Burse - Fonduri mutuale

SIF-urilor le-a prins bine pauza de marti

30.03.2006, 00:00 12

SIF-urile au rezistat ieri bine in fata presiunii puse de vanzatori, reusind de altfel sa incheie ziua pe crestere, cu castiguri in medie de 1,2%. Evolutia lor a dovedit astfel, spun unii brokeri, ca investitorii au pus de aceasta data ratiunea in fata emotiilor. Altii, in schimb, considera evolutia SIF simple reveniri dupa caderea de marti.

Dupa ce au deschis sedinta cu o noua scadere, actiunile SIF-urilor si-au revenit ulterior, pe masura ce investitorii au reinceput sa intre mai puternic la cumparare atrasi de preturile la care ajunsesera actiunile in urma caderii de 9% din sedinta de marti. Trei dintre SIF-uri, Transilvania, Oltenia si Moldova, au ocupat primele pozitii in topul rulajelor de pe piata, cu tranzactii in fiecare caz de peste 9,4 mil. lei (2,6 mil. euro).

"Nu cred ca evolutia de azi (de ieri - n.red.) a fost o simpla revenire. S-au facut tranzactii foarte mari si preturile au rezistat foarte bine dupa caderea de marti. Eu cred ca de aceasta data investitorii au pus ratiunea in fata emotiilor", considera Adrian Ceuca, directorul general adjunct al SSIF Broker.

Unii dintre brokerii de pe piata sustin astfel ca desi proiectul de lege a fost adoptat de deputati si probabil legea va fi promulgata, nu se va putea gasi o modalitate practica prin care investitorii ce actioneaza in mod concertat si au depasit pragul de 1% sa fie obligati sa vanda pentru a-si reduce detinerile pana la acel nivel.

"Cred ca investitorii in cauza vor gasi o modalitate prin care vor transfera pachetele pentru a evita vanzarea la piata", considera Ceuca.

Alti brokeri spun totusi ca in continuare evolutia SIF-urilor va fi marcata de o volatilitate importanta si in consecinta nu se asteapta la cresteri importante pentru aceste actiuni in perioada urmatoare.

"Va urma din noua o perioada tensionata pe SIF-uri. O sa dureze ceva pana cand legea va fi promulgata, apoi va urma o perioada in care probabil va fi atacata la Curtea Constitutionala, ceea ce va crea noi incertitudini", spune Valerian Ionescu, directorul de operatiuni al CA IB Securities.

"Odata ce legea intra in vigoare, CNVM va trebui sa o puna in aplicare. Evident, nimeni nu-si doreste ca investitorii sa fie obligati sa vanda din detinerile pe care le au la SIF-uri, dar CNVM va trebui sa gaseasca o cale, pentru a aplica legea, pentru a-i determina pe investitorii care actioneaza in mod concertat si au cel putin 1% sa-si reduca detinerile", a mai spus Ionescu.



Actiunile SIF Moldova au castigat 1,8%. La ultimul pret, de 2,25 lei/actiune, s-a derulat si o tranzactie speciala cu aceste titluri, valoarea ei fiind de aproape 0,1 mil. de euro. Parerile brokerilor sunt destul de impartite in privinta evolutiei pe termen scurt a SIF-urilor. Adrian Ceuca nu exclude aparitia unor noi cresteri in perioada urmatoare, considerand ca pentru o confirmare a acestei idei va conta evolutia de zi, si adaugand totodata ca nu crede ca mai sunt motive de panica. Pe de alta parte, Valerian Ionescu sustine ca in continuare evolutia SIF-urilor va fi marcata de o volatilitate semnificativa si considera ca cea mai potrivita pentru aceasta perioada ar fi luarea unei pozitii de asteptare.



Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au dat inapoi dupa plusul de 11% consemnat marti. Cursul titlurilor a pierdut ieri 2,2% pe un volum totusi mult mai redus decat in sedinta precedenta. Valoarea tranzactiilor realizate cu actiunile companiei petroliere a fost de 1,3 milioane de lei (0,37 milioane de euro). "S-a vazut din piata ca s-a vandut pe alte titluri pentru a intra pe SIF-uri", spune Adrian Ceuca. In acelasi timp, mai spun brokerii, evolutia de ieri a actiunilor arata ca investitorii prefera sa nu se grabeasca si sa astepte sa vada ce se va mai intampla in cazul Patriciu, mai ales ca problemele pe fond legate de acuzatiile ce i se aduc sefului Rompetrol nu au fost inca dezbatute.



Titlurile Flamingo au facut obiectul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, cu aceste actiuni realizandu-se operatiuni in piata in valoare de 1,79 mil. lei (0,5 mil. euro). La acestea s-a adaugat si o tranzactie speciala prin care s-a transferat 0,9% din capital, la pretul de 0,39 lei/actiune, sub nivelul la care actiunile s-au tranzactionat in piata. "Probabil a vandut tot cineva din conducerea companiei", considera Adrian Ceuca. Marti se tranzactionasera peste 70% din drepturile de preferinta emise de Flamingo, vanzatorul fiind Dragos Cinca, in prezent actionarul majoritar al Flamingo. Principalii cumparatori ai drepturilor au fost actionarii Flanco, care se angajasera sa cumpere circa doua treimi din drepturi.



Cu titlurile Prodplast s-a derulat o tranzactie speciala prin care s-a transferat 3,3% din capital. Tranzactia s-a perfectat la 2,85 lei/actiune, peste preturile din piata, unde de altfel lichiditatea a fost extrem de redusa. Principalul actionar al Prodplast este Asociatia Salariatilor care controleaza 40% din actiuni, alte pachete mai mari detinand societatile Nord SA si Ghesaf Trade SRL, cu cate 14,4% si respectiv 5% din titluri. In actionariatul Prodplast mai sunt prezente totusi si unele SIF-uri, un pachet apropiat de cel transferat ieri in cadrul tranzactiei speciale fiind detinut, conform celor mai recente informatii disponibile pe piata, de SIF Muntenia. In aceste conditii, brokerii spun ca este posibil ca aceasta societate sa fi vandut ieri.



Actiunile Azomures au pierdut peste 11%, coborand pe parcusul zilei si sub pragul de 0,2 lei/actiune, pentru ca la inchidere pretul sa fie de 0,202 lei/actiune. Lichiditatea actiunilor a fost redusa. Scaderea titlurilor a venit dupa ce producatorul de ingrasaminte chimice a anuntat ca ar putea trimite in somaj tehnic o parte din angajati pana la finalizarea negocierilor privind pretul de livrare al gazului metan si reluarea activitatii la capacitate maxima. Societatea s-a confruntat cu o serie de probleme si pe parcursul anului trecut, cand a anuntat in repetate randuri ca o sa-si opreasca activitatea, pentru ca la finalul anului compania sa raporteze profit, inclusiv din activitatea de exploatare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO