Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile, sub amenintarea Curtii de Conturi

10.02.2003, 00:00 15

Actiunile societatilor de investitii financiare au continuat sa scada si in ultima sedinta bursiera a saptamanii trecute. In ultimele patru saptamani, indicele BET-FI, care sintetizeaza evolutia actiunilor SIF a pierdut aproape 20%, ajungand vineri la 5.660 de puncte. Brokerii spuneau ca trecerea datelor de referinta pentru alocarea dividendelor din profitul anului trecut la unele din SIF nu justifca o asemenea scadere.
Asociatia Investitorilor la Societatile de Investitii Financiare, prin vocea lui Catalin Chelu, unul din marii investitori la Bursa a cerut conducerii SIF sa-si prezinte pozitia privind acuzatiile aduse de Curtea de Conturi. Aparitia unor nereguli la societatile de investitii financiare, considera investitorii, ar putea provoca actionarilor pierderi importante.
Doua dintre societatile de investitii financiare, SIF Moldova si SIF Banat-Crisana au contestat public vineri controlul asupra activitatii lor declansat Curtii de Conturi in luna noiembrie a anului trecut. SIF Moldova considera ca o serie de documente soclicitate de oficialii Curtii de Conturi reprezinta "o extensie nemotivata a obiectului de control". SIF Banat-Crisana are o pozitie si mai transanta: controlul la societatile de investitii financiare nu intra in competentele Curtii de Conturi. Potrivit legii Curtea de Conturi exercita contolul doar asupra modului de utilizare a fondurilor publice, mai precis acelea ale bugetelor centrale si locale.
Presedintele Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna este insa de o alta parere. "Noi consideram ca societatile de investitii financiare administreaza fonduri publice," a declarat vineri Saguna pentru Ziarul Financiar, refuzand insa sa dea mai multe detalii despre aceasta afirmatie.
Unul dintre obiectele controlului Curtii de Conturi il reprezinta diferentele dintre capitalul social al SIF si partimoniul acestora. Patrimoniul, care era inca de la infiintare mai mare fata de capitalul social, a fost preluat de la fostele Fonduri ale Proprorietatii Private, in timp ce capitalul social a fost constituit pe baza actiunilor subscrise in cadrul programului de privatizare in masa.
Unii dintre brokeri se tem ca printre solutiile care ar putea fi propuse de Curtea de Conturi s-ar putea numara preluarea diferentei de catre stat sau distribuirea de actiuni gratuite. Presedintele Curtii de Conturi nu a negat posibilitatea ca o parte a patrimonilui SIF sa fie preluata de stat. "Nu stiu daca este posibil. Cand vom finaliza controlul vom face si propuneri," a declarat Saguna.
Curtea de Conturi urmeaza prezinte in Parlament concluziile controlului si sa faca propuneri privind modalitatea de rezolvare a problemelor constatate, inclusiv propuneri privind viitoare lege a societatilor de investitii financiare.
SIF Moldova a pierdut 600 de lei fata de pretul de la data de referinta, ajungand vineri la 2.150 lei/actiune, cu 4,4% mai putin fata de ziua anterioara. Valoarea dividendului brut ce va fi distribuit de aceasta este mai mica fata de scaderea pretului: 430 lei/actiune. Pe parcursul sedintei, actiunile societatii de investitii financiare au coborat chiar pana la 2.100 lei/actiune. SIF Moldova a fost prima societate de investitii financiare care si-a precizat pozitia fata de contolul Cutii de Conturi, actiunile sale fiind vineri printre cele mai tranzactionate de la Bursa, cu o valoare a tranzactiilor de 3,2 miliarde de lei.
SIF Transilvania a fost singura societate de investitii financiare ale carei actiuni au fost tranzactionate vineri si nu au consemnat o scadere fata de ziua anterioara. Motivatia pare a fi apropierea datei de referinta. Pentru a beneficia de dividend, investitorii pot cumpara actiuni ale societatii de investitii financiare pana pe 13 februarie.
Actiunile SIF Muntenia au fost suspendate de la tranzactionare dupa ce societatea a anuntat convocarea Adunarii Generale a Actionarilor pe data de 28 martie. La AGA vor participa si vor beneficia de dividend actionarii inregistrati la data de 20 februarie, adica cei care vor cumpara actiuni SIF pana pe 17 februarie.
In rest, Bursa a continuat tendinta de scadere usoara. Cei doi indici ai societatilor comerciale listate, BET si BET-C au coborat cu 0,2%. Actiunile Petrom au fost din nou cele mai tranzactionate de pe piata, insa lichiditatea a scazut fata de sedinta anterioara. Cotatiile au evoluat ascendent, ajungand la finalul sedintei la 1.230 lei/actiune, care a fost si pretul de inchidere, cu 1,7% mai mare fata de cotatia de referinta. Valoarea actiunilor Petrom transferate ieri a fost de 6,7 miliarde de lei.
Actiunile producatorului de aluminiu primar Alro Slatina au fost reintroduse la tranzactionare dupa operarea majorarii de capital prin aporturi de numerar ale actionarilor. Actionarii care au subscris au platit 7.653 de lei pentru o actiune, din care valoarea nominala reprezinta 5.000 de lei, diferenta fiind reprezentata de prima de emisiune. In octombie 2002, data de referinta pentru dreptul de participare la majorarea de capuital social a determinat o crestere accelerata a pretului actiunilor Alro, pana la 27.000 lei/actiune. O parte a celor care au intrat in posesia noilor actiuni s-au grabit vineri sa le vanda. Pretul actiunilor Alro a pierdut 9,4% fata de valoarea anterioara, ajungand la 14.500 lei/actiune.
Actiuni in valoare de 3,5 miliarde de lei ale fabricantului de sticla plata Geromed Medias au fost transferate vineri pe piata RASDAQ in cadrul unei singure operatiuni. Titlurile, cu valoarea nominala de 1.000 de lei au fost transferate la pretul de 4.800 lei/actiune. Pachetul reprezinta 3% din capitalul social al companiei.
Pretul tranzactiei de vineri a fost cu 12% mai mic fata de valoarea inregistrata anterior. Geromed are un capital social de 24 miliarde de lei, iar principalii actionari inainte de aceasta tranzactie erau APAPS, cu un pachet de 13,3% din actiuni si Gema Romtrans SRL, cu 12,7%. In primavara anului trecut, Gema Romtrans a vandut pe piata pachete reprezentand aproape 15% din capitalul social al Geromed.
In primele sase luni ale anului trecut, Geromed a obtiunut un profit net de 36 miliarde de lei, in conditiile unei cifre de afaceri de 196 miliarde de lei. Compania este listata la categoria a II-a a pietei RASDAQ.
Stirom Bucuresti, o alta companie care activeaza in industria sticlei a pierdut la finalul saptamanii trecute 2% fata de pretul mediu anterior.Cotatiile au coborat pe parcursul zilei pana la 38.000 lei/actiune, in timp ce maximul zilei a fost de 40.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu titlurile Stirom a fost de 300 milioane de lei.
Actiunile santierului naval Severnav Mehedinti, listate la categoria I au urcat vineri cu 1,8% fata de cotatia medie anterioara. Cele patru transferuri, in valoare de 110 milioane de lei s-au derulat la preturi cuprinse intre 29.000 si 30.000 lei/actiune.
Producatorul de bere Brau Union Romania a coborat cu 0,4% fata de cotatia de referinta. Actiunile s-au transferat la preturi cuprinse intre 31.000 si 31.500 lei/actiune, iar ultimul transfer s-a realizat la pretul maxim al zilei. Valoarea operatiunilor cu titluri Brau Union a fost de 221 milioane de lei.
Actiunile fabricantului de produse lactate Napolact Cluj au urcat vineri pana la 36.000 lei/actiune, maximul ultimelor patru luni de tranzactionare. Pretul mediu a urcat cu 1,2% fata de valoarea din ziua precedenta. Lichiditatea actiunilor Napolact este in crestere. In cele opt tranzactii de vineri s-au transferat titluri in valoare de 70 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO