Burse - Fonduri mutuale

Singurul fond imobiliar de pe piata, Imoplus, nu a supravietuit mai mult de doi ani

Singurul fond imobiliar de pe piata, Imoplus, nu a supravietuit mai mult de doi ani

Eugen Voicu

28.12.2007, 19:22 73

Fondul de investitii imobiliare Imoplus va fi lichidat dupa doar doi ani de functionare, lipsa unui cadru legislativ si restrictionarile impuse plasamentelor imobiliare afectand puternic activitatea fondului.
"Fondul Imoplus nu a avut un cadru benefic de dezvoltare, astfel ca vrem sa il inchidem si sa ne axam pe dezvoltarea unui fond nou de investitii imobiliare. Daca nu vom gasi o forma agreata de legislatia romaneasca, ne gandim sa il lansam pe o piata externa, chiar daca costurile vor fi mai mari", afirma Eugen Voicu, membru in Consiliul de Administratie al fondului imobiliar.
Voicu este directorul societatii de administrare a investitiilor Certinvest, care a fost preluata anul acesta de grupul de asigurari Aviva. Dupa tranzactie Voicu a devenit si director de investitii al fondurilor de pensii ale Aviva.
Lansat la sfarsitul anului 2005, fondul Imoplus functioneaza asemeni unui fond inchis de investitii autoadministrat. Structura hibrida, agreata de legislatie, dar care limiteaza puternic libertatea de investitie a fondului Imoplus.
Desi piata imobiliara a inregistrat un avant spectaculos in ultimii ani, Imoplus nu a reusit sa ia parte la crestere.
Potrivit reprezentantilor Consiliului de Administratie, fondul nu a functionat la parametrii normali din cauza unor restrictii legislative care mentioneaza ca investitiile intr-un singur proiect imobiliar nu trebuie sa depaseasca pragul de 20% din active. Un proiect imobiliar necesita insa investitii consistente, mult peste pragul stabilit de legislatie.
Lipsa unor instructiuni clare din legislatie despre modul de calcul al activelor nete a dus la gasirea unor modalitati proprii de calcul, dupa modele care functioneaza deja pe pietele externe.
Nu doar calculul activelor si al randamentului ridica probleme ci si gasirea unei banci depozitare, care sa certifice si sa depoziteze activele fondului.
In prezent, doar o singura banca, BCR mai exact, este capabila sa desfasoare activitatea de depozitare pentru un fond de investitii imobiliare, adauga Voicu.
Potrivit celor mai recente date, Fondul Imoplus avea active in administrare intre 500.000 de euro si 1 milion de euro la mijlocul lunii septembrie, randamentul obtinut in intervalul ianuarie 2006 - septembrie 2007 este de 32,72%. Suma minima care poate fi investita la Imoplus este de 10.000 de euro.
Pana in prezent, doi administratori de fonduri mutuale, societatile Target si Globinvest din Cluj, au incercat sa lanseze fonduri de investitii imobiliare, insa niciunul dintre acestia nu a reusit sa gaseasca pana in prezent o formula agreata de legislatie.
Globinvest a amanat proiectul, asteptand modificarea legislatiei.
"Suntem in asteptare. Pe de o parte sa vedem cum vor evolua pietele imobiliare din Europa si Statele Unite ale Americii afectate in prezent de turbulente si pe de alta parte asteptam crearea unor reguli specifice pentru fondurile de investitii imobiliare", explica Ilie Cenan, presedintele societatii de administrare Globinvest.
Societatea Target lucreaza de mai bine de un an la formula unui fond imobiliar care sa intre sub autoritatea CNVM si care sa se adreseze si investitorilor care dispun de sume mai mici.
"Urmeaza sa trimitem documentatia fondului imobiliar la CNVM. Lucram de peste un an la proiect si speram sa obtinem un prim raspuns din partea Comisiei la inceputul anului viitor", spune Serban Nascu, vicepresedintele societatii de administrare Target.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO