Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile vor lua 23 mil. dolari dividende de la banci

30.04.2003, 00:00 8

Anul acesta, ca si in anii anteriori, cea mai mare parte a veniturilor obtinute de societatile de investitii financiare va fi reprezentata de dividendele distribuite de bancile ale caror actiuni le detin in portofoliu.
Banca Comerciala Romana, cea mai mare banca romaneasca, va distribui in acest an actionarilor dividende brute in valoare de 1.800 miliarde de lei (52 milioane de dolari). Fiecare societate de investitii financiare detine cel putin 6% din actiunile BCR asa ca ii vor reveni dividende brute in valoare de 110 miliarde de lei sau 100 miliarde de lei dupa plata impozitului.
Banca Romana pentru Dezvoltare a aprobat ieri (vezi si pagina 6) distribuirea unui dividend brut de 862 lei/actiune, adica dividende totale in valaore de peste 1.200 miliarde de lei (36 milioane de dolari). Fiecare dintre societatile de investitii financiare detin intre 5,5% si 5% din actiunile BRD si vor incasa de la aceasta cel putin 60 miliarde de lei.
Societatile de investitii financiare mai detine cate 6% din capitalul Banc Post, iar aceasta va distribui anul acesta din profit dividende brute de 53 miliarde de lei, astfel ca fiecare SIF va primi sume nete de 2,4 miliarde de lei.
Banca Transilvania, in cazul careia SIF Banat-Crisana si SIF Oltenia detin pachete de cate 5%, nu a distribiuit anul acest dividende si a preferat sa distribuie actiuni gratuite, la fel ca in anul anterior. Banca si-a majorat capitalul social cu o parte a profitului pe anul trecut si a distribuit 36 de actiuni gratuite pentru fiecare 100 de actiuni detinute. In cida acestei operatiuni pretul unei actiuni a  bancii in ultima sedinta bursiera a acestei luni a fost apropiat de cel de la inceputul anului.
Dividendele bancilor vor aduce, practic celor cinci SIF-uri venituri de 23 milioane de dolari. Bugetul de Venituri si Cheltuieli ale fiecareia din cele cinci societati de investitii financiare prevad pentru acest an realizarea unui profit brut cuprins intre 300 si 350 miliarde de lei, din care dividendele de la banci vor reprezenta jumatate. Ponderea in veniturile va fi ceva mai mica, dar incasarea dividendelor nu va presupune, practic, nici o cheltuiala din partea SIF-urilor.
Putine au fost companiile care au adus in ultimii ani societatilor de investitii financiare randamente similare cu cele ale detinerilor la banci. Cea mai mare parte a celeilalte jumatati a veniturilor inregistrate de SIF-uri a fost realizata mai ales pe seama vanzarii de pachete de actiuni peste valoarea nominala a acestora si a dobanzilor din depozite bancare sau tituri de stat. Gasirea unor noi plasamente acre sa aduca randamente multumitoare a devenit din ce in ce mai presanta. Unele dintre ele au inceput sa se orienteze catre sectoare cum ar fi turismul, utilitatile publice sau telecomunicatiile.
Actiunile societatilor de investitii financiare si-au revenit la mijlocul acestei luni dupa doua luni de declin, iar ultimul pret in cazul celotr mai valoroase dintre actiuni SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania s-a mentinut in ultimele sedinte peste pragul de 3.000 de lei. La ultimele cotatii de la Bursa, capitalizarea bursiera totala a celor cinci SIF-uri este de 230 milioane de dolari, in timp ce valoarea totala a activului net al acestora depaseste 700 milioane de dolari.
Cele cinci societati de investitii financiare au inregistrat in primele doua luni ale anului un profit cumulat de 76,3 miliarde de lei (2,2 milioane de dolari). Activele nete ale societatilor de investitii financiare au inregistrat in luna februarie cresteri medii de 8,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO