Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile isi trag sufletul, iar unii investitori isi marcheaza profitul

06.11.2006, 16:40 18

Bursa a inchis saptamana cu aceeasi nota de optimism la nivelul SIF-urilor, indicele BET-FI atingand un nou nivel record, pe o lichiditate in scadere.
Brokerii spun ca la cumparare au intrat invesitori tot pe seama stirii legate de oferta facuta de Erste salariatilor BCR, care ar putea fi urmata de inceperea negocierilor pentru pachetele detinute de SIF-uri la cea mai mare banca de pe piata romaneasca.
"Nu a mai fost acelasi entuziasm din sedintele precedente, existand destui investitori care si-au marcat profitul. Vineri a fost mai mult o prelungire a stirii legate de oferta pe care Erste a facut-o salariatilor. Cumparatorii in general au intrat in piata pe seama acestei stiri", spune Nicu Grigoras, broker in cadrul societatii de brokeraj Intercapital Invest.
"Cred ca in zilele urmatoare va avea loc o reasezare a preturilor dupa cresterile din zilele trecute de tranzactionare. Saptamana aceasta am putea avea cateva sedinte in care piata sa deschida pe minus, dar sa-si revina treptat pana la sfarsit. SIF-urile ar trebui sa atinga noi maxime in perioada urmatoare daca nu apar stiri negative de natura sa afecteze evolutia acestora", este de parere Nicu Grigoras.
SIF-urile s-au aflat din nou in prim-planul investitorilor, acestea ocupand practic primele pozitii ale tabloului celor mai tranzactionate titluri din piata, in frunte aflandu-se actiunile SIF Moldova, cu un rulaj de 2,6 mil. euro (9,1 mil. lei). Indicele BET-FI a urcat cu aproape 1%, sarind de 61.300 de puncte.
Celelalte titluri lichide au fost destul de putin tranzactionate, indicele BET pierzand 0,6%. Principalele titluri listate s-au aflat pe o usoara corectie, actiunile Bancii Transilvania, BRD, precum si cele din sectorul petrolier, Petrom si Rompetrol Rafinare, inregistrand fiecare scaderi de pana la 1%.
Titlurile Transelectrica au pierdut 1,5%, pe un rulaj scazut, de 0,32 mil. euro (1,2 mil. lei). Bursa ar putea intra pe o corectie mai sanatoasa in momentul in care stirile importante se vor concretiza si vor fi incorporate in intregime la nivelul preturilor din piata, sunt de parere unii brokeri.
"Este inca prea devreme pentru corectii serioase. Acestea isi vor face aparitia dupa ce toate stirile pozitive care sunt asteptate se vor concretiza, ca de exemplu cea legata de o eventuala oferta din partea Erste pentru pachetele detinute de SIF-uri la BCR", spune Nicu Grigoras.

Actiunile SIF Banat-Crisana au castigat vineri peste 2%, cel mai mare avans luat de SIF-uri la sfarsitul saptamanii trecute. Valoare tranzactiilor derulate cu aceste titluri s-a ridicat la 0,92 milioane de euro (3,2 milioane de lei). Si celelalte SIF-uri au inregistrat cresteri, insa ceva mai moderate, titlurile SIF Oltenia fiind singurele care au inchis la acelasi nivel din sedinta precedenta. De la inceputul anului, aceste actiuni s-au apreciat cu peste 20%. Pe parcursul sedintei, titlurile SIF Banat-Crisana au fost tranzactionate la un minim de 2,86 lei/actiune si au urcat pana la un prag maxim de 2,97 lei/actiune, aproape de nivelul de inchidere, de 2,96 lei/actiune.

Titlurile Compa Sibiu au inregistrat o crestere de peste 3%, pe un rulaj ridicat, de 0,77 mil. euro (2,7 mil. lei). Titlurile producatorului de piese auto au inregistrat in ultima saptamana rulaje record pentru acest an. "Cu toate ca nu au avut rezultate financiare foarte bune, faptul ca societatea este controlata de salariati face acest emitent foarte atractiv pentru investitori, mai ales cei de portofoliu precum fondurile. Probabil cel care a acumulat in ultima perioada actiuni Compa a fost tot un investitor institutional", considera Nicu Grigoras, broker in cadrul societatii de brokeraj Intercapital Invest. Actiunile Compa Sibiu au inchis vineri la un curs de 1,3 lei/actiune.

Actiunile producatorului de lacuri si vopsele Policolor Bucuresti s-au apreciat cu 3,8%, pe un rulaj destul de scazut insa, de circa 16.000 de euro (57.800 de lei). Aprecierea de vineri urmeaza evolutia pozitiva din ultima perioada, acestea castigand peste 25% in cateva saptamani. "Faptul ca unul din actionari isi consolideaza pozitia in cadrul societatii reprezinta un semnal pozitiv pentru minoritari, fiind de asteptat o apreciere a cotatiei", spune Nicu Grigoras. Actiunile Policolor Bucuresti au atins pe parcursul sedintei un minim de 2,05 lei/actiune, inchiderea avand loc pe maxim, la pretul de 2,2 lei/actiune, curs cu circa 52% peste nivelul de la inceputul acestui an.

Titlurile Armax Gaz Medias au facut obiectul unor tranzactii ridicate, prin care s-au transferat peste 0,35 milioane de actiuni, reprezentand 1,4% din capitalul social al companiei. Valoarea acestor tranzactii s-a ridicat la aproape 0,3 milioane de euro (1 milion de lei). "Este de remarcat faptul ca pachetul mare de actiuni s-a trasferat la un pret mult mai mic fata de cel de inchidere din sedinta de vineri. Este posibil ca in urmatoarea perioada sa avem un nou actionar la Armax", precizeaza Nicu Grigoras. Pe fondul interesului ridicat pentru aceste titluri, cursul a sarit cu aproape 13% vineri. Ultima tranzactie cu titurile Armax Gaz Medias s-a perfectat la un pret de 2,88 lei/actiune.

Actiunile companiei specializate in constructia si reparatia de elicoptere IAR Brasov au inregistrat o crestere de 3,5%, pe fondul unui rulaj de circa 26.000 euro (93.000 lei). "Acumularea de pachete la IAR Brasov s-a facut in jurul pretului de 2 lei/actiune, iar cresterea a fost abrupta. In aceste conditii este de asteptat ca pe termen scurt sa apara si niste marcari de profit, dar care nu trebuie sa duca neaparat la corectii daca cererea se mentine la un nivel ridicat. Se recomanda prudenta la cumparare, cu toate ca din punctul de vedere al analizei tehnice s-a dat semnalul de trend crescator", spune Nicu Grigoras. La inchidere, actiunile IAR Brasov au fost cotate la pretul de 9 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO