Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au tras ieri bursa în jos. Vin corecţiile?

SIF-urile au tras ieri bursa în jos. Vin corecţiile?

Autor: Stefan Musgociu

16.02.2012, 00:05 1510

Bursa de la Bucureşti a scăzut şi marţi, cu 1,07% (indicele BET-C), pentru a doua zi consecutiv, decuplându-se de evoluţia pieţelor europene.

Rulajul a fost în creştere datorită unor tranzacţii cu aproape 2% din acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1).

Piaţa a crescut cu peste 1% în primele minute, însă doar într-o oră a pierdut câştigul fragil şi a revenit la nivelul de la finalul şedinţei precedente, deşi bursele vest-europene s-au menţinut pe verde. După ora 15:00, bursa a trecut pe roşu, cu scăderi mai vizibile pe acţiunile celor cinci SIF-uri, însă corecţiile acestor titluri au venit după creşterile accelerate din acest an.

Atenţia unora dintre investitori a fost axată şi pe acţiunile Transgaz (TGN) şi Azomureş (AZO), după ce companiile au anunţat rezultate financiare peste estimările pieţei. Titlurile celor două companii au încheiat ziua în urcare cu 2,27% şi, respectiv, 7,73% şi au fost printre puţinele din piaţă care au rămas pe verde.

"Cred că cei mai mulţi cumpărători au luat o mică pauză, poate pentru a aprofunda rezultatele financiare afişate de companii sau le aşteaptă pe cele care urmează a fi date publicităţii. Unde rezultatele sunt peste aşteptările analiştilor, cotaţiile au înregistrat creşteri substanţiale. Probabil că astfel de manifestări ocazionale se vor întâmpla şi în zilele următoare", a declarat directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scă­dere cu 1,09%, iar indicele BET-FI avea o pierdere de 1,78%, influenţat în principal de corecţiile de 1,43% - 3,37% înregistrate de acţiunile celor cinci SIF-uri. Indicele reflectă şi titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au scăzut cu 0,47%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 52,9 mil. lei (12,1 mil. euro), valoare cu 21% peste rulajul de marţi. Lichiditatea pieţei a fost asigurată în proporţie de 29% de patru deal-uri cu aproape 2% din acţiunile SIF Banat-Crişana, de 15,3 mil. lei. Tranzacţiile negociate au fost efectuate la acelaşi preţ, de 1,4 lei, cu 12,45% peste închiderea de marţi. Pe piaţa principală, cotaţia acestor acţiuni a coborât cu 3,37%, la 1,203 lei, pe un rulaj de aproape 2,2 mil. lei.

"Deal-urile plus creşterile înregistrate în zilele anterioare pe acţiunile SIF Banat-Crişana mă duc la ideea că ceva se va întâmpla acolo, poate o schimbare a Consiliului de Administraţie. Să nu uităm că «grupul Banca Transilvania» are o poziţie destul de importantă în acţionariatul SIF Banat-Crişana şi poate că şi-ar dori câteva poziţii în CA", a afirmat Murgoci.

El crede că în zilele următoare piaţa va continua să fie influenţată de rezultatele financiare raportate de companii pe 2011.

"Pe termen scurt, probabil până trec raportările financiare pe anul trecut, piaţa va avea un trend neutru, cu manifestări pe unii emitenţi cu raportări sub sau peste estimările analiştilor. Semnul mare de întrebare este ce se va întâmpla după AGA (de bilanţ la companiile listate, care majoritatea se derulează în aprilie - n.r.). Greu de spus. Depinde mult şi de situaţia de pe pieţele externe şi, mai ales, de raportările financiare de pe primul trimestru, care vor începe de la sfârşitul lunii aprilie", a mai spus Murgoci.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, pieţele de la Paris şi Frankfurt avansau cu până la 0,7%, iar bursa de la Londra era în stagnare. Totodată, majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est erau în creştere cu până la 1,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO