Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile si-au asigurat dividendele de la BCR, indiferent de participatia pe care o vor detine

SIF-urile si-au asigurat dividendele de la BCR, indiferent de participatia pe care o vor detine
15.12.2009, 23:15 28

Cele cinci societati de investitii financiare (SIF-uri), carecontroleaza 30% din capitalul social al BCR, au primit garantia caactionarii minoritari, indiferent de participatia detinuta, vor firecompensati cu dividende, in schimbul acordului de a amanalistarea bancii pana in 2011.

In aceasta toamna, conducatorii SIF-urilor au semnat un actaditional la contractul de privatizare a BCR incheiat cu ErsteBank, prin care sunt de acord cu amanarea listarii bancii cu doiani, pana la imbunatatirea situatiei pe pietele de capital.Potrivit contractului de privatizare semnat in 2005, listarea BCRla Bursa de Valori Bucuresti trebuia sa aiba loc anul acesta.

"Una dintre clauzele actului aditional face referire la dreptulactionarilor, indiferent de cota detinuta, de a fi recompensati cudividende. Astfel, actionarul majoritar nu poate lua o decizie de anu acorda dividende actionarilor minoritari", a spus Costel Ceocea,presedintele si directorul general al SIF Moldova (SIF2). SIFMoldova detine o participatie de 6% la BCR.

Potrivit contractului de privatizare, incalcarea angajamentelorasumate de Erste Bank in ceea ce priveste obligatia de a listaactiunile BCR va repune automat in vigoare prevederea statutaraprivind adoptarea deciziilor importante din Adunarea Generala aActionarilor cu o majoritate de cel putin 75% din voturi. Clauzaprivind listarea a fost solicitata de cele cinci SIF-uri. Cererea aavut in vedere o compensare in schimbul renuntarii la pragul de 75%pentru adoptarea deciziilor importante in AGA.

Grupul austriac Erste a interpus in relatia sa de actionarmajoritar al BCR doua vehicule cu statut juridic de SRL infiintaterecent in Austria, EGB Ceps Beteilungen GmbH si EGB Ceps HoldingGmbH, acesta din urma fiind in prezent detinatorul legal alpachetului de 69,3% din actiunile BCR.

"In prezent purtam discutii, suntem intr-o faza finala si speramca pana la finele lunii sa semnam un document care sa consfinteascaangajamentul ca noul actionar preia responsabilitatile pe careErste si le-a asumat fata de SIF-uri in calitate de de actionarmajoritar", a explicat Ceocea.

BCR este una dintre cele mai valoroase participatii dinportofoliul SIF-urilor, anul acesta cele cinci societati incasandcumulat peste 240 mil. lei sub forma de dividende de la BCR.Participatiile detinute de SIF-uri la banci sunt printreprincipalii furnizori de lichiditati ai acestora. Rezultatelefinanciare raportate de BCR si BRD, cele mai importante detineribancare ale SIF-urilor, au inregistrat scaderi anul acesta, astfelca si dividendele cuvenite SIF-urilor vor fi sub nivelul celorincasate din rezultatul pe 2008.

Mai mult de munca pentru SIF-uri

"Dividendele de la BCR si BRD reprezinta principala noastrasursa de lichiditate. Cum dividendele bancare din exercitiulfianciar 2009 vor fi mult sub cele incasate din activitatea din2008, va trebui sa adoptam alte strategii generatoare delichiditati. Mai mult, nu cred ca vor mai avea loc tranzactii deamploare prin care sa obtinem venituri", a completat Ceocea.

Alaturi de participatia de 6% la BCR, SIF Moldova mai detine unpachet de 4,8% la BRD, expunerea pe sectorul bancar urcand insapana la 64% din activele nete de 1,1 mld. lei (260 mil. euro),potrivit informatiilor disponibile la finele lunii septembrie. Inaceasta vara, SIF Moldova si-a marcat exitul din Bancpost, incasandpeste 12 mil. euro. in schimbul unei participatii de 3,48%.

"In lipsa unor tranzactii mari, anul viitor va trebui sa crestemvolumul operatiunilor proprii in piata. Pentru a face rost delichiditati, va trebui sa facem mai multe tranzactii de tipspeculativ", a continuat seful SIF2.

Pentru anul viitor, conducerea SIF2 are in vedere pregatireaportofoliului pentru revenirea pe crestere a economiei.

"Vom continua sa ne restructuram portofoliul, acordand mai multaatentie serviciilor, productiei de medicamente, precum si energieineconventionale, sectoare care au un potential de crestere atuncicand economia isi va reveni", a mai spus Ceocea. El estimeazapentru anul viitor o crestere a economiei de 1,2-2%.

Anul 2009 a fost unul dintre cei mai buni pentru SIF Moldova.Societatea si-a depasit previziunile bugetare initiale inca dinprimele noua luni ale anului, raportand un profit net de 106,9 mil.lei (25 mil. euro), in conditiile in care pentru intreg anul abugetat un castig net de 50,1 mil. lei.

"Suntem dependenti de rezultatele financiare ale bancilor,principalii furnizori de lichiditati. Daca in 2009 ne-am depasitsubstantial profitul bugetat, nu cred ca anul viitor ne mai putemastepta la cresteri", a conchis Ceocea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels