Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au fost din nou vedete pe Bursa

03.11.2006, 17:31 22

Sedinta de ieri de la Bursa a adus din nou o lichiditate foarte ridicata pe piata, in care SIF-urile au jucat rolurile principale. Interesul ridicat pentru actiunile societatilor de investitii financiare s-a mentinut in piata, fiind determinat in primul rand de oferta peste asteptari pe care Erste a facut-o salariatilor BCR, spun brokerii.
"SIF-urile se afla in acest moment intr-o pozitie de negociere cu Erste mai buna decat inainte, prin faptul ca investitorii se asteptau ca Erste sa inainteze o oferta mai putin atractiva salariatilor BCR pentru pachetul pe care acestia il detin. Astfel, piata estimeaza ca SIF-urile vor obtine un pret mult mai bun decat le-a fost oferit acestora", considera Adrian Barbu, trader la societatea de brokeraj BCR Securities.
Brokerii sunt de parere ca decizia de listare a Erste la Bursa de Valori Bucuresti arata faptul ca reprezentantii bancii austriece ar putea sa faca SIF-urilor o oferta de conversie cu actiuni BCR.
"Este foarte posibil ca Erste sa le ofere SIF-urilor un schimb de actiuni Erste pentru actiuni BCR, fapt ce reprezinta un factor pozitiv. Cred ca aceasta varianta este mult mai buna decat vanzarea efectiva a pachetelor de catre SIF-uri in masura in care acestea nu ar putea gasi in timp util variante de plasare a unor disponibilitati atat de mari pe piata de capital", este de parere Adrian Barbu.
"Din aceeasi perspectiva, este pozitiva si stirea legata de consortiul din care fac parte si cateva SIF-uri pentru preluarea pachetul majoritar al Antibiotice Iasi, pentru ca in masura in care SIF-urile ar vinde actiuni direct bancii austriece, o parte din acea suma ar putea fi plasata in aceste titluri", a continuat el.
Dupa avansul de 6% pe care SIF-urile l-au luat ieri, azi acestea au mai adaugat in medie peste 1%, ducand indicele BET-FI la un nou maxim istoric, depasind 60.000 de puncte.
SIF-urile au fost cele mai tranzactionate, acestea contribuind cu circa 73% la rulajul de peste 21 mil. euro al pietei.
Indicele BET a coborat cu 0,7%, pe seama evolutiei nefavorabile a titlurilor Bancii Transilvania si Rompetrol Rafinare, care au pierdut 2,7%, respectiv 2,4%. Actiunile Petrom si cele ale BRD au inregistrat cresteri usoare, de pana la 1%.
Un avans insemnat l-au consemnat titlurile Silcotub Zalau, care au sarit aproape cu maximul permis pe parcursul unei sedinte.

Actiunile SIF Transilvania au castigat 0,7% pe fondul unor tranzactii foarte ridicate, de peste 2,4 mil. euro (8,5 mil. lei). "Cred ca o stire si mai importanta ar fi fost aceea a modificarii legii 31, care ar da dreptul SIF-urilor de a convoca AGA cu 25% din actionari, fapt ce le-ar putea permite efectuarea unei majorari de capital prin distribuirea de actiuni gratuite. Din pacate, aceasta lege a fost retrimisa la comisii pana pe data de 14 noiembrie", precizeaza Adrian Barbu, trader la societatea de brokeraj BCR Securities. Pe parcursul sedintei, titlurile SIF Transilvania au urcat pana la un prag maxim de 2,81 lei/actiune, pentru ca inchiderea sa aiba loc la un curs de 2,73 lei/actiune.

Titlurile Bancii Transilvania au pierdut ieri 2,7%, tranzactiile cu aceste actiuni insumand circa 1,78 milioane de euro (6,2 milioane de lei). "Cred ca unii investitori au preferat sa-si reduca detinerile la Banca Transilvania pentru a cumpara actiuni SIF. Nu cred ca merita sa scada atat de mult, pentru ca nici rezultatele raportate nu au fost dezamagitoare. Faptul ca si-au consolidat pozitia pe piata bancara, castigand 0,35% la cota de piata si au obtinut un profit destul de bun sunt aspecte pozitive, cu toate ca unii investitori se asteptau la mai mult", considera Adrian Barbu. La finalul sedintei, titlurile Bancii Transilvania erau cotate la 1,08 lei/actiune.

Actiunile societatii de intermediere financiara Broker Cluj au castigat ieri 2,6%, continuand evolutia buna din ultima perioada. Astfel, in numai cateva sedinte cursul acestor titluri s-a apreciat cu aproape 10%. "Cred ca actiunile Broker Cluj au intrat in atentia investitorilor ca urmare a indicatorilor analizei fundamentale mai buni decat ai celorlalti emitenti din domeniul financiar. Aceste titluri au recuperat acum, pentru ca rezultatele raportate de aceasta la noua luni au fost mai bune decat cele la jumatatea anului", spune Adrian Barbu. Ultima tranzactie cu titlurile Broker Cluj s-a perfectat la un pret de 1,61 lei/actiune, dupa ce cursul se apreciase cu peste 6% pe parcursul sedintei.

Titlurile Armax Gaz Medias au facut obiectul unor tranzactii ridicate, prin care s-au transferat peste 0,3 milioane de actiuni, reprezentand circa 1,2% din capitalul social al companiei. Pe fondul acestor tranzactii, in valoare de 0,21 milioane de euro (0,76 milioane de lei), cursul s-a apreciat cu 25%, maximul de cotare permis pe parcursul unei sedinte. "Este posibil ca rezultatele bune inregistrate de societate, precum si stirea legata de majorarea de capital sa fi determinat interesul ridicat pentru aceste actiuni", precizeaza Adrian Barbu. Ultimul pret la care actiunile Armax Gaz Medias s-au tranzactionat a fost de 2,55 lei/actiune, maximul atins pe parcursul acestui an.

Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au sarit ieri cu peste 11%, pe un rulaj nu foarte ridicat, de 46.700 de euro (0,16 milioane de lei). Cresterea de ieri vine dupa ce de curand actiunile se apreciasera de circa 2 ori intr-o saptamana. Analistii din piata spun ca ascensiunea puternica inregistrata de titlurile Argus in ultima perioada ar putea fi ca urmare a asteptarilor pozitive legate de rezultatele la noua luni ale companiei. Conducerea companiei a declarat de curand ca ultimul trimestru ar putea aduce o imbunatatire a rezultatelor, pe fondul cererii in crestere determinate de productia de biodiesel si costul mai scazut cu materiile prime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO