Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile, cele mai vanate ieri pe Bursa

20.06.2006, 20:32 15

Rezultatele bune raportate de SIF-uri la cinci luni, dar si preturile scazute la care titlurile SIF au ajuns dupa scaderile din ultima perioada au determinat o crestere a interesului investitorilor pentru acestea, SIF-urile dand si ieri tonul revenirilor din piata.
In aceste conditii, piata bursiera si-a continuat evolutia pozitiva de la finalul saptamanii trecute, semn ca unii investitori au intrat la cumparare.
"Scaderile au fost prea mari si nejustificate din punctul meu de vedere, astfel ca investitorii au intrat la cumparare. Probabil vom asista la o crestere si maine, urmand ca pana la finalul saptamanii sa putem asista la o stabilizare", crede Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
"De saptamana viitoare, investitorii care nu vor dori sa suprasubscrie in cadrul ofertei publice initiale a Transelectrica ar putea sa mai anime piata in aceste zile de vara care in general sunt destul de linistite", spune Ceuca.
Indicele BET a castigat aproape 1,5%, evolutie similara cu cea inregistrata pe celelalte piete din Europa Centrala si de Est.
"S-a vazut destul de clar si in aceasta sedinta ca piata romaneasca intra in evolutie cu cea din regiune, pe masura ce investitorii straini si fondurile regionale incep sa ia piata noastra in vizor si sa-si consolideze pozitia", a declarat Rares Nilas, directorul BT Securities.
"Pe termen scurt cred ca se vor anula din pierderile inregistrate in ultimele doua saptamani, dupa care piata se va stabiliza, cu posibile cresteri usoare. Scaderile din ultima perioada au fost prea drastice", spune Nilas.
SIF-urile au urcat cel mai mult dintre titlurile lichide, indicele BET-FI situandu-se cu 3,2% peste cotatia de la finalul saptamanii trecute. Cel mai mult au crescut actiunile SIF Moldova, care s-au apreciat cu 5,5%, pe un rulaj scazut de 1,2 mil. lei (0,33 mil. euro). Cele mai tranzactionate dintre SIF-uri au fost si de aceasta data titlurile SIF Oltenia cu peste 2 mil. lei (0,58 mil. euro).
Cele mai tranzactionate din piata au fost insa actiunile Zentiva (fosta Sicomed), cu un rulaj de peste 3 mil. lei (0,85 mil. euro), dar care nu a miscat pretul din piata.
Brokerii sunt de parere ca lichiditatea din piata nu va creste semnificativ in perioada urmatoare, nici listarea Transelectrica neavand potentialul de a urca volumul de tranzactii din piata, cel putin pe termen scurt.

Titlurile companiei farmaceutice Zentiva (fosta Sicomed) au inregistrat cel mai mare rulaj din piata, cu putin peste 3 milioane de lei (0,85 milioane de euro). Cu toate acestea tranzactiile au fost putine la numar. Pretul s-a mentinut in continuare la acelasi nivel din ultima luna, de 1,55 lei/actiune. In ultima perioada lichiditatea pe aceste actiuni a fost extrem de scazuta. "Exista prea multe incertitudini in cadrul acestei companii pentru a mai fi atractive pentru investitori. Din momentul in care actionarul principal a decis delistarea la un pret corect, nu cred ca cineva mai poate cere ceva de la aceasta societate", a declarat Rares Nilas.

Actiunile SIF Oltenia s-au apreciat cu peste 3% ieri, cresteri similare avand loc pe mai toate SIF-urile. "Cred ca SIF-urile sunt subevaluate, avand un potential de crestere ridicat. Pe piata futures cotatiile la majoritatea SIF-urilor sunt cu 300-400 de lei peste nivelul spot. S-ar putea ca investitorii sa intre la cumparare pe aceste titluri dupa subscrierea la Transelectrica", considera Adrian Ceuca. Actiunile SIF Oltenia au facut obiectul unor tranzactii in valoare de peste 2 milioane de lei (0,58 milioane de euro), restul SIF-urilor nedepasind 1,25 milioane de lei (0,35 milioane de euro). De la inceputul anului aceste titluri au pierdut aproape 22%.

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au castigat peste 2,7%, cu un rulaj in crestere fata de sedintele anterioare. "A fost prea abrupta scaderea pe titlurile Petromidia, acestea inregistrand o scadere mai mare chiar si decat a SIF-urilor. Pretul s-ar putea sa fi placut investitorilor straini. Ma astept ca la 6 luni compania sa inregistreze rezultate mai bune decat cele de pe primul trimestru al anului", spune Rares Nilas. Tranzactiile cu aceste actiuni s-au ridicat la 2 milioane de lei (0,56 milioane de euro). Ultima tranzactie cu titlurile Petromidia a avut loc la pretul de 0,706 lei/actiune, cotatie cu 35% sub nivelul de la inceputul anului curent.

Actiunile Biofarm si-au continuat ascensiunea usoara din ultimele sedinte, acestea adaugand aproape 0,5% ieri. Rulajul a fost unul mai ridicat decat de obicei, de 1,4 milioane de lei (0,39 milioane de euro). "Cred ca au loc niste miscari in cadrul actionariatului acestei societati care a avut ca efect cresterea rulajului in piata. S-a transferat un pachet mare de actiuni pe finalul sedintei", spune Adrian Ceuca. Actiunile Biofarm au inchis sedinta de luni la un pret de 0,446 lei/actiune. SIF Banat-Crisana a fost unul dintre cei mai activi investitori pe Biofarm, acesta raportand recent ca detine un pachet de peste 10% din actiunile companiei.

Actiunile SIF Muntenia au crescut ieri cu 2,3%, pe fondul unor tranzactii in valoare de 0,29 mil. euro (peste 1 mil. lei). Ultima tranzactie cu titluri SIF Muntenia s-a realizat ieri la pretul de 1,31 lei/actiune. SIF Muntenia a raportat ieri ca a participat cu 442.000 de euro (1,55 mil. lei) la majorarea de capital realizata de societatea Vulturul Comarnic. SIF Muntenia este unul din principalii investitori care au subscris in cadrul ofertei publice a Transelectrica, valoarea actiunilor subscrise ridicandu-se la 6 mil. euro. Actiunile subscrise reprezinta 1,7% din actiunile Transelectrica, dar SIF Muntenia va primi probabil mai putine actiuni, oferta fiind deja suprasubscrisa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO