Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile testeaza din nou maximele

14.11.2005, 17:56 11

Actiunile SIF s-au apropiat de maximele istorice atinse la finalul lunii trecute, SIF Oltenia reusind chiar sa reatinga recordul de 2,25 lei/actiune. Evolutia de vineri a SIF-urilor s-a inscris in tendinta consemnata pe piata pe parcursul saptamanii trecute, de crestere usoara pe o lichiditate mai redusa.

Cu exceptia SIF Transilvania, care a stagnat la nivelul pretului de inchidere de joi, restul SIF-urilor au inregistrat cresteri de peste 1% in ultima sedinta a saptamanii trecute.

Evolutia SIF-urilor a ajutat si Bursa per ansamblu care a crescut cu 1% pe fondul unor tranzactii de 27,7 milioane de lei (7,6 milioane de euro), in usoara crestere fata de sedinta precedenta. Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale SIF Moldova, cu un rulaj de aproape 4,9 milioane de lei (1,3 milioane de euro).

Unii brokeri considera ca Bursa va incepe pe crestere aceasta saptamana, o eventuala corectie putand aparea spre finalul saptamanii.

"Eu cred ca Bursa va creste in prima parte a saptamanii, urmand ca pe finalul acesteia sa apara si o oarecare corectie. Oricum, la finalul anului cred ca preturile vor fi superioare celor de acum, totul depinzand insa de forma finala a Codului fiscal privind impozitul pe castiguri de capital si de rezultatul final al privatizarii BCR, acesta din urma cu influenta asupra SIF-urilor", considera Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj SSIF Orizont Vest.

"Ce s-a intamplat in acest an pe piata, inclusiv in ultimele luni, a fost atipic fata de evolutia Bursei romanesti in anii anteriori. Au intrat fonduri straine puternice si se joaca la alt nivel, se joaca altfel si trebuie sa fii foarte atent la toti factorii care pot influenta cursul unei actiuni. Asta mai ales daca te intereseaza castigurile pe termen scurt si mediu. Pentru cei care fac tranzactii pe termen lung, este ceva mai usor in conditiile in care in acest caz toata lumea e de acord ca piata va creste", a mai adaugat Rusu.

Si alti brokeri spun ca piata va inregistra o crestere usoara pe parcursul acestei saptamani, impulsionata mai ales de evolutia SIF-urilor. "Probabil vom asista la o crestere usoara a pietei. Cred ca SIF-urile vor mai continua sa creasca si vor reusi sa-si depaseasca pe termen scurt maximele istorice atinse la finalul lui octombrie, in conditiile in care se speculeaza puternic pe aceste titluri datorita chestiunii cu privatizarea BCR. Dintre celelalte companii mari de pe piata, cred ca bancile vor mai creste, in timp ce in cazul companiilor petroliere vom asista la o stagnare", considera Octavian Dragolea, directorul general al societatii de brokeraj European Securities.

Actiunile BRD au castigat vineri 2,3%, urcand pana la 13,4 lei/actiune. BRD va prezenta astazi rezultatele financiare pe primele noua luni ale anului. Lichiditatea acestor titluri nu a fost vineri ridicata, cu actiunile BRD derulandu-se tranzactii de doar 0,8 milioane de lei (0,2 milioane de euro).

Vineri s-a realizat si o tranzactie speciala cu actiunile Bancii Transilvania, acea operatiune insumand 0,39 milioane de lei (0,1 milioane de euro). Transferul s-a derulat la un pret de 1,14 lei/actiune, egal cu pretul minim la care actiunile au fost tranzactionate in piata. La inchidere, actiunile bancii au fost cotate la 1,16 lei/actiune, in crestere cu 1,8%.



Piata RASDAQ

Pe fondul unei lichiditati in scadere, rulajul pietei fiind de 1,86 milioane de lei (514.000 de euro), ultima sedinta de pe Rasdaq a saptamanii trecute a adus noi cresteri pe principalii emitenti.

Cel mai tranzactionat emitent continua sa fie societatea Biofarm Bucuresti, valoarea totala a transferurilor efectuate vineri cu titlurile producatorului de medicamente ajungand la aproape 934.000 de lei (257.500 de euro).

Pe parcursul sedintei cotatia titlurilor Biofarm a oscilat intre 0,52 lei/actiune si 0,54 lei/actiune, conditii in care pretul de referinta s-a stabilit la un nivel de 0,5356 lei/actiune, in crestere cu 2,56% fata de sedinta precedenta.

La Categoria I cele mai multe tranzactii s-au realizat cu actiunile operatorului portuar Socep Constanta, valoarea totala a acestora fiind de aproape 180.000 de lei (49.600 de euro). Presiunea la cumparare si lipsa din piata a ordinelor de vanzare au facut ca pretul titlurilor Socep sa creasca treptat pe parcursul ultimei sedinte de saptamana trecuta de la 0,26 lei/actiune pana la 0,271 lei/actiune. Ultima tranzactie de vineri cu titlurile operatorului portuar din Constanta s-a realizat la un pret egal cu maximul zilei si cu 4,23% mai mare decat in sedinta precedenta.

Atat Socep, cat si Biofarm vor fi suspendate de la tranzactionare incepand cu sedinta de maine in vederea listarii acestor emitenti la Bursa de Valori Bucuresti. Conform unui comunicat emis de Rasdaq, Biofarm se va tranzactiona pe BVB incepand cu 22 noiembrie, iar Socep incepand cu 18 noiembrie.

Pe fondul raportarii unor rezultate financiare pozitive si in conditiile unui rulaj de numai 9.400 de lei (2.600 de euro), pretul titlurilor Electromagnetica a crescut vineri cu 2,5%, incheind saptamana la un nivel de 0,37 lei/actiune.

Pe parcursul sedintei titlurile Electromagnetica s-au tranzactionat la preturi cuprinse intre 0,35 lei/actiune si 0,37 lei/actiune. Producatorul de echipamente electrice si electronice a obtinut in primele noua luni un profit de peste 2,1 milioane de lei (580.000 de euro), de 5,2 ori mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, la o cifra de afaceri de 72 de milioane de lei (19,9 milioane de euro). In prezent capitalizarea bursiera a companiei este de 27,2 milioane de lei (7,5 milioane de euro).

Dupa ce au cazut vineri pana la un minim zilnic de 0,05 lei/actiune, titlurile companiei petroliere Rompetrol Bucuresti (Vega) au revenit, reusind sa incheie sedinta pe crestere in conditiile in care in ultima parte a zilei au aparut in piata mai multe ordine importante de cumparare.

Valoarea totala a transferurilor realizate vineri cu actiuni Rompetrol a fost de 17.300 de lei (4.800 de euro), ultimul pret de tranzactionare fiind de 0,0605 lei/ actiune, in crestere cu 0,66% fata de sedinta anterioara.

stelian.vezentan@zf.ro ; catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO