionari minoritari ai BCR, în cea mai mare parte salariaţi sau foşti salariaţi ai băncii, că le va face şi lor o ofertă în care preţul va fi determinat în mod similar ofertei din 2010. Asta înseamnă că valoarea BCR pentru oferta adresată salariaţilor va fi stabilită prin înmulţirea valorii cotabile a BCR (capitaluri proprii) cu multiplul valorii contabile (P/BV) la care se tranzacţionează în prezent BRD, la care se adaugă o primă de 50%. Având în vedere că BRD se tranzacţionează în prezent la un multiplu de circa 1,4 faţă de capitalurile proprii (pe IFRS), iar capitalurile proprii ale BCR la jumătatea anului erau de circa 1,7 mld. euro, ar rezulta o valoare a BCR de circa 3,57 mld. euro, dublă faţă de evaluarea pusă pe masa SIF-urilor. Salariaţii primesc doar cash pentru acţiunile lor.

Acesta este principalul motiv pentru care SIF Moldova nu a semnat deocamdată acordul cu Erste pe care l-au semnat celelalte patru SIF-uri, potrivit unor surse din piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO