Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au tras dupa ele toata piata

19.10.2005, 22:11 12

Cresterile puternice inregistrate de actiunile SIF au tras toata piata in sus, indicele de referinta BET urcand ieri cu 2,2%.

Interesul ridicat al investitorilor pentru titlurile SIF a determinat ca valoarea totala a tranzactiilor derulate ieri la Bursa sa urce pana la 55,6 milioane de lei (peste 15 milioane de euro), peste media acestui an.

Alaturi de aprecierile inregistrate de SIF-uri, au mai luat avansuri importante si actiunile unora dintre celelalte companii mari de la Bursa, precum BRD, Banca Transilvania sau Rompetrol Rafinare, care au castigat cate 3%.

Actiunile Rompetrol Rafinare au reusit sa treaca din nou de pragul de 0,12 lei/actiune, urcand pana la 0,122 lei/actiune.

Inchiderea s-a facut la pretul maxim, apropiindu-se astfel inca o data de pretul de 0,125 lei/actiune, care reprezinta cel mai ridicat pret de inchidere stabilit de aceste titluri. Maximul istoric atins de Petromidia este de 0,129 lei/actiune.

Chiar daca pragul de 0,12 lei/actiune a constituit in trecut o bariera puternica in calea evolutiei acestor actiuni tot mai multi brokeri afirma ca pana la finalul acestui an, va reusi si Rompetrol Rafinare sa treaca de recordurile anterioare.

"In contextul acestui trend ascendent al pietei, si actiunile Rompetrol Rafinare vor depasi pana la finalul anului maximele anterioare", a comentat Octavian Dragolea, directorul general al societatii de brokeraj European Securities.

Tranzactiile derulate cu actiunile Rompetrol Rafinare au insumat 3,4 milioane de lei (0,9 milioane de euro).

Actiunile celeilalte companii petroliere de la Bursa, Petrom Bucuresti, au facut obiectul unor transferuri mai mari, de peste 7 milioane de lei (1,9 milioane de euro), in crestere fata de lichiditatea din sedintele anterioare.

Ordinele mari de cumparare, venite mai ales din partea investitorilor institutionali straini au dus pe plus si cursul actiunilor Petrom, in pofida trendului descendent pe care aceste titluri s-au aflat in ultimele luni. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a perfectat la 0,44 lei/actiune, in crestere cu 1,4%.

"Investitorii institutionali iau adesea in consideratie Petrom ca o potentiala investitie, acestia avand de regula o politica de investitii pe termen lung, interesul acestora putandu-se materializa intr-o sustinere a cursului pe nivele de pret in cazul unei caderi", a precizat Laurentiu Rosoiu, analist in cadrul societatii de brokeraj Active International.

Pe primele locuri in topul celor mai tranzactionate actiuni s-au situat si titlurile Bancii Transilvania, care au realizat un rulaj de 7,5 milioane de lei (peste 2 milioane de euro). Cursul actiunilor a urcat pana la un maxim de 1,4 lei/actiune, la acest nivel stabilindu-se si pretul de inchidere.

Pe maxim au inchis si actiunile BRD, in acest caz inchiderea facandu-se la 13,4 lei/actiune.

Cu aceste titluri s-au derulat tranzactii in valoare de 2,9 milioane de lei (0,8 milioane de euro).



Piata RASDAQ

Rulaje mici ieri pe Rasdaq, singurul emitent cu tranzactii in valoare totala de peste 100.000 de lei fiind producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti.

Cotatia titlurilor Biofarm s-a mentinut si pe parcursul sedintei de marti intre 0,46 lei/actiune si 0,47 lei/actiune, pretul de referinta stabilindu-se la un nivel de 0,4668 lei/actiune. Cele 70 de transferuri efectuate ieri cu actiunile producatorului de medicamente au avut o valoare totala de aproximativ 211.000 (58.400 de euro), cu mult sub media ultimei perioade.

Pe fondul unei lichiditati bune, o apreciere mai importanta au inregistrat actiunile societatii Iproeb Bistrita. In conditiile aparitiei pe piata a unor ordine mai importante la cumparare, pretul titlurilor Iproeb a urcat treptat pe parcursul sedintei de la 1,19 lei/actiune pana la un maxim zilnic de 1,24 lei/actiune. Valoarea totala a transferurilor efectuate ieri cu actiuni Iproeb a fost de aproximativ 40.200 de lei (11.100 de euro), ultimul pret de tranzactionare fiind de 1,24 lei/actiune, in crestere cu 3,33% fata de sedinta anterioara.

Producatorul de cabluri electrice a anuntat saptamana trecuta ca intentioneaza sa achizitioneze actiuni proprii de pe piata de capital, in limita a 10% din capitalul social subscris, pentru a le distribui salariatilor companiei. Capitalul social al Iproeb, in valoare totala de 10,9 milioane de lei, este extrem de dispersat, fiind 100% in posesia investitorilor minoritari cu detineri de sub 5% din actiuni.

La Categoria I, cel mai tranzactionat emitent a fost operatorul portuar Socep Constanta, cu un rulaj de peste 59.400 de lei (16.450 de euro). Pretul titlurilor Socep a oscilat pe parcursul sedintei intre 0,24 lei/actiune si 0,25 lei/actiune, incheind ziua la un nivel de 0,244 lei/actiune, in scadere cu 0,4% fata de prima sedinta a acestei saptamani.

Producatorul de materiale de constructii Elpreco Craiova s-a mentinut pe pozitia de cel mai lichid emitent listat la Categoria a II-a, valoarea totala a tranzactiilor realizate ieri fiind de peste 18.800 de lei (5.200 de euro). Pe parcursul sedintei cotatia titlurilor Elpreco si-a continuat evolutia in intervalul dintre 61 lei/actiune si 62 lei/actiune, ultimul pret de tranzactionare fiind egal cu nivelul maxim al zilei.

Tranzactii importante s-au realizate ieri si cu actiunile producatorului de materiale de constructii Ceramica Iasi, acestea realizand un rulaj zilnic de peste 31.100 de lei (8.600 de euro). Titlurile Ceramica s-au tranzactionat marti la un pret cuprins intre 3 lei/actiune si 3,1 lei/actiune, conditii in care pretul de referinta s-a stabilit la un nivel de 3,0568 lei/actiune, in scadere cu 0,5% fata de prima sedinta a acestei saptamani.

stelian.vezentan@zf.ro; catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO