Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile si RASDAQ-ul au ajutat fondurile de actiuni sa bata BET-ul in ultimul an

SIF-urile si RASDAQ-ul au ajutat fondurile de actiuni sa bata BET-ul in ultimul an

Click pentru imaginea marita

14.09.2007, 17:16 20

Cele mai performante trei fonduri de actiuni, Active Dinamic, Omninvest si KD Maximus, au inregistrat in aceasta perioada cresteri ale unitatilor de fond de peste 63%, adica aproape dublu fata de castigul oferit de un portofoliu alcatuit pe baza indicelui BET, potrivit datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC). Alte patru fonduri au batut BET-ul, cu randamente cuprinse intre 44% si 58%, in timp ce, dintre fondurile diversificate, doar Fortuna Clasic a depasit BET-ul, cu o crestere de 41,7%.
Primele patru fonduri au depasit in ultimele 12 luni si indicele BET-C, care urmareste toate actiunile listate la Bursa, care a inregistrat in aceasta perioada o crestere de 54,3%. Performantele acestor fonduri se explica prin faptul ca la majoritatea SIF-urilor detin in continuare o pondere importanta din portofoliu, dar si prin strategia administratorilor de diversificare a portofoliilor printr-o expunere mai mare pe piata RASDAQ. SIF-urile au castigat in medie 82,6% in ultimul an, in timp ce indicele RASDAQ-C al bursei RASDAQ a crescut cu circa 175%.
Fondurile de actiuni cu randamentele cele mai mari nu sunt neaparat si cele mai riscante, potrivit statisticilor UNOPC. Astfel, KD Maximus, care a obtinut in ultimul an un randament de 63,1%, are o valoare la risc (VaR - Value at Risk) de 27,5%, in timp ce fondul Premio, cu un randament la 12 luni de 29,2% are un VaR de 40,3%, potrivit datelor UNOPC.
Indicatorul VaR, care arata riscurile asociate investitiei intr-un fond mutual, a fost introdus de UNOPC in luna august. VaR reprezinta pierderea maxima pe care o poate inregistra un investitor care isi plaseaza banii intr-un fond mutual intr-un an, cu o probabilitate de 95%. Cu alte cuvinte, un investitor care investeste 1.000 de lei intr-un fond cu VaR de 20% poate pierde maximum 200 de lei intr-un an, probabilitatea ca pierderea sa sa fie mai mare fiind de 5%.
De regula, fondurile de actiuni au un VaR mai mare decat fondurile diversificate, din cauza expunerii mai ridicate pe piata de capital, indicatorul fiind calculat pe baza volatilitatii anuale a unitatii de fond, care este determinata la randul ei de oscilatiile de pe Bursa. Apetitul pentru risc al investitorilor locali este insa ridicat, acestia urmarind mai mult randamentele oferite de fondurile mutuale. Din acest motiv, corectiile inregistrate la Bursa de Valori incepand cu finele lunii iulie nu i-au speriat pe investitorii in fonduri mutuale, care au continuat sa plaseze sume importante, in special in fondurile de actiuni.
Fondurile de actiuni au atras 26,4 mil. lei (8 mil. euro), iar cele diversificate 10,3 mil. lei (3,1 mil. euro), din totalul de 38,2 mil. lei (11,5 mil. euro) reprezentand investitiile nete in fonduri mutuale in luna august.
Activele nete totale ale fondurilor mutuale au crescut in august cu 6,7%, la 854 mil. lei (260 mil. euro). Primele doua pozitii in topul administratorilor de fonduri raman neschimbate, BT Asset Management si Raiffeisen Asset Management detinand fiecare cote de piata de peste 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO